Magazin Papírfény

Lányregény – Alkonyat

 

Könyv, film, filmes könyv és a többi… A Twilight-, azaz Alkonyat-kultusz kétség kívül elérte a hazai rajongókat is. Vérbeli lányregénnyel állunk szemben, ami rabul ejtette olvasóit. Vagy inkább megfertőzte?


Sablonos, ámde jól csomagolt és előadott történetről szól a fáma, ami könnyen magával ragadja az erre fogékony olvasókat, beleértve engem is. A filmet látva kíváncsian vettem kezembe a könyvet, aminél ismételten igazolódott az általános igazság: sokkal jobb. Hozzá kell azonban tenni, hogy az alkotók hűen igazodtak a forgatókönyvben az eredeti történethez, a végeredmény mégis darabos lett.

Bella Swannal mindig történik valami, szó szerint csetlik-botlik, időnként még szerencsétlenkedik is egy sort. Ennek ellenére szeretnivaló hősnő, aki az apjához költözik, hogy ne lógjon édesanyja és új férje nyakán. Az unalmas és szürke Forks azonban távolról se lesz olyan borzasztó, mikor megismerkedik Edwarddal, az elbűvölő és titokzatos évfolyamtárssal. Hideg bőr, sápadt arc, aranyló szempár, erő és gyorsaság. A legenda életre kel, vámpírok igenis léteznek. Kettejük veszélyes viszonya nem várt bonyodalmakat hoz, van itt minden, ami egy jó kis diákszerelemhez kell.

Stephanie Meyer okos ötlettel egyes szám első személyben, Bella szavaival mesél. Humoros, könnyed és olvasmányos stílusának köszönhetően könnyű belesüppedni a történet folyamába. Remekül építi fel könyvét, az előszóban felcsigáz, az epilógusban pedig néhány jól irányzott mondattal felborzolja az olvasó idegeit, előkészítve a folytatást.

A karakterek szépen megformáltak, jól elkülönülnek az emberi és emberfeletti figurák jellemrajzai,  erősítve a két világ kontrasztját. A szereplők, különösen Cullenék önálló és végül mégis összefonódó története szépen kidolgozott, egységes egészet alkot. A vegetariánus vámpírok ötlete és világuknak megálmodása színt visz az eddig kialakult vérszívó-legendába.

A népszerű téma és az oroszlán-bárány szerelem romantikája meghozta a várt sikert, lányok tömege szeretett bele Edwardba, éhesen várva a következő kötetet, az Újholdat. Addig is maradnak a rajongói klubok, honlapok és minden más, amit a Twilight-kultusz életre keltett.

Stephanie Meyer: Alkonyat
Könyvmolyképző Kiadó, 2008.

 

Kollár Flóra Anna

A BGF túltelített turizmus-vendéglátás szakának táborát erősítem, így bárkiben joggal merül fel a kérdés, mit keresek egy filmkritikai oldal szerkesztői között. A válasz a sokoldalúság, az ember addig próbáljon ki mindent, amihez kedvet, tehetséget érez, míg lehetősége van rá. Így voltam ezzel én is, mikor 2008 augusztusában, laikus filmimádóként a Filmtekercshez kerültem. Azóta nagy szerelmem, a rendezvényszervezés mellett folyamatosan fejlesztem a bennem érlelődő újságírót.

Filmek: Mindenevő lévén, nem tudok listát írni a kedvenceimről. Felőlem támadhat a Mars, apríthatnak a zombik, hősködhetnek a túsztárgyalók, szenvedhetnek fiatal, vagy épp idősödő párocskák az élet nagy dolgain. Jöhet a szórakoztató „limonádétól” kezdve, a könnyekig megható drámán keresztül a sötét hangulatú thrillerig minden; bármit szívesen megnézek, majd szelektálok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com