Magazin

London 2018: 13+1 kihagyhatatlan film a fesztiválról

A Londoni Filmfesztiválon idén hemzsegnek az életrajzi/történelmi ihletésű alkotások, de bemutatnak romantikus filmeket, gengszteres sztorikat, ráadásul még egy várva várt sorozat premierjét is ígérik a fesztivál szervezői. Az október 10. és 21. között futó rendezvényről mi is tudósítunk majd. 

A befutó (The Front Runner)

Hugh Jackman legújabb filmjében Gary Hartot játssza, aki az 1988-as amerikai választásokon George H.W. Bush legnagyobb ellenfele volt. Azonban a Miami Herald megjelentetett egy leleplező tudósítást a képviselő afférjáról. A Junót és a Pszichoszinglit is jegyző Jason Reitman egy hét történését feldolgozó politikai drámájában J.K. Simmons, mint Hart kampányfőnöke és Vera Farmiga mint a megcsalt feleség is játszik.

Destroyer

A rendőrnő (Nicole Kidman) és társa beépülnek egy Silas (Toby Kebbell) nevű rettegett bűnöző bandájába. Évekkel később – az élménytől még mindig traumatizálva – ismét szembe kell néznie a démonjaival, mikor Silas újra felbukkan az alvilág látóhatárán, és elindul felkutatni a bandavezért, hogy végre lezárhassa ezt az ügyet. Kary Kusama rendezésében a Destroyer olyan klasszikus bűnfilmeket idéz, mint a Kínai negyed vagy az Élni és meghalni Los Angelesben, ezúttal egy erős női karakterrel a középpontban.

A Private War

Marie Colvin (Rosamund Pike) a kétezres évek egyik legelismertebb háborús tudósítója volt, akinek a Tamil Ílam Felszabadító Tigriseivel készített interjú közben kilőtték az egyik szemét. A Szíriában életét vesztett újságíró személyes küzdelmét dolgozza fel az A Private War, melyben Rosamund Pike mellett Jamie Dornan és Stanley Tucci is feltűnik. A filmet Arash Amel forgatókönyvíró a Vanity Fair Mary Colvin’s Private War (azaz Marie Colvin személyes háborúja) című cikkből adaptálta.

Colette

Colette, teljesen nevén Sidonie-Gabrielle Colette a századforduló Franciaországának egyik legismertebb írónője volt. Kezdetben a nála 14 évvel idősebb férjének, becenevén Willynek publikált félig önéletrajzi ihletésű, szexuális töltetű regényeket. Egy idő után azonban megunta, hogy férje kihasználja, így igyekezett a sarkára állni, és kitörni ebből a házasságból. Ezt az időszakot örökíti meg a Keira Knightley és Dominic West főszereplésével készült Colette, ami a saját jogán is sikeres regényeket publikáló, szexualitását szabadosan megélő feminista nő életének egyéb aspektusait is érinti majd.

If Beale Street Could Talk

Holdfényért Oscar-díjat nyert Berry Jenkins legújabb filmje a szeretetről, a rasszizmusról és az igazságtalanságról szól James Baldwin regénye alapján. Az 1970-es évek Harlemében egy fiatal fekete pár, Tish és Fonny boldog élete egycsapásra felborul, mikor Fonnyt alaptalanul nemi erőszak vádjával elítélik. Tish és családja pedig mindent megtesznek, hogy tisztázhassák a fiút – az előítéletekkel mérgezett igazságszolgáltatással azonban nem lesz könnyű dolguk.

The Little Drummer Girl

The Little Drummer Girl kissé kilóg a sorból, ugyanis ez nem film, hanem sorozat, aminek – csakúgy, mint tavaly a Mindhunternek – a fesztiválon lesz a premierje. A 2018-as év The Night Managere lesz, melyet ismételten egy John le Carré regényből adaptáltak, mely magyarul a Kettős szerepben címet viseli. A történet középpontjában egy Charlie nevű színésznő áll, aki kénytelen lesz terroristák közé beépülni, hogy megállítson egy potenciálisan súlyos támadást. A minisorozatot az a Park Chan-wook rendezi majd, aki az Oldboyjal és A szobalánnyal vált világszerte (el)ismerté. A szériában olyan színészek szerepelnek, mint a Lady Macbeth Florence Pugh-ja, Michael Shannon vagy Alexander Skarsgård.

Az élet maga (Life Itself)

Az élet maga egy fiatal pár (Olivia Wilde és Oscar Isaac) szerelmét, valamint egy spanyol házaspár küzdelmeit mutatja be – a két páros élete egy véletlen folytán összekapcsolódik. A filmet a Rólunk szól alkotója, Dan Fogelman jegyzi, így biztosak lehetünk abban, hogy egy érzékeny, humoros és nem utolsó sorban okos történetet kapunk, ha megnézzük Az élet maga című filmet.

Beautiful Boy

David és Nick Scheff memoárjainak adaptációja a Beautiful Boy, mely a fiú, Nick drogfüggőségét és apjával való kapcsolatát mutatja be. A Szólíts a nevedenért Oscar-díjra jelölt Timothée Chalamet és az egyre komolyabb szerepekben brillírozó Steve Carell nevével fémjelzett film mesteri alkotásnak ígérkezik az Amazon Studios gyártásában.

Nyughatatlan özvegyek (Widows)

Az Ocean’s 8 után újabb női szereplőgárdát felvonultató heist (rablást tematizáló) film érkezik – reméljük, a Nyughatatlan özvegyek már erősebb lábakon fog állni, mint elődje. Miután Veronica (Viola Davies) férjét (Liam Neeson) meggyilkolják, a nő rájön, hogy a férfi és pár bűntársa óriási összeget lopott néhány rosszarcú gengsztertől, akik most visszakövetelik a pénzt – az özvegyek (Davies, Elizabeth Debicki, Michelle Rodriguez, Cynthia Erivo) pedig természetesen felveszik a kesztyűt. A Holtodiglan írója, Gillian Flynn és a 12 év rabszolgaság rendezője, Steve McQueen új filmjében a már említett színészeken kívül olyan nevek is felbukkannak, mint Colin Farrell, Robert Duvall vagy Daniel Kaluuya.

Can You Ever Forgive Me?

Újabb életrajzi ihletési mű, ezúttal az inkább Amerikában ismert Lee Israelről, aki irodalmi leveleket hamisított. A nő kezdetben híres szerzők életéről írt könyveket, csak azután fordult a bűnözés felé, miután ezekből nem tudott megélni. Israel szerepében Melissa McCarthy, akit üdítő lesz a bugyuta vígjátékok után egy komolyabb szerepben is látni.

Outlaw King

1304, Skócia. Edward, az angolok királya győzedelmeskedett, William Wallace elbujdosott, az északi nemességet pedig behódolásra kényszerítették. Robert the Bruce-nak (Chris Pine) kell a kezébe vennie Skócia védelmét, így a nép gyermekeként és Skócia jogos trónkövetelőjeként csatába vezeti a skótokat, hogy szembeszálljanak az elnyomó hatalommal. Az Outlaw King a Netflix saját gyártású filmje, amelytől több történelmi hűséget várhatunk, mint amit anno Mel Gibson A rettenthetetlenjétől kaptunk.

Capernaum

Nadine Labaki libanoni rendezőnő 2007-ben, a Karamella című filmjével hatalmas sikert aratott, és rögtön beírta magát a filmtörténelembe mint az arab térség egyik legjellegzetesebb rendezője. Legújabb filmje, a Capernaum egy hatalmas szegénységben élő kisfiú, Zain életét mutatja be, aki bepereli a szüleit, amiért erre a borzalmas szenvedéssel teli világra hozták. Mindeközben Zain egy illegális etióp bevándorló néhány éves kisfiával is különös barátságot köt.

https://www.youtube.com/watch?v=UrgWHfGEsbE

Stan & Ollie

A fesztivál zárófilmjeként mutatják be a magyar mozinézők által Stan és Pan néven ismert burleszk-színészek életéről szóló Stan & Ollie-t. A komikusokat – valódi nevükön – Stan Laurelt és Oliver Hardyt Steve Coogan és John C. Reilly alakítják, az idővel hozzájuk csatlakozó „feleségeket” pedig Shirley Henderson és Nina Arianda játsszák. A kiöregedett Stan és Pan angliai turnéját tematizáló vígjáték felhőtlen szórakozást ígér nem csak a burleszk műfaj rajongóinak.

The Old Man and the Gun

The Old Man and the Gun újabb újságcikk adaptáció: David Grann New Yorkerben megjelent cikke egy Forrest Tucker nevű bűnözőről szólt, aki rendre megszökött a különböző börtönökből, legutolsó rablását pedig 79 évesen követte el. A film, amely Robert Redford utolsó alakításaként vált híressé – aki persze azóta már megbánta elhamarkodott nyugdíjba vonulását – Tucker rablóhadjáratát meséli el, melynek során az FBI képtelen volt elkapni az öregurat. Redford mellett többek között Casey Affleck és Danny Glover is feltűnik majd a vásznon.

+1 Napszállta

Nemes Jeles László filmje Londonban is bemutatkozik, és versenybe száll a legjobb film díjáért. Magyarország Oscar-díjra nevezett filmje már itthon is látható, nekünk azonban már a Velencei Filmfesztiválon sikerült elcsípnünk (kritika itt), ahol elnyerte a nemzetközi filmkritikusok szövetségének, a FIPRESCI zsűrijének legjobb filmért járó elismerését.

Rakita Vivien

Rakita Vivien az ELTE Bölcsészkarán végzett film szakon. Kedvence a midcult, illetve a történelmi és gengszterfilmek, valamint sorozatok széles skálája. 2017 óta tagja a Filmtekercs csapatának.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com