Magazin

Magyar munkák a krakkói dokumentumfilm-fesztiválon

Zsigmond Dezső és Till Attila filmjeit is bemutatták a neves krakkói nemzetközi dokumentumfilm-fesztiválon: az 52. évad legjobb produkcióit a vasárnapi gálán díjazza a zsűri.

Az 1961 óta szervezett Krakkói Filmfesztivál (Krakowski Festiwal Filmowy – KFF) a dokumentum-, animációs és rövid játékfilmek egyik legrégebbi európai szemléje. Az egyhetes rendezvényen csaknem 250 lengyel és külföldi filmet mutatnak be. A szemlén csaknem 500 rendező, producer, fesztiválszervező fordul meg.

A rendezvény rangját igazolja, hogy a versenykategóriák nyertesei közvetlen jelölést szereznek az Európai Filmakadémia díjára és a rövidfilm kategóriában az Oscar-díjért is indulhatnak.

Magyarországot a rövid játékfilmek versenyében idén Till Attila Csicska című filmje (a képen) képviseli, amely márciusban nyert díjat a finnországi Tampere nemzetközi filmfesztiválján. A rövidfilm egy nyomorban élő magyar tanyasi család mindennapjait mutatja be: a családapa keményen fogja feleségét és gyerekeit, és rabszolgát tart.

Zsigmond Dezső Bárányfelhők című filmje nem indult a versenyben, de a rendező személyesen is meglátogatta a szemlét, ahol a bemutatók után közönségtalálkozókban is részt vett. A tavalyi csíkszeredai fesztiválon díjazott filmje a magyar-ukrán határ közelében élő Tomit és családját mutatja be, akiknek dolgos élete szorosan a természethez fűződik.

Az idei seregszemlét Kevin Macdonald a Berlinalén bemutatott Marley című munkája nyitotta meg. A rendezvény egyik kiemelt eseménye Maria Zmarz-Koczanowicz az egészestések kategóriájában induló Wiera Gran című filmjének világpremierje volt. Az egyik legismertebb lengyel dokumentumfilmes Wiera Gran, a hányatott sorsú zsidó énekesnő meglepő második világháborús emlékeit vázolja fel. A film egyik negatív hőse a Zongoristából ismert Wladyslaw Szpilman.

A krakkói szemle 12 éve a Sárkányok Sárkányának nevezett életműdíjjal tünteti ki a legkiválóbb filmeseket: idén a cseh Helena Trestíkovának ítélték oda a díjat.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya