Magazin

Libanoni csoda – És most merre?

Tegnap kezdődött a 2!Frankofón Filmnapok fantázianévre keresztelt rendezvénysorozat. A kulturális diverzitás és a társadalmi érzékenység jegyében fogant fesztivál első állomásának újra az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont, de idén először nyolc film, öt további nagyvárosban is vetítésre kerül március végéig.

 A fesztivált Julien Couzy a budapesti Francia Intézet igazgatóhelyettese nyitotta meg, aki a kötelező köszönetnyilvánítások után beszélt a frankofón filmművészet sokszínűségéről, a francia nyelv és a művészet egységesítő erejéről. Kiemelte, hogy az idei program még a tavalyinál is ígéretesebb és aktuálisabb: a dokumentumfilmes szekció alkotásai például a 2011-es arab tavasz eseményeit dolgozzák fel. Ezt követően Hammerstein Judit, kulturális államtitkár a filmről, mint egyetemes nyelvről beszélt és örömét fejezte ki, hogy újra Budapest adhat otthont egy ilyen nívós eseménynek. A nyitófilm Nadine Labaki libanoni művésznő – Torontói és Namuri Fesztivál díjas –  alkotása volt, amely szintén a közelmúlt háborús eseményeit dolgozta fel megrendítő érzékenységgel, ugyanakkor fenomenális, szerethető humorral. A filmet a libanoni nagykövet konferálta fel. Elmondása szerint sosem gondolta, hogy egyszer egy libanoni film fogja megnyitni egy európai filmfesztivál kapuit.

A színész-rendező-forgatókönyvíró, egyszóval polihisztor művésznő, Nadine már az első nagyjátékfilmjével (Caramell) a figyelem középpontjába került. Nem titkolt feminizmusa, kissé pikáns, szókimondó humora és őszinte humanizmusa varázslatos keveréket alkot filmjeiben. Az És most merre? is egy női film, de univerzális problémákat boncolgat. Egy háború sújtotta ország pillanatnyilag még békésen élő falusi közösségében egy apró szikra is elég, hogy barátok –  vallási nézeteik miatt –  egymás halálos ellenségeivé váljanak. Az itt élő muzulmán és keresztény asszonyokat a gyász köti össze, és teszi őket piszkosul kitartóvá. Körmönfont praktikáikkal mindent elkövetnek, hogy megállítsák a férfiak értelmetlen gyűlölködését, és megmentsék a falu jövőjét. A temetőben indul és a temetőben is ér véget ez a tragikus mese, mégis számtalan örökérvényű tanulsággal szolgál mialatt körbeér.

Aki úgy dönt, hogy ellátogat a Frankofón Filmnapokra –  bármelyik előadást is választja – tartalmas és gondolatébresztő szórakozásra számíthat. Összesen 11 ország filmjei közül szemezgethet a közönség, amelyeket a műfaji és szemléletmódbeli különbségek tesznek még izgalmasabbá.

Részletes program: www.franciaintezet.hu

 

Varga Gergő

2011-ben végeztem az ELTE Filmtudomány mesterképzésén, amit három szabadon bölcselkedő év előzött meg. Mindig is humán beállítottságúnak tartottam magam, de eleinte inkább az irodalom, mintsem a film vonzott. Első maradandó filmes élményeimet nem tudom olyan nagyságokhoz kötni, mint Bergman, Truffaut vagy Tarr Béla, sokkal inkább egy másik legenda, Jackie Chan akrobatikus mozdulatai derengnek fel. Egyetemi éveim alatt elképesztő iramban és mennyiségben szívtam magamba a nagy korszakok és a figyelemfelkeltő kortárs filmeket. Csillagjegyemhez hűen pedig mindenben megtaláltam az érdeklődésem. Több, mint egy éve írok a „'tekercsnek”, a szerkesztőség tagjai szemtanúi lehettek első publicisztikai lépéseimnek, és jó anyák és apák módjára noszogattak a helyes irány felé.

Filmek: Király Jenő kurzusai és írásai óta gyakorlatilag minden műfajban találok filozófai mélységet, mégis inkább a lelki vívódásokat kedvelem, mintsem a fizikai szenvedést. A horror így tehát kívül kell, hogy essen a rajongási zónán, bár a CGI technológiák előtti filmek maszkmesterei mindig is kivívták a tiszteletemet. A Távol-Keletről több alkotás is megérintett Ki-duk Kim gyakorlatilag bármelyik filmkölteménye, Chan-wook Park agresszív, brutális, mégis káprázatos thrillerjei. John Woo otthon és később az USA-ban rendezett akciómozijai. De a magyar filmgyártás Latabárja legalább annyira képes megnevettetni, mint az állati nyomozó Jim Carrey-je. A hatvanas-hetvenes évek magyar filmművészete pedig elképesztő műveket termelt ki!

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!