Magazin

Latin lüktetés, flamenco őrület – Csizmás, a kandúr filmzene

Henry Jackman eddig is a különböző animációs filmekhez készített zenéi miatt volt leginkább híres, az utóbbi hónapokban erre pedig még jobban rátett egy lapáttal, ugyanis őt kérték fel a Csizmás, a kandúrhoz is; el kell ismernünk, nem döntöttek rosszul.


Hirdetés

Ha megkérdeznénk bárkit, aki már látta, hogy milyen zene ötlik a fejébe a film kapcsán, egészen biztosan valami latinos hangzást kezdene el emlegetni. Nem is csoda, hiszen Jackman – saját bevallása szerint is – főként a spanyol és a mexikói tánczenét vette alapul, éppen ezért a közel 67 percnyi filmzene jelentős része a virtuóz gitár- és mandolinjátékra épít, itt-ott megspékelve pár rézfúvóssal, leginkább trombitával. Mindezt persze minél spanyolosabban: inkább kevés, de karakteres hangszert használ a komponáláskor. Panaszra egyébként már csak azért sem lehet okunk, mert a produkcióba sikerült bevonni két világhírű zenészt is, akik a Rodrigo Y Gabriela formációval váltak nemzetközileg is ismertté, és korábban közreműködtek már Hans Zimmer oldalán A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken zenéjében. Az ő Diablo Rojo című szerzeményük köré egy komplett kis táncjelenet épül, és nem mellesleg pár motívum visszaköszön a soundtrack egyéb részeiben is.

Na persze az is igaz, hogy egy jó zeneszerző ügyesen tud ihletet meríteni más szerzők műveiből, ez alól pedig Jackman sem kivétel. Hogy csak egy-két ilyen „lopást” említsünk: a szemfüles hallgató kiszúrhatja – az egyébként már meglehetősen elcsépelt, de azért még mindig hatásos – a Mars, the Bringer of Wart Gustav Holsttól; de feltűnhetnek neki a Zorró álarcával való áthallások is.

Mielőtt még bárki azt hinné, hogy Jackman filmzene helyett tánczenét írt, mindenkit megnyugtatnék: jól teljesítette a filmes elvárásokat. Van ugyanis egy hosszabb szakasz (nagyjából a varázsbab elültetésétől kezdve), amikor a gitárcentrikusság alábbhagy, és áttérünk a nagyzenekari művekre, sok fúvóssal és talán még több vonóssal. Ami igazán pikáns ezekben a szerzeményekben, hogy a teljesen más hangszerelés ellenére még itt is megmarad a latinos beütés (ezzel tisztelegve egyébként a spanyol zeneszerző, Manuel de Falla munkássága előtt). Ez nagyban köszönhető annak, hogy a Kandúr témája itt is rendre felbukkan, de nyomokban még a „barátság témát” is felfedezhetjük.

Ami pedig igazán üdítően hatott, hogy az alkotók nem próbálták követni a jelenlegi animációs filmzenetrendet, és nem szurkálták tele populárisabbnál populárisabb dalokkal a filmet pusztán a nagyobb eladhatóság kedvéért.

A Csizmás, a kandúr soundtrack albumának megvásárlásával nem lehet befürödni. Egyrészt, mert valóban az szerepel rajta, ami a filmben is elhangzik (sajnos volt már rá példa, hogy ez nem így történt). Másrészt pedig már csak azért sem, mert ha másra nem, egy táncolós este megszervezésére biztosan jó lesz.

Puss in Boots: Music from the Motion Picture
(Henry Jackman featuring Rodrigo Y Gabriela; Sony Music Entertainment)

1. A Bad Kitty
2. One Leche
3. Jack and Jil
4. Holy Frijoles
5. Chasing Tail
6. Diablo Rojo – Rodrigo Y Gabriela
7. Humpty Dumpty & Kitty Softpaws
8. The Orphanage
9. Honor and Justice
10. That Fateful Night
11. The Wagon Chase
12. Team Effort
13. Planting the Beans
14. The Magic Beanstalk
15. Castle in the Clouds
16. Golden Goose of Legend
17. Hanuman – Rodrigo Y Gabriela
18. Confronting the Past
19. I Was Always There
20. Kitty-Cat Break-Out
21. The Great Terror
22. Farewell to San Ricardo
23. The Puss Suite
24. The Giant’s Castle

Nardai Dorina

Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

0
Kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is, szólj hozzá!x
()
x