Magazin

Macskafogó, a hungarikum

A Macskafogó olyan, mint amikor a magyar válogatott sikeres focimeccse után az emberek a forgalmat eltorlaszolva, összefogódzkodva üvöltik kórusban a körút közepén, hogy „érik a szőlő, hajlik a vessző”: a magyarságtudat része. Közös élményünk, amikor valaki idéz belőle; nem kell kacsintani, mindenki tudja, mire gondol.

Ha a Macskafogónak impakt faktora lenne, messze túlszárnyalná az idézettsége a… hát, gyakorlatilag szerintem bármiét. Az egész világon tudják, mire gondolok, mikor azt mondom: Lenni vagy nem lenni…, de Magyarországon mindenki tudja, mire utalok azzal, ha azt mondom Abban volt a borotva. Uram. Vagy hogy a jelszó „Egy aprócska kalapocska, benne csacska macska mocska.”

Vagy azt, hogy nem hiszek a civilizációs csecsebecsékben.

Szóval, a Macskafogó az bennünk van. Nem sok olyan művészeti alkotás létezik, ami ennyire vérévé tud válni nemzedékeknek – aminek sikerül, azt pedig meg kell becsülni. Le kell porolni időnként,

elő kell venni, ismételni, megmutatni minden újszülöttnek

és minden külföldi barátnak, elmagyarázni a miliőt, amiben született, a hanyatló nyugat beszivárgó ópiumát akciófilmjeit, a kelet-európai egéröntudatot. A poénokat nem nagyon kell, azok ma is nemzetköziek és frenetikusak.

Éppen ezért nagyon helyénvaló, hogy ezt a filmet időről időre megmutassák, megmutassuk. Egyrészt mert az újszülötteknek minden vicc új, másrészt meg bennünk, rajongókban is éltetni kell a lángot.

Hát most aztán rendesen kap naftát az a láng – bemutatták a felújított változatot! Ez az a bizonyos felújítás, amire gyűjtés indult, de aztán a Filmalap írt, amire aztán válasz érkezett stb., de ezt most hagyjuk is, borítsunk rá fátylat, csatabárd elásva, a lényeg az, hogy mindenki együtt örülhet, hogy van Macskafogónk, szépen fel van újítva, meg van mentve, és főleg hogy van apropó újra megnézni.

Sőt! Beindul Lucas nagy találmánya, a merchandising is – lehet rendelni konzervvért, Intermouse-igazolványt, bögrét stb. Mondjuk nem tudom, mekkora a kereslet ezekre a cuki szuvenírekre – az viszont biztos, hogy a filmre van igény. Nagyszerű dolog, hogy létezik, nagyszerű, hogy sikerült átmenteni az utókornak ezzel a felújítással, és hogy ismét a moziban lehet nézni.

Egy dolog hiányzik még. Mégpedig az, hogy a Macskafogó hungarikummá legyen nyilvánítva. Egész biztosan jobban része a közös tudatalattinknak, mint mondjuk a 2013-ban hungarikummá vált solymászat. Persze, a solymászat őseink vadászmestersége, és méltó az elismerésre. De vajon mennyit tud egy random kiválasztott magyar a sólymokról, pedzésről, tollbáburól, és ehhez képest mennyit Lusta Dickről, a RatRacer információs szolgálatáról vagy balettban ugráló patkányokról? Na ugye.

Szóval legyen hungarikum a Macskafogó! Bár persze, minek ehhez pecsétes papír – mélyen belül úgyis mindnyájan tudjuk, hogy már az.

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs újságíró, szerkesztő, tanár, édesapa. A kamera túloldalán is előfordul – ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítésébe kóstolt bele. Az okos és többrétegű filmeket kedveli, de a humor is fontos számára – a filmekben és az életben is.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya