Magazin

Megnyílt a lengyelországi magyar filmfesztivál

Megnyílt pénteken Krakkóban a lengyelországi magyar filmfesztivál, amelynek keretében tíz városban mutatják be a legfrissebb magyar mozgóképeket.

A programsorozatot Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára nyitotta meg. Mint a politikus az MTI-nek kiemelte, egymás kultúrájának, egymás gondolatának megismerése lehet a hosszú távú béke és stabilitás záloga a közép-európai térségben is.

A Krakkói Magyar Centrum alapítvány által tizedik alkalommal megszervezett fesztivál krakkói megnyitóján Kocsis Ágnes – a cannes-i fesztiválon korábban FIPRESCI-díjat nyert – Pál Adrienn című alkotását vetítették le a rendező és a forgatókönyvíró jelenlétében. A filmbemutatót egy sajtótájékoztató előzte meg, amelyen a jubileumát ünneplő civil szervezet munkásságát is összegezték.

Rétvári Bence és a szervezők egyetértettek abban, hogy a jubileumi szemle és az elmúlt tíz év tapasztalata bizonyítja: a mai magyar film megtalálta állandó törzsközönségét Lengyelországban. Erre utal a 2001 óta rendszeresen megszervezett szemle látogatottsága: évente csaknem kétezer lengyel néző fordul meg a vetítéseden.

Az államtitkár az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: a filmfesztiválok és a könyvkiadás fontos elemét képezik a két ország kultúrájának megismerésében. Véleménye szerint „nem szabad kishitűnek lenni” és „abban a kényelmes lemondó helyzetben ragadni”, hogy az amerikai, francia, spanyol filmek elnyomják a kisebb európai népek művészetét. Úgy vélekedett, hogy ezen a téren van lehetőség az előretörésre, mert a régióban van érdeklődés egymás kultúrája iránt.

A krakkói alapítványt 2001-ben jegyezték be Magyarországon és Lengyelországban. A civil szervezet formájában működő külföldi magyar kulturális intézet diplomáciai státus nélkül, pályázati és szponzori segítséggel folytatja munkáját. Pászt Patríciát, az alapítvány elnökét 2007-ben A Lengyel Kultúráért Érdemrenddel tüntette ki a lengyel kulturális tárca.

A magyar filmfesztiválon november végéig öt nagyjátékfilmet – köztük Tarr Béla Berlinben a zsűri nagydíjával, Ezüst Medvével díjazott A torinói ló című rendezését -, továbbá öt kisfilmet tekinthetnek meg egyebek között Varsó, Katowice és Wroclaw lakói. A programban a Ducki Tomek által rendezett Báthory Expressz című dokumentumfilm is szerepel. Ez a produkció azt a 2011 nyarán megszervezett körutazást örökíti meg, amelynek résztvevői – köztük a krakkói szervezők – a lengyel-magyar barátság gyökereit kutatva több magyar és lengyel várost bejártak.

A vetítések részletes programja a linken tekinthető meg.

Vághy Anna

Az ELTE film és magyar szakos hallgatója voltam, így az égvilágon semmi különös nincs abban, hogy imádok írni és filmeket nézni. Abban sincs, hogy hatalmas lelkesedéssel gyártok elméleteket (apró és egészen lehetetlen összefüggésekből is), abban inkább, hogy csak ritkán állják meg a helyüket, de kellő türelemmel és humorérzékkel talán szórakoztatóak, olvasója válogatja.

Filmek: Rendezőóriások, műfajiság és szerzőiség határai és leginkább e határok feszegetői izgatnak hosszan és töretlen szenvedéllyel – Kubrick, Tarantino, Coppola és leánya, Lynch, Lars von Trier, Cronenberg, Tarkovszkij, Terry Gilliam, Gondry, Nolan, Wes Anderson és Woody Allen (de az szerelem!).

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!