Magazin

Mediawave 2013: Kisjátékfilmek – Furcsa történetek

ythumb_sAz idei Mediawave igazán elkényeztetett minket, jobbnál jobb darabokat láttunk, nem volt ez alól kivétel a kisjátékfilmes program sem. A második blokk furcsa történetek csokra volt rendszerint imádnivaló, de legalábbis egészen különleges filmecskékkel.

Már a nyitány is erős volt: a baszk Deus Et Machina a gyári munkás utolsó napjáról szól. Mi lehet ebben olyan különös? Hogy ez a munkás valami olyasmit csinál, amit senki más nem tudna: felkelti a Napot, megindítja a szelet, mozgásba hozza a fogaskerekeket. Már az ötlet is lenyűgöző, de a kivitelezés sem hagy kivánnivalót maga után: Koldo Almandoz egyszerű eszközökkel ütős 8 percet hozott össze.

Szintén spanyol darabbal folytattuk a sort: a Röpke pillanat (Efímera) a szekció legerősebb darabja volt. A történet szerint a világot az idill szigetének megélő Alicia békés otthonából nagymamájával a városba megy, hogy megvalósítsa álmát és balett táncos legyen. Diego Modino Hok 17 perces alkotása igazi tündérmese egészen különleges látványvilággal és a bűbájos humoron is átvilágló mélyebb gondolatokkal.

http://vimeo.com/62335476

Atsuko Hirayabagi negyedórás filmje, a Mō Ikkai a szekció kevésbé sikerült darabja, mely az egy évek után hazalátogató férfi és halott anyjának közös napját meséli el – kissé morbid, de még így is érdekes kis alkotás.

A japán filmnél sokkal nagyobb nyomott hagyott bennem Michal Janow közel félórás tragikomédiája, A Mewa szálló portása (Portier Z Hotelu Mewa). A múlt rendszer elé görbe tükröt állító történet szerint a munkásszálló portása, a kommunista ideológia elkötelezett híve, Zawadka az üldözési mániában szenvedő rendszer áldozatául esik. A lengyel gyöngyszem remek humorával és az igazi retró életérzéssel többszöri megnézésre is alkalmas.

Nem igaz ez azonban az orosz Sergey Tsyss Második fuvallatára (Vtoroe Dyhanie). A posztapokaliptikus kisfilm egy kihalt Földre repít minket, ahol csak konzervvirágok nyílnak. A film sajnos nem jutott túl egy ötletnél, s mivel a hangulata sem annyira megkapó, nem tudott megnyerni magának.

Yildiray Yuldirim 8 perces filmje, az 1982 is csupán egy geg – de egy szépen felépített és kidolgozott ötlet. A hadiállapot alatt a férfiak pornót néznek, két járőr azonban vészesen közeledik az épülethez. Hogy mi lesz ebből – ezért már érdemes megnézni ezt a humorosan is komoly darabot.

A filmek sorát Gabriel Borgetto, Bernd Faaß és Matthias Bäuerle filmje zárta. A német Tanulmányok a hisztériáról (Studies On Hysteria) egy farmerreklámnak is beillő szatíra, mely a ruhátlan faluban felbukkanó lázító ruhadarab által kiváltott őrületet szemlélteti meglehetősen érzékletesen – és igencsak viccesen. Tökéletes lezárása volt ez a film az igencsak sokszínű, bizarr filmcsokornak, mely a fesztivál újabb remek másfélóráját adta nézőinek.

SoH_Still11

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com