Magazin

Lényeg az út, maga

Cormac McCarthy Az út

Cormac McCarthy Az útAz ember csak olvas, és várja a végét. Lehetne ez rezüméje egy rosszul megírt regénynek, de ez most kivételesen nem az a kategória. A végét, a felszabadult időket várja, amikor minden megoldódik, és szép lesz. Hosszú az út, de hiába várjuk; a lényeg az út, maga.

Remény a reménytelenségben. Ez lehet az a hívószó, ami megteremti, megteremtette az igényt a műfajra, amely az elmúlt években, évtizedben megerősödve került a mozikba és a könyvespolcokra. A totális kiúttalannak látszó világban is van kiút, nincs olyan sötét helyzet, amiből ne lehetne kijutni a fényre.

Cormac McCarthy a legsötétebb ceruzáját előszedve tudja ezt a fényt sejtető sötétséget és kilátástalanságot előszedni újra és újra. Számos regénye táplálkozik abból a nincstelen, kietlen (poszt)apokaliptikus vízióból, ami az egész világon ismertté és szeretetté tette a ma már 80 felé járó amerikai szerzőt. Magyarországon is ez a fajta tematika, valamint a Nem vénnek való vidék vad westernes stílus tette népszerűvé.

Legutolsó regénye, Az út ezt a kontrasztot, a remény és a reménytelenség ellentéte teszi még élesebbé. Apa és fia keresi az út végét a lepusztult világban. Álmokban és emléketetekben él már csak a régi világ, a valaha volt, nem tudjuk, mi lett vele, anya képe, a munka, a meleg, a tisztaság és az élet ideje. Amikor még élet volt és méltóság. Hogy mi történt menet közben, nem tudjuk, egyszerűen csak belecsöppenünk a nincsbe, és várjuk, a két szereplővel keressük a világ jobbik felét, ami az út végén, majd a tengernél meglesz, csak délnek kell menni. Nincs más recep, csak ez az egy. De ebben az egyben hiszünk utolsó lehletünkig.

Kritikánk a könyv filmváltozatáról

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya