Magazin

Megkezdődött a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál

Nagyszabású megnyitóval kezdődött meg szombaton este a 15. Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál. A zsűri tagjai közt Pálfi György filmrendező is megtalálható, Török Ferenc filmrendező Isztambul című filmje pedig a versenyfilmek között szerepel.

Kínai és nemzetközi sztárszínészek, rendezők, producerek, a filmes élet kiemelkedő személyiségeinek felvonulásával kezdődött meg szombat este az idei Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál. A mintegy négyszáz sztár közt láthatta a közönség például az Erin Brockovichban, a Köszönjük, hogy rágyújtott! című filmben és A sötét lovagban is szereplő amerikai Aaron Eckhartot, az X-Men sorozattal híressé vált holland Famke Janssent, a hongkongi születésű filmikont, Jackie Chant (a képen balra), a Magyarországon is bemutatott Ellenséges vágyak című film főszereplőjét, Tony Leungot és a Tigris és sárkányból ismert Chow Yun-fatet (a képen jobbra).

A rendezvényt Jean-Jacques Annaud, francia filmrendező, a filmfesztivál zsűrijének elnöke nyitotta meg. A nemzetközi zsűrit Pálfi György filmrendező, Rahszán Bani-Etemad iráni rendező, Csang Jang kínai rendező, Terence Chang hongkongi-amerikai producer, Heather Graham amerikai színésznő és Li Ping-ping kínai színésznő alkotja. A június 16. és június 24. közt zajló rendezvény ideje alatt háromszáz filmet vetítenek majd 14 különféle programban.

A fesztivál fődíjáért, az Arany Serlegért versengő szekcióba 106 ország több mint 1600 filmje közül tizenhét került végül be közöttük Török Ferenc Isztambulja. A holland és török koprodukcióban készült, nemzetközi színtéren először Sanghajban debütáló alkotást június 18-án mutatják be. A díszbemutatón Török Ferenc mellett Kántor László producer és Yavuz Bingöl, a film egyik főszereplője is részt vesz.

A szombati megnyitón Chow Yun-fat hongkongi színészt a kínai filmhez való kiemelkedő hozzájárulásáért díjazták, Vu Ji-gong kínai rendezőt pedig életműdíjban részesítették.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya