Magazin

Udine 2012: Megrázó dráma nyerte az első díjat Udinében

A szombatról vasárnapra virradó éjjel megtartották az udinei Far East Film Festival díjátadó rendezvényét. Öt elismerést osztottak ki, ezek közül a közönség első díját a dél-koreai Silenced, egy megrázó erejű dráma nyerte. Nyolc nap után ezzel a rendezvénnyel zárult a 14. udinei FEFF.

A zárórendezvényre is megtelt a vetítések helyszínéül szolgáló Teatro Nuovo Giovanni nagyterme. Különösebb ceremónia nélkül, ám annál lelkesebb hangulatban adták át a fesztivál díjait.

A Black Dragon-díjat, azaz a támogatójegyet vásárló kiemelt fesztivállátogatók közönségdíját mindjárt elsőre a Silenced kapta. A teljes közönség körében a harmadik legnagyobb tetszést elért mű a The Frontline, egy dél-koreai háborús film lett. A második legjobb szavazat-átlaggal a One Mile Above című kínai biciklis road movie büszkélkedhet (kritika a Filmtekercsen); ennek producere jelen volt Udinében és személyesen vehette át az ezüst eperfát formázó szobrot és a mellé járó óriás plüsspandát.

Nina Han, a One Mile Above producere átveszi az ezüst közönségdíjat

Az arany eperfa a dél-koreai Silenced-hez került. Tetszésátlaga az ötpontos szavazórendszerben elérte a kiemelkedőnek számító 4,4-es átlagot – nem túlzás állítani, hogy a nézők odavoltak érte. A film valós eseményeket dolgoz fel: egy hallássérültek számára létrehozott iskola erőszakba és kínzásokba torkolló visszaéléseit a rábízott gyerekekkel szemben, és az ügy kirobbanását követő tárgyalótermi csatát. Bemutatásakor nemzeti felháborodást keltett hazájában. A sokmilliós nézettség, a társadalmi nyomásra meghozott kormányzati döntések, a vizsgáló- és nyomozóbizottságok és parlamenti törvénymódosítások csak egy szeletét alkotják a Silenced rövid idő alatt elért mérhetetlen befolyásának. A nagyon erős érzelmeket keltő, mesterien rendezett, és főleg a gyerekszínészek részéről kiváló játékot felvonultató film kritikája itt olvasható.

A 14. udinei FEFF, a fesztivál történetében mindössze másodszor, életmű-díjat is adományozott: a kitüntetést Johnnie To-nak, a hongkongi film egyik mesterének ítélték oda.

A díjak szimbolikus alkotások. Az eperfa egyszerre számít az olasz Friuli tartomány jelképének és a távol-kelet egyik emblematikus növényének, ezzel jelezve a távoli kultúrák összefonódását. Ami az óriás plüsspandát illeti: a 14. Far East Film Festival a pandát válaszotta logójául, aligha megkérdőjelezhető módon.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés