Magazin

Magyar munkák a krakkói dokumentumfilm-fesztiválon

Zsigmond Dezső és Till Attila filmjeit is bemutatták a neves krakkói nemzetközi dokumentumfilm-fesztiválon: az 52. évad legjobb produkcióit a vasárnapi gálán díjazza a zsűri.

Az 1961 óta szervezett Krakkói Filmfesztivál (Krakowski Festiwal Filmowy – KFF) a dokumentum-, animációs és rövid játékfilmek egyik legrégebbi európai szemléje. Az egyhetes rendezvényen csaknem 250 lengyel és külföldi filmet mutatnak be. A szemlén csaknem 500 rendező, producer, fesztiválszervező fordul meg.

A rendezvény rangját igazolja, hogy a versenykategóriák nyertesei közvetlen jelölést szereznek az Európai Filmakadémia díjára és a rövidfilm kategóriában az Oscar-díjért is indulhatnak.

Magyarországot a rövid játékfilmek versenyében idén Till Attila Csicska című filmje (a képen) képviseli, amely márciusban nyert díjat a finnországi Tampere nemzetközi filmfesztiválján. A rövidfilm egy nyomorban élő magyar tanyasi család mindennapjait mutatja be: a családapa keményen fogja feleségét és gyerekeit, és rabszolgát tart.

Zsigmond Dezső Bárányfelhők című filmje nem indult a versenyben, de a rendező személyesen is meglátogatta a szemlét, ahol a bemutatók után közönségtalálkozókban is részt vett. A tavalyi csíkszeredai fesztiválon díjazott filmje a magyar-ukrán határ közelében élő Tomit és családját mutatja be, akiknek dolgos élete szorosan a természethez fűződik.

Az idei seregszemlét Kevin Macdonald a Berlinalén bemutatott Marley című munkája nyitotta meg. A rendezvény egyik kiemelt eseménye Maria Zmarz-Koczanowicz az egészestések kategóriájában induló Wiera Gran című filmjének világpremierje volt. Az egyik legismertebb lengyel dokumentumfilmes Wiera Gran, a hányatott sorsú zsidó énekesnő meglepő második világháborús emlékeit vázolja fel. A film egyik negatív hőse a Zongoristából ismert Wladyslaw Szpilman.

A krakkói szemle 12 éve a Sárkányok Sárkányának nevezett életműdíjjal tünteti ki a legkiválóbb filmeseket: idén a cseh Helena Trestíkovának ítélték oda a díjat.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya