Magazin

Mediawave 2014: Aki nézi, az csinálja is – Filmfórum

IMG_4952A fesztivál egyik filmes fórumának témája a filmkritika és a magyar film viszonya volt. Ezen túl a filmes szaksajtó helyzete, a blogok, portálok, netes kritikák és hagyományos médiumok szerepe, illetve a mozgókép az oktatásban. És hogy ebből valóban egy élő, kifejezetten érdekes és ezerfelé ágazó beszélgetés kerekedett, az annak volt köszönhető, hogy roppant érdekes emberek (igen sokféle megközelítéssel) érkeztek a fesztivál ezen eseményére.


Jelen volt többek között Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője, Varga Balázs filmesztéta, Monory Mész András filmrendező, Hartai László, rendező és számos mozgógép és médiaismeret tankönyv írója, Szekfű András, a Zsigmond Király Főiskola tanszékvezető tanára, a filmes vonal képviselője, Szíjártó Imre, a Mozgóképkultúra és médiaismeret tanításának módszertana című könyv szerzője, Gyenge Zsolt, filmkritikus, Durst György és még jópáran, de már így is biztosan érezhető, hogy sokan tartották fontosnak ezt a beszélgetést.

IMG_5000Kicsit talán provokáló volt a felvetés, miszerint a filmkritika tehet a magyar film honi megítéléséről. Szerepe kétségtelenül van, de ez egy sokkal több tényezőből álló helyzet, egy komplex kultúrtörténeti és filmfinanszírozási folyamat jelenlegi, ám változóban lévő állomása. A legmarkánsabb különbség – a korábbi, mondjuk a hatvanas évek filmkritikájához képest –, hogy a mai filmkritika sokkal felszabadultabb és sokszínűbb. Ennek előnye, hogy a vélemények valós visszacsatolást nyújthatnak, hátránya, hogy a sokféle, sokszor kontroll nélkül megjelenő szövegek minősége szintén sokféle. Ezen kívül gyakori az egekbe magasztaló vagy teljes mértékben elmarasztaló szöveg, szemben az elemző jellegű, hosszabb kifejtésekkel.IMG_5049S ezzel el is értünk az online-offline kritika kérdésköréhez, amit szerencsésen részben le is zártunk, legalábbis a szakadékot csökkentettük a kettő között azon kérdéssel: hogy vajon létezik e olyan folyóirat, ami kizárólag nyomtatásban jelenik meg és semmilyen online formája nincsen? Ha valaki tud ilyet, kérem, kommentelje a cikk végén – online módon. Ám kétség kívül másféle szabályrendszer mentén rendeződik a két forma, mind stílus, mind terjedelem, mind olvasóközönség szempontjából. Az online forma kattintásból él, ennek köszönhető a sok hangzatos cím, a markáns véleményezés. Ám a legtöbben fejet hajtottak ezen sokszínűség előtt is, hiszen megvan a maga szerepvállalása a Filmvilágnak, a Metropolisnak, a Filmtekercsnek és a többi médiumnak is. Talán abból van kevesebb, hogy egy szövegen keresztül további filmes párbeszéd jöjjön létre. Vagy legalábbis ennek kevés nyoma van. Bár biztos létezik ez is, jómagam sosem azt keresem, hogy jó vagy rossz az adott film, hanem milyen gondolattal tud gazdagítani a szöveg.

IMG_5025A legkedvesebb pillanat az volt, amikor megszületett a „filmimádók köre” kifejezés, ami lefedi a mozibajárók, filmes szakirodalmat olvasók, érdeklődők, rajongók és alkotók táborát. Ugyanis legtöbb esetben aki nézi, csinálja is. Vagy ha nem ő, valamelyik barátja, ismerőse, hiszen a no-budget produkciók sok segítő kezet bevonnak. Ettől lesz egy nagy közös és élő tábor. Másrészről pedig az alkotói szférában is megjelenő, nagyobb számú fél-professzionális réteg. Ezek a hasonló jelenségek ugyanazon problémára mutatnak, ez pedig a finanszírozás hiánya. És itt hirtelen igen hevesen más irányba lódult a beszélgetés.

IMG_5021Bennem mindenesetre az összegződött, hogy a változó tendenciák, financiális helyzetek, lehetőségek forgatagában a filmimádók köre és az alkotók léte változatlan. A számok változnak ugyan, a hozzáállás, a színvonal, de azért vannak, vagyunk. Moziba megyünk, vagy letöltünk, kattintunk, vagy megvesszük, így vagy úgy, de filmet nézünk és olvasunk, vagy netán csináljuk is. És ez egy értékes, örömteli dolog.

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket, 2010 óta a Filmtekercs.hu szerzője.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com