Magazin

Magyar fejlesztésű applikáció, ami forradalmasítja a filmkészítést (X)

A színes televízió, a Telehor tévéadó, a holográfia, a félautomata fényképezőgép és a számítógép után ismét egy magyar innováció segíti a szórakoztatóipar fejlődését: a filmek, televíziós produkciók és közvetítések előkészületeit megkönnyítő CinProCaS applikáció már elérhető a szakma számára, és a korábbinál jóval költséghatékonyabb munkát tesz lehetővé.

Az átlagnézők közül a legtöbben tudják, hogy egy forgatás a híres csapóval kezdődik, azt azonban kevesen gondolják végig, hogy ez előtt a momentum előtt mennyire hosszadalmas és költséges előkészítő folyamat előzi meg a gyártást. Pedig nem véletlen, hogy a mozi aranykorának egyik megkérdőjelezhetetlen mestere, az akadémia által életműdíjjal kitüntetett Sidney Lumet 1996-os Hogyan készül a film? című tanulmányának több mint egyharmadát, mintegy száz oldalt szentelt a megfelelő előkészületeknek.

Egy gyakorlati filmes tudja, hogy a jó tervezés az egész produkció sorsára kihatással van: esztétikai és költségszempontból is döntő folyamata ez a gyártásnak, Alfred Hitchcock például saját bevallása szerint is már az első képkocka felvétele előtt látta a fejében az egész filmet, míg a gyatra filmesek híres-hírhedt pápája, Ed Wood a felkészületlenségével is legendássá vált.

Saját munkáját szerette volna megkönnyíteni az operatőr

Varga Árpád Zsolt operatőr is a saját munkáját szerette volna megkönnyíteni, amikor először felvetődött benne egy olyan applikáció létrehozása, amellyel otthon, akár a fürdőkádban ülve elkezdheti következő forgatásának megtervezését. Amikor először vázolta elképzeléseit az azóta már elhunyt Zsigmond Vilmosnak, a Harmadik típusú találkozások Oscar-díjas operatőrének annyira tetszett az ötlet, hogy csak azon csodálkozott, hogy korábban még nem találta ki senki.

„Én azért hoztam létre a CinProCaS applikációt, mert könnyíteni akartam a saját operatőrmunkámon és felkészülten akartam dolgozni. Sok időt és költséget tudok vele megtakarítani úgy, hogy akár egy parkban, vagy utazás közben a buszon vagy a repülőn tudok dolgozni bármelyik jeleneten az éppen készülő filmemben. Az ötlet sokszor váratlanul jön, jó, hogy az irodám itt van a zsebemben” – mondta el Varga Árpád Zsolt operatőr.

De mi is valójában a CinProCaS?

A CinProCaS (Cinematography Production Cards System®) lényegében egy olyan program, amely a már meglévő irodalmi forgatókönyv jelenetekre bontását is elvégzi, alkalmas arra, hogy ez alapján egy technikai forgatókönyv szülessen. A rendező, az operatőr vagy a gyártásvezető a jelenetek konkrét storyboardját is elkészítheti, a forgatási helyszín alaprajzába bejelölheti a kamerák pozícióját, látószögeit, meghatározhatja a világítás elhelyezkedését, a fényerősséget, a színhőmérsékletet és egy sor olyan beállítási kérdést, amelyről a stábnak a tényleges forgatás előtt tisztában kell lennie. A pdf formátumban kiexportált tervezetet pedig átküldheti a stábtagoknak, akik így szintén már a helyszínre érkezés előtt tisztában lehetnek minden elvárással.

„Már régóta kerestünk hasonló szoftvert, mint a CinProCaS, ami segíti a hallgatók felkészülését, de nem találtunk. Táblázatokat és 5-6 különféle programot használtunk a diákokkal, mert nem létezett hasonló szolgáltatás a piacon. A CinProCaS az oktatásban remekül használható applikáció, minden olyan funkciót tartalmaz, ami egy produkció előkészítésében az operatőr munkáját segíti” – árulta el Babos Tamás, Balázs Béla-díjas operatőr, a Metropolitan Egyetem tanára.

Már világkörüli úton a magyar fejlesztésű szoftver

A CinProCaS folyamatosan frissülő szoftver/applikáció, és előfizethető már Magyarországon is a Google Play és az App Store kínálatában. A fejlesztők tájékoztatása szerint már amerikai, ausztrál, indiai és indonéziai operatőr, illetve producer előfizetők is használják az applikációt, és elsősorban tévésorozatok, valamint játékfilmek tervezését készítik vele.

Szponzorált tartalom

Filmtekercs.hu Támogató

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com