Magazin

Lett vigasz – A Last Vegas tartolt a hosszúhétvégén (Magyar Box Office november 1-3.)

Last Vegas

Last VegasA múlt heti Szupercella remek bemutatkozása után a Last Vegas még jobb eredményeket hozott a Pro Videó forgalmazó számára, szinte a cég legerősebb indítását produkálták az öreg bulizók. A Derült égből fasírt 2. viszont nem ízlett a hazánkfiainak, az Insidious – A gonosz háza kapcsán pedig világossá vált, hogy horrort még mindig nem éri meg behozni Magyarországra. És sajnos magyar filmet se.

Ugyanis az új látogatottsági adatok közül a hétvége legfontosabb híre, hogy az Isteni műszak a kiváló marketing hadjárat és a bemutatása óta megjelent ezer cikk ellenére sem tudta megszólítani a nézőket, és 39%-ot esett a nézettsége úgy, hogy a hosszú hétvége miatt a bevételek összességében 49%-ot emelkedtek. Lesújtó hír.

Térjünk át vidámabb területekre, hiszen pont ez a sikeres magyarországi filmforgalmazás kulcsa, ahogy azt a Last Vegas is bizonyítja. A vígjátékokat egyszerűen imádják a nézők, még 3D sem kell, csak néhány sztár és egy egyszerű alapötlet. Ez mind megvolt a Last Vegas esetében, és lőn 48 719 néző váltott jegyet a hírek szerint egyébként nem is túl vicces filmre.

A másik sikeres műfaj, az animáció viszont ezúttal falakba ütközött a magyar nézőknél – mégpedig csigafalba. Egészen egyszerűen a Turbó kiütötte a Derült égből fasírt 2. – A második fogást. Az előbbi remek hétvégén van túl, múlt héthez képest 22%-kal tudta növelni a bevételét, az utóbbi viszont nagyjából 20 millióval kevesebbel kezdett, mint anno a csigák.

Derült égből fasírt 2.: A második fogás
Derült égből fasírt 2. – A második fogás

Az Insidious – A gonosz háza kapcsán érdemes néhány szót ejteni a horrorok magyarországi forgalmazásáról. Ahogy az eddigiek is mutatják, a magyar néző elsősorban műfaj alapján dönt, leegyszerűsítve a vígjáték és az animáció jöhet, a horror és a dráma (pláne felirattal) nem. A nagy kivétel a Démonok között volt, ami ügyesen meglovagolta az Egyesült Államokból érkező kedvező híreket, és így több mint 65 milliót tudott begyűjteni (a teljességhez hozzátartozik, hogy rendkívül jó maga a film is).

Az Insidious – A gonosz háza a tengerentúlon remek eredményeket ért el, ezzel szemben nálunk mindössze 4819-en voltak rá kíváncsiak. Pedig ugyanaz a rendező készítette mindkettőt, ráadásul Halloween is volt, de még ez sem segített az Intercom horrorján.

A top tízbe be nem fértek listája is elég hosszú. A Fiatal és gyönyörűre 1950-en voltak kíváncsiak, bátran kijelenthetjük, hogy Francois Ozon nevével (és a direktorhoz tartozó szexualitás kérdéskörével) még mindig remekül meg lehet szólítani a magyarokat.

Frances Ha
Frances Ha

Nem kezdett ilyen jól a Frances Ha, igaz, sokkal nehezebb dolga is volt a New York-i táncos lánynak. Bátor húzás volt a Mozinet részéről az ismeretlen színészekkel és viszonylag ismeretlen rendezővel készült filmet bedobni a magyar mozikba, a kiváló kampánnyal viszont sikerült 1031 nézőt meggyőzni a függetlenfilm erejéről. Az mindenképp segített, hogy néhány multiplex is műsorra tűzte Noah Baumbach rendező új munkáját.

Igazi kudarc viszont A nyár királyai szereplése. A Big Banghez tartozó JIL Kft-nek valamit változtatnia kell, ha nem akar több hasonló fiaskót, 13 kópiával 327 ezer forintot begyűjteni gyakorlatilag katasztrófa.

Az Intercom számára kedvező jel, hogy a 6 kópiával premier előtt vetített Phillips kapitány remek számokat hozott (egészen pontosan 3,1 millió forintot). Ha minden jól megy, és megfelelő mértékben elterjed a túszdráma tényleg jó híre, akkor talán még meglepetés is lehet a filmből bevételi szempontból. Tom Hanks neve biztosan segít, a felirat pedig biztosan nem.

A ma kezdődő hétvégén jön a nyugaton már csalódást keltett Végjáték, illetve a már említett Phillips kapitány. Baltasar Kormákur izlandi moziját is bedobja a mélyvízbe a Vertigo Média, ez lesz a Dermesztő mélység. Lesz még egy rajzfilm is, Khumba, valószínűsíthetően minimális nézettséggel.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com