Magazin

L’amore vero ha il sapore vero – A legjobb gasztromozik

Bella Martha

A filmek és az ételek időről időre találkoznak, és ezekből a találkozásokból igen sokszor egészen különleges frigy születik. Az Én, a séf e heti bemutatója kapcsán ínycsiklandozó kedvcsinálóként íme egy nagy csokor gasztromozi.


Hirdetés

Az ajánlót egy távol-keleti fogással indítjuk, minden idők egyik leglátványosabb kajás filmjével, a koreai Mesterszakáccsal. A két szakács vérre menő küzdelmét középpontba állító film a koreai konyhaművészet meseszép tablója, melyet bizony éhesen komoly kihívás végignézni. Az izgalmakban sem szűkölködő mozi talán kedvet csinál a koreai konyha behatóbb tanulmányozásához is – de egy jó vacsorához biztosan. A film annyira népszerű lett hazájában, hogy azóta a folytatása is elkészült, Kimchi (Korea tipikus csípős savanyított káposztája) háború címmel.

+1: Étel, ital, férfi nő: Ang Lee vígjátéka Tajvan legjobb szakácsának családi kalamajkáiról.

Mesteszakács

Amióta tudjuk, hogy a férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út, nincs mit csodálkozni azon, hogy a gasztrofilmek gyakran romantikus műfajúak.

A Sülve-főve című romantikus vígjátékban Amanda (Sarah Michelle Gellar) csapnivaló szakácsként vezeti a családi éttermet – mindaddig amíg be nem lép az életébe a nagy Ő (Sean Patrick Flanery). Innen kezdve a nő minden érzését belefőzi az ételekbe, és az étterem felvirágzik. Csakhogy a varázslatos ételek ihletője úgy érzi, varázslat áldozata lett… A Kukit is jegyző Mark Tarlov vígjátéka tökéletes randifilm, habkönnyű szórakozás hideg téli estékre.

Sülve-főve

+1: Szeress Mexikóban: Alfonso Arau filmjében a legfiatalabb lányként pártában maradt Tita (Lumi Cavazos) mágikus hatású főztjével manipulálja családja érzéseit.

Szintén a szerelem körül forog minden a Cuki a sütid című vígjátékban – itt azonban a desszertek segítségével találnak egymásra hőseink. Marco Poloni (Costas Mandylor) hogy mengmentse családja pékségét, a cukrászverseny fődíjára tör. Először csak Grace (Lauren Holly) szakmai segítségére van szüksége – nemsokára azonban a már eljegyzett nő szívére is hajt… A nagy adag süteménnyel felszerelkezve nézendő olaszos vérmérsékletű mozi szintén a könnyen emészthető fajtából való, de legalább megtudhatjuk belőle, mi a tökéletes desszert legfontosabb öszetevője, sőt, olyan bölcsességek is elhangoznak a filmben, mint a l’amore vero ha il sapore vero – azaz az igaz szerelemnek van csak igaz íze.

Cuki a sütid

+1: Szerelem kívánságra: a fentiek pepitában. A nappal a multiban, éjszaka pedig a családi pékségben güriző oalsz származású Dominic (Scott Baio) majdnem lemarad az igaziról (Kristin Minter).

Ha már a desszertnél tartunk, nem mehetünk el szó nélkül a Csokoládé mellett. Lasse Hallström mára már szinte kultikusság vált filmjében az állandóan úton lévő Vianne (Juliette Binoche) csokoládéboltjával meghódítja a szuperkonzervatív Lansquenet városka és Roux (Johnny Depp) szívét. A film igazi sztárparádé, a mellékszerepekben feltűnik Judi Dench, Lena Olin, Carrie-Ann Moss és az élete egyik legjobb alakítását nyújtó Alfred Molina is. A film Joanne Harris bestseller regényét dolgozza fel, melynek azóta elkészült a folytatása, a Csokoládécipő is.

Csokoládé

+1: Babette lakomája: Gabriel Axel filmjében a francia Babette (Stéphane Audran) egy dán falucskába érkezik, hogy csodás főztjével segítsen a megkövesedett helyieknek újra felfedezni az élet örömeit.

A szakácsok hiú emberek, akik gyakran úgy vélik, csak az ő konyhájuk az igazi.

A Szakácspárbaj című vígjátékban az amerikai séf (Jason Lee) a francia nagymestertől, Louis Boyertől (Eddy Mitchell) akar tanulni. Persze a mesterszakács nem hisz az ifjú tehetségben, aki ráadásul még a lányára (Irene Jacob) is szemet vetett – a jenki titánnak fel kell kötnie a gatyáját, hogy elnyerje az apósjelölt szívét. Újabb romantikus darab, ahol nem csak a szerető szívek, de a francia és az amerikai konyha is egymásra talál.

Szakácspárbaj

+1: Julie & Julia – Két nő, egy recept: Nora Ephron tökéletes arányérzékkel megrajzolt vígjátékában az ifjú bloggerlány (Amy Adams) úgy dönt, egy év alatt lefőzi a híres szakácsnő, Julia Child (Meryl Streep) valamennyi receptjét.

Romantikában nincs hiány az Ízlések és pofonok című filmben sem, ahol az imádnivaló Aaron Ekhart hódítja meg a meseszép Catherine Zeta-Jones és nevelt lánya szívét. Scott Hicks igencsak a női közönségre hangolt filmjében komoly kérdéseket is feszeget – de szigorúan csak a gyomrot kímélő formában.

Ízlések és pofonok

+1: Bella Martha: Az Ízlések és pofonok eredetijében Martha (Martina Gedeck) a nyakába szakadt Lina (Maxime Foerste) apjának keresésére indul.

Minden idők egyik legemlékezetesebb kajás filmje, a Szárnyát vagy combját? a Slow Food mozgalom propagandafilmje is lehetne. Charles Duchemin (Louis De Funes) utolsó nagy összecsapására készül legnagyobb ellenségével, a gyorsételek koronázatlan királyával, Jacques Tricatellel (Julien Guiomar), amikor elveszti ízlelőképességét. Egyetlen reménye az éppen bohóckarrierjét építő fia (Coluche). Claude Zidi kultikus filmjének humora megosztja a nézőket – ha erre nem is vagyunk éppen vevők, Duchemin a Tricatel vállalatnál tett kirándulását mindenképpen érdemes látnunk egyszer.

Szárnyát vagy combját?

+1: Vigyázat, ehető! – a francia bioforradalom: amiből a Szárnyát vagy combját? viccet csinál, Jean-Paul Jaud dokumentumfilmje véresen komolyan veszi. A film fellebbenti a fátylat a rákos megbetegedések, a táplálkozás és a környezetszennyezés kapcsolatáról, és komoly propagandát folytat a biotáplálkozás mellett.

A fentiekből azt hihetnénk, hogy a főzés veszélytelen elfoglaltság.

A Ki öli meg Európa nagy konyhafőnökeit? című, Nan Lyons azonos című regényéből készült film azonban ékes bizonyítékául szolgál, éppen ellenkezőleg. Egymás után találják holtan az öreg kontinens legnagyobb séfjeit – ráadásul valamennyien a specialitásukhoz illeszkedő módon lelték halálukat…

A csirke, a hal és a királyrák

+1: A csirke, a hal és a királyrák: José Luis López-Linares első rendezését gasztrothrillernek titulálja – Jesus Almargo spanyol szakács a Bocuse d’Or szakácsversenyre vezető útjának története valóban nagyon izgalmas film.

Romantikus filmek, vígjátékok, krimik és thrillerek – természetes, hogy a konyha elérte a művészfilmek világát is. Peter Greenaway legendás mozijában, A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretőjében a művészien megkomponált ételek a képi világ szerves részét képezik, a főfogás pedig nemcsak ezen mozi, de a filmtörténet egyik legemlékezetess lakomája is egyben. A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője a szex, az evés, a kapzsiság és az erőszak közötti kapcsolatot a fogyasztói társadalom összefüggésében vizsgálja.

A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője

+1: A nagy zabálás: Marco Ferreri filmje a posztmodern egyik alapműve, az emberi lealacsonyodás allegóriája, melyben négy barát élvezeteinek hajszolása a halálba vezet.

Ennyi komolyság után, evezzünk édesebb vizekre.

Roald Dahl klasszikus ifjúsági regényének, a Charlie és a csokigyárnak számos feldolgozása született, legutóbb Tim Burton készített belőle színpompás adaptációt. A csokigyáros Willy Wonka szerepében ezúttal Johnny Depp mókázik, gyárlátogatásra induló Charlie-t pedig Freddie Highmore alakítja.

Charlie és a csokigyár

+1: Csokileckék: az építkezési vállalkozót (Luca Argentero) az illegálisan alkalmazott Kamal (Hassani Shapi) megzsarolja: balesete után vagy eljár helyette a már befizetett cukrásztanfolyamra vagy bepereli.

Nem maradhat ki listánkról a filmtörténet egyetlen állati szakácsának története sem. Az animációs L’ecsóban egy patkány, Remy arról álmodik, hogy séf legyen egy párizsi étteremben. A HACCP korában azonban egy rágcsáló nem éppen szívesen fogadott vendég a konyhán – még szerencse, hogy a kétbalkezes Linguininek jól jön a segítség bárkitől, aki nála jobban főz…

L’ecsó

+1: Olasz módra: A francia konyhánál nem kevésbé népszerű az olasz sem. Tudja ezt Primo (Tony Shalhoub) és Secondo (Stanley Tucci) is, amikor Amerikába bevándorlóként rögtön étteremnyitásra adják a fejüket.

Az Egyesült Államokban szinte minden nemzet konyháját megtalálhatjuk.

A Szerelemmel fűszerezve főhősnője (a bollywoodi csillag, Aishwarya Rai) indiai fűszerboltot vezet, portékáival sokat segít vásárlói életén. Amikor találkozik a jóképű Douggal (Dylan McDermott), úgy érzi, életét kockáztatva is muszáj megszegnie a fűszereknek tett fogadalmát: hogy csak nekik él.

Szerelemmel fűszerezve

+1: Terítéken a nő: ezúttal Penelope Cruz igyekszik meghódítani főzjével Amerikát – és elcsatangolt férjét.

Válogatásunk végére egy német remek maradt. Fatih Akin remek humorral és szuper zenékkel fűszerezett filmjében, a Soul Kitchenben Zinos (Adam Bousdoukos) folyamatos balszerencsék áldozata. Nem elég, hogy barátnője elhagyja, és porckorongsérv kínozza, de még egy adóellenőr is fenyegeti, hogy bezárja a férfi kocsmáját. Feltűnik a színen egy excentrikus szakács (Birol Ünel), a férfi öccse (Moritz Bleibtreu) és egy szép doktornő is (Gryllus Dorka) – és szép lassan minden a helyére kerül.

Soul Kitchen

+1: Melegkonyha: a vállaltan meleg szakács, Maxi (Javier Cámara) tökéletesnek látszó életébe belecsöppennek korábbi házasságából származó gyerekei és egy csinos argentin futballista.

 

A cikket a Ramen Shop – Ízek a múltból premierje kapcsán 2018. júnlius 10-én frissítettük.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!