Magazin

Lényeg az út, maga

Cormac McCarthy Az út

Cormac McCarthy Az útAz ember csak olvas, és várja a végét. Lehetne ez rezüméje egy rosszul megírt regénynek, de ez most kivételesen nem az a kategória. A végét, a felszabadult időket várja, amikor minden megoldódik, és szép lesz. Hosszú az út, de hiába várjuk; a lényeg az út, maga.

Remény a reménytelenségben. Ez lehet az a hívószó, ami megteremti, megteremtette az igényt a műfajra, amely az elmúlt években, évtizedben megerősödve került a mozikba és a könyvespolcokra. A totális kiúttalannak látszó világban is van kiút, nincs olyan sötét helyzet, amiből ne lehetne kijutni a fényre.

Cormac McCarthy a legsötétebb ceruzáját előszedve tudja ezt a fényt sejtető sötétséget és kilátástalanságot előszedni újra és újra. Számos regénye táplálkozik abból a nincstelen, kietlen (poszt)apokaliptikus vízióból, ami az egész világon ismertté és szeretetté tette a ma már 80 felé járó amerikai szerzőt. Magyarországon is ez a fajta tematika, valamint a Nem vénnek való vidék vad westernes stílus tette népszerűvé.

Legutolsó regénye, Az út ezt a kontrasztot, a remény és a reménytelenség ellentéte teszi még élesebbé. Apa és fia keresi az út végét a lepusztult világban. Álmokban és emléketetekben él már csak a régi világ, a valaha volt, nem tudjuk, mi lett vele, anya képe, a munka, a meleg, a tisztaság és az élet ideje. Amikor még élet volt és méltóság. Hogy mi történt menet közben, nem tudjuk, egyszerűen csak belecsöppenünk a nincsbe, és várjuk, a két szereplővel keressük a világ jobbik felét, ami az út végén, majd a tengernél meglesz, csak délnek kell menni. Nincs más recep, csak ez az egy. De ebben az egyben hiszünk utolsó lehletünkig.

Kritikánk a könyv filmváltozatáról

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com