Magazin Papírfény

Kötelező láncszem – M. R. Carey: Kiéhezettek

kiehezettek_1

Régóta várt mérföldkőhöz érkezett a zombik diadalmenete. M. R. Carey regényével, a Kiéhezettekkel a szuperintelligens zombi és a gyerek zombi egyszerre lép a széles közönség elé.

A 2000-es évek elején a zombik egyre határozottabb világhódításba kezdtek. A folyamat elkerülhetetlenül magával hozta a monstrum evolúcióját, amely során a lassú, csoszogó agyzabálókból intelligens, az embernél sokkal erősebb és gyorsabb, érzelmekre képes lény lett. A populáris kultúrában az i-re a pontot M. R. Carey regénye teszi fel, amelynek központi karaktere egy porcelánbaba szépségű kislány, Melanie, aki nemcsak szép, erős, okos, kedves, hanem zombi is. A folyamat hasonló, mint az út, amit a vámpír tett meg, amíg eljutott a Twilight szériáig. A fejlődés eme ösvénye úgy tűnik, óhatatlanul monstrumidentifikációs problémákhoz vezet, hiszen fontos ismertetőjegyek vesznek el, a határok elmosódnak a különböző monstrumok között, és néhány esetben szinte inkább már a szuperhősök világban mozgunk.

kiehezettek_2

M. R. Carey regénye ilyen messze azért nem megy el. A Kiéhezettek sötét, jól ismert horror és posztapokaliptikus elemekkel ügyesen operáló disztópia. Története klasszikus alapokon nyugszik. Leginkább a 28 nappal később, a Resident Evil, a Walking Dead és az Eleven testek világából szemezget.

A regényben egy világméretű járvány három részre osztotta az emberiséget: egészséges börtönlakók”, elállatiasodott guberálók és zombiszerű fertőzöttek népesítik be a bolygót.  Az egészségesek az emberiség túlélésének lehetséges útjait kutatják, a guberálók hatalmat és élelmet akarnak (bármi áron), a gombák által irányított – valamikori emberi mivoltukat csak külsejükben sejtető – fertőzöttek kizárólag élő húst. Mozogni is csak akkor mozognak, ha ennek bármiféle lehetőségét érzik. Ám akkor gyorsan.

A romokban lévő világot egy maroknyi csapat viszontagságain keresztül ismerhetjük meg. A csoport négy archetipikus karakterből és egy különleges kislányból áll. A sokat próbált katona, a nagyravágyó tudós, az érzelemvezérelt tanárnő, a tinédzserkorból alig kinőtt zöldfülű és a szuperképességekkel rendelkező mutáns zombi kislány indul el a közeli legnagyobb városba, Beaconbe – ami közel sem az ígéret földje. Az eddigi életét egy leszíjazott tolószékben töltött kislánytól eltekintve mindnyájan onnan jöttek, és félnek visszatérni. Választásuk azonban nincs.

kiehezettek_3

M. R. Carey láthatóan jól tudja, mi szükséges egy hatásosan működő disztópikus regényhez:  a kis túlélő csoportot alkotó karakterek közötti végletes feszültségek, egy veszélyekkel teli, romokban álló világ (ijesztő potenciális támadókkal), az emberiség túlélésének lebegtetett lehetősége. A Kiéhezettek esetében mindegyik tételt ki lehet pipálni. Plusz a kérdések között izgalmasan átvezetett szálak húzzák igazán feszessé a történetet. Miközben nehezen megválaszolható morális kérdésekkel is meg kell küzdenie a szereplőknek és az olvasónak: szabad-e felboncolni egy gyereket az emberiség túlélésének reményében? Számít-e, hogy zombi, ha vannak érzései?

„Szabad-e felboncolni egy gyereket az emberiség túlélésének reményében?”

A csoporttagok különböző válaszok mellett teszik le a voksukat, ami feloldhatatlanul szembeállít egyeseket, míg másokat közelebb visz egymásoz. Az biztos, hogy ők öten nem ülnének le egy asztalhoz vacsorázni, ha nem omlott volna össze a világ.

Carey lényegre törően, tömören ír, érződik könyvén a képregényes múlt. Erős vizualitása van a szövegnek, szinte láthatjuk a képeket a sorok mögé vetítve. Ez az a regény, amit mintha eleve vászonra írtak volna. (A megfilmesítés előre borítékolható volt.) Miközben középpontba helyezi, ami eddig hiányzott a zombipalettáról. A gyereket. A tündéri kislányt, akit az író a görög mítoszok legendás alakjával, Pandorával, állít párhuzamba. Ám itt a doboz és Pandora is Melanie, aki az út során finoman jelzett felismerések során ébred öntudatra.

kiehezettek_kritika5

A műfaj szempontjából megkerülhetetlen a könyv, mégis újdonságaival együtt is végig egyfajta déjá vu érzés kísért. Carey összeszedte innen-onnan a műfaj jól működő elemeit, összedolgozta és mellé rakta a kötelező lépést. Ügyes ez, okos ez, de csak ügyes és okos. 

Milyen új lehetőségek maradnak a zombiknak ez után a lépcső után? Az hiszem, a zombi állatoknak még juthat egy kör, viszonylag keveset szerepeltek eddig.

[author_bio author=”mlinarik.mariann”]

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.