Magazin

Kellemesen posztapokaliptikus látogatás a Korda Filmparkban

Korda Filmpark

Korda Filmparkban tett látogatásunk során ízelítőt kaptunk a filmek világa iránt érdeklődők számára elérhető programokból. Kulisszatitkokat tudtunk meg, rohantunk zombik elől a kamerák előtt, Kata rövid időre egy ismeretlen erőtér foglya lett, végül posztapokaliptikus díszletek között andalogtunk a szemerkélő esőben. Tökéletes szerdai program filmrajongók számára.

Katával múlt hét szerdán egy nagyon kellemes program során ismerkedhettük meg az etyeki Korda Filmpark kínálta lehetőségekkel. Akit érdekel a filmkészítés világa és bennfentes információkhoz szeretne jutni ezzel kapcsolatban, mindenképpen érdemes végigböngésznie az ajánlót. A lista hosszú, mi a sajtótájékoztató keretein belül a Kiállítás-élménytúra, a Filmbuilding és a Smink- és maszkmesteri bemutató programjából kaptunk ízelítőt.

Korda Filmpark

Ezeken túl jelenleg kaszkadőr bemutató,  interaktív krimijáték, nyári filmes gyerektábor, a Szinkornizálj!, a Mission is Possible és a Játsz/Ma elnevezésű programok közül választhat az ide látogató a 13 éve létrehozott Korda Stúdió területén belül kialakított Korda Filmparkban.

A Filmpark vállalt missziója a szórakoztatáson túl, hogy a magyar nézők büszkeséggel tekintsenek egy-egy Magyarországon forgatott szuperprodukció hosszú stáblistájára.

Korda Filmpark
Rengeteg kép készült a díszletek között Fotó: Filmtekercs.hu / Mlinárik Mariann

A Guillermo del Toro által rendezett képregény-adaptáció, Pokolfajzat II: Az Aranyhadsereg volt az egyik első produkció, ami a Korda Stúdióban készült, de itt vették fel például a Mentőexpedíció egyes jeleneteit is.

A programot azon túl, hogy tényleges betekintést nyerhet a látogató egy forgatás mindennapi pillanataiba,

olyan izgalmas történetek színesítik, mint például, hogyan lehet megoldani azt a logisztikai problémát, ha elfogyott a stúdió raktárából az ágyúgolyó.

Az ilyen kérdésekre végül megtalált megoldások mindig összetettebbek, mint elsőre gondolnánk. Ez esetben a várfalon egyébként pattogó gumilabdákat töltöttek meg homokkal és alakítottak át ágyúgolyó-szerűvé a díszletmunkások az utolsó pillanatban.

Azt eddig is tudtuk, hogy egy filmforgatás elsősorban ötletekkel való zsonglőrködés, az ilyen történetek azonban a kreativitás egy egész más oldalát mutatják meg. Nem véletlenül született annyi film középpontban egy filmforgatással, rengeteg meghökkentő helyzet állhat elő egy film készítése során. Ezekből a Filmbuilding résztvevői egy nagy csokorral lettek gazdagabbak.

A csapat egy jelentős része közben büszkén viselte a korábban a sminkesek által rájuk varázsolt, remekbe szabott sérüléseket, ami sokat adott hozzá a játékos hangulathoz.

Célszerű egyébként ilyen helyzetekben olyan testrészt választani, ami nem érintkezik más anyaggal – így nem kell a táskára ragadt művért törölgetni, mint nekem.

Minden ajtó mögé benéztek a sajtó munkatársai Fotó: Filmtekercs.hu / Mlinárik Mariann

A Korda Filmparkba látogatók különleges élményét fokozza az, hogy a rendezvény keretein belül “forgathatnak” a valós méretű  New York városi díszletei között és a Borgiák című televíziós sorozat felvételeihez épített reneszánsz középkori városban.

A fő jelenetünkben mi Katával a telefonunkat bámultuk egy rejtély megoldása után kutatva. A csapatunk által és számára készített látványos technikai trükköket felvonultató kis film cselekménye szerint egy hidegrázós játék foglyaivá váltunk, ahonnan ki kell szabadulnunk. Kata ráadásul egy ismeretlen erőtér rabja is lett.

Hogy mi történik majd a sajtó bajba került csapatával, az a jövő zenéje. A film a bonyodalomig jutott el, ám a forgatás kifejezetten jó móka volt, ahol minden résztvevő kiélhette a benne rejtőző színészt vagy rendezőt.

A Korda Filmpark a szórakoztató élmény nyújtásán túl,  a hiteles szakmaiság szellemében oktatási funkciót is el szeretne látni a jövőben.

Ennek folyományaként jött létre a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Korda Filmpark szerződése, az egyetemi hallgatók szakmai képzésének elősegítése céljából, amiről egy rövid előadás keretein belül számolt be a Filmpark vezetősége.

Egy biztos, mi remekül szórakoztunk és számos hasznos információt tudtunk meg a néhány óra hosszan tartó program ideje alatt. Azt pedig már fel is írtam, hogy kinek lenne remek ajándék a kaszkadőr bemutató a családtagjaim közül.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakon. Érdekli a marketing, a reklám és a streaming platformok világa, specializációja a horror és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek. mlinarikmariann@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya