Magazin

Megfagyott hangulat – Christian Bale nem sztár (Box Office december 6-8.)

Out of the Furnace

Out of the FurnaceÁtvette a bevételi listán a vezetést a Jégvarázs Az éhezők viadala: Futótűztől, a Katniss kalandjait övező amerikai lelkesedés most csökkent először jelentősebb mértékben a bemutatás óta. A nagyok mellett az egyetlen széles körű premier, az Out of the Furnace igen keveseket érdekelt, várhatóan nem fogja tudni visszatéríteni egyébként kifejezetten alacsonynak mondható költségeit sem.

Lanyha érdeklődés jellemezte a tengerentúli mozikat a hálaadást követő hétvégén. A nézők döntő része továbbra is a nagy novemberi kasszarobbantókra volt kíváncsi, mellettük megint nem tudtak labdába rúgni se a letisztultabb műfaji filmek, se a díjaspiránsok. A jövő héten ráadásul hasonló eredmények várhatók, hiszen jön az új Hobbit, a Smaug pusztasága.

Addig a közönségfilmekre bukó nézőknek be kellett volna érniük Az éhezők viadala: Futótűzzel (The Hunger Games: Catching Fire, magyar bemutató: november 21.) – de nem érték be. Bemutatása óta első ízben teljesített gyengén a mozi, ami még a Twilightokhoz képest is nagy csökkenést szenvedett el. Ettől függetlenül nincs igazán ok aggodalomra, hiszen már így is 335,9 milliónál tart a Futótűz bevétele, viszont komoly kétségek merültek fel az első rész 408 milliójának túlszárnyalásával kapcsolatban.

Jégvarázs (Frozen)
Jégvarázs (Frozen)

A tinik kissé elmaradoztak, ezért a kisebbek – természetesen szüleik kíséretében – átvették a bevételi lista irányítását, az első helyre kúszott fel a Jégvarázs (Frozen, magyar bemutató: december 5.). 53,1%-os esése igazán jó érték annak tükrében, hogy múlt héten egyébként is csúcsdöntögető összeggel indult a Disney új meséje. Legalább karácsonyig aktuálisnak mondható témája és a várható konkurencia hiánya miatt nem is igazán várhatunk nagy eséseket az animációtól a későbbiekben se, így remek eséllyel veheti be a film a 250 milliós értékhatárt – ami bár kiváló teljesítmény, csak az év harmadik legsikeresebb animációjának címéhez elég.

Harmadik helyen, rendkívül gyenge eredménnyel és csalódást keltve nyitott az Out of the Furnace. A hazai forgalmazóra még nem lelt akciófilm mindössze 5,2 millióval kezdett, ami kevesebb, mint Jason Statham két hete bemutatott Harcban élvéje. 22 milliós gyártási költségének összegyűjtésére esélye sincs, részben éppen a tengerentúli kudarcról érkező hírek önbeteljesítő jóslatai miatt.

Maga a film egy testvérpár történetét mutatja be, közülük a fiatalabb az Egyesült Államok hadseregéből történő leszerelést követően részben anyagi okokból utcai bunyós lesz, ez azonban érthető módon igen sokat árt egészségének. A Scott Cooper (Őrült szív) rendezte thriller olyan színészekkel operál, mint Christian Bale, Casey Affleck, Woody Harrelson, Forest Whitaker és Zoe Saldana, és mégis: alig érdekelt valakit.

Out of the Furnace
Out of the Furnace

A bukás hátterében több ok állhatott, szakértők egy része például eleve elhibázottnak tartja bemutatás időpontját, hiszen a karácsony miatti vásárlási láz idején biztosan nem egy ilyen, kőkeménynek ható, igazi férfifilmként aposztrofálható mozira kíváncsi az ember. Különösen annak tükrében, hogy a kritikák nem igazán pozitívak, a nézők pedig még azoknál is gyengébb visszajelzéseket adtak az Out of the Furnace-ről. Christian Bale-t a marketingkampány középpontjába állítani sem volt valószínűleg a legmegfelelőbb döntés, egyszerűen az ex-Batman nem ekkora sztár .

Thor és a Sötét világ (Thor: The Dark World, magyar bemutató: november 14.) lassan távozik a mozikból, szerencsére csak a 200 millió begyűjtése után. Az Elpuskázva  (Delivery Man, magyar bemutató: december 19.) nemsokára behozza költségeit, kis szerencsével ez a már említett Harcban élvének (Homefront, magyar bemutató: november 28.) is sikerül (az előbbinek 1,2 millió, az utóbbinak még 6,7 millió kell ehhez). A kasszarobbantóként induló The Best Men Holiday viszont folyamatosan egyre rosszabb eredményeket produkál, és bár a nyitásnál a 100 millió se tűnt lehetetlennek, most már a 70 millió se biztos, hiszen jövő héten kemény konkurenciát kap az A Madea Christmas személyében.

A múlt héten viszont kimaradt A könyvtolvaj (The Book Thief, magyar bemutató: január 30.) kópiabővülésének híre és eredménye. Akkor 1164 új mozi tűzte műsorra a második világháborús drámát, de az elmúlt két hét tapasztalata alapján nemigen tudott élni a film a lehetőséggel. Hasonlóan igaz ez a Philomena – Határtalan szeretet (Philomena, magyar bemutató: december 26.) és a Mielőtt meghaltamra (Dallas Buyers Club, magyar bemutató: január 2.) – a jelenlegi helyzet szerint egyik dráma se tud kikecmergeni a rétegfilmekre jellemző 15-20 milliós sávból. Legalábbis egyelőre, hiszen a díjátadók még csak most kezdődtek a New York-iakkal.

Inside Llewyn Davis
Inside Llewyn Davis

Csakhogy a mezőny egyre erősebb lesz a következő hetekben, szinte minden héten érkezik egy új aspiráns, amiről majd azt mondja a sajtó, hogy igen, biztosan ez a film nyeri majd ezt és ezt a kategóriát. Múlt héten a Coen testvérek Inside Llewyn Davis drámájáról áradoztak hasonlóan, és némileg megalapozza a kijelentést, hogy májusban Cannes-ban a legjobb rendezésért e filmre osztották zsűri nagydíját.

Coenék ezúttal egy fiatal, folk zenében utazó énekest kísértek el egy hét erejéig 1961-ben. Címszerepben a viszonylag ismeretlen Oscar Isaac remekel (legalábbis a kritikusok véleménye szerint), a mellékszerepekre pedig Carey Mulligant és Justin Timberlake-et sikerült megszerezni. A különleges atmoszférájú dráma az ítészek döntő része szerint a rendezőpáros legjobb munkái közé tartozik.

Egyelőre négy filmszínházban vetítik, ott viszont kirobbanó sikerrel. Egy moziból átlagosan 101,353 dollárt kaszált (ez minden idő 18. legerősebb nyitóátlaga) a forgalmazó CBS, hozzá kell azonban tenni, hogy témája és hangulata miatt a New York-i közönség számára alapdarab az Inside Llewyn Davis, ugyanakkor minimum kérdéses, hogy a nagyközönség ugyanígy reagál-e majd egy befutni képtelen zenész történetére.

Jövő héten például kemény konkurenciák érkeznek: 14 moziban kezdik vetíteni a Mr. Banks megmentését Tom Hanks-szel és Emma Thompsonnal, másik 6 teremben pedig a szintén elképesztően jó kritikákat kapott Amerikai botrányt játszák. Persze a nagyközönséget majd A hobbit: Smaug pusztasága köti le, az afroamerikaikat pedig Tyler Perry A Madea Christmas című vígjátéka. Közeledik a karácsony, egyre jobban pörög az élet a mozikban is.

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya