Magazin

Menjetek a moziba be! – Programajánló október 17-23.

Miután a hétre annyi filmes programot gyűjtöttünk össze Nektek, hogy az lassan már kilóg az oldalról, ideje volt egy külön ajánlót szentelni a lajstromnak. Lustábbak kedvéért tételes felsorolás a cikk végén.

Kezdjük a többnapos programokkal: az Örökmozgóban még gőzerővel zajlik a kerek 15. évfordulóját ünneplő Filmemlékezet Fesztivál, ahol eddig nem látott Kertész Mihály-töredékek, és a rendező Az utolsó hajnal című filmjének felújított változata foglalják el a csütörtök esti 18:30-as műsorsávot. Fél 9-től a 2008-as Eltűnt birodalom című orosz film következik, idevágó jó hír a szovjet filmek rajongóinak, hogy két nappal korábban, 18-án Eisenstein Rettegett Ivánját is műsorra tűzik a szervezők. A hétvégén a Hollywood remastered szlogen keretein belül a Híd a Kwai folyón kerül műsorra, ha minden igaz, az eddig megszokott – inkább csak elviselt – bosszantó szemcsék és ugráló karcolások nyomai nélkül. A Filmemlékezet a minőség terén igencsak belehúzott idén: a program összes filmje a digitális restaurálás jegyében jut a nézők elé, ami egy hatalmas pirospontot jelent a szervezőknek.

Csütörtökig még el lehet csípni a román filmdömpinget az Urániában, olyan filmekkel, mint a Peremlét, az Elvek vagy a Virradat, a Toldiban pedig kedd este kerül sor a Finn Filmnapok záróvetítésére (Levelek Jákob tiszteletesnek). Október 20-23. között Balatonkenesén gyűlnek össze a függetlenfilmesek, ahol a versenyfilmek mellett a péntek esti A magyar filmfinanszírozás perspektívái címmel futó kerekasztal-beszélgetésre is érdemes lehet beülni.

Filmklubok tekintetében meglehetősen bő választékból szemezgethetünk, itt van például rögtön kettő animációs film témában. A KEDD-KINO kedd délutáni programján az animációs film és az irodalom kapcsolata kerül terítékre, a vetítést ezúttal is családias hangulatú beszélgetés követi meghívott vendégekkel. Csütörtökön a Tabán telik meg az Illyés Akadémia jóvoltából, az ANIMANTRA tervezett programja a sejtelmes Bugyog a szerelem címet kapta.

A Tabánon egyébként további két filmklub osztozik a héten: rögtön az animációk után 20 órától a Bergman-sorozat következik A hetedik pecséttel, pénteken pedig a Svédasztal kortárs svéd filmes sorozat folytatódik a szenzációs Engedj be! című vámpír-adaptációval. Nem moziban ugyan, de a Ráday Könyvesház Pincéjében csütörtök este folytatódik az őszi Louis Malle, az útkereső-sorozat, fél 7-től a Viva Maria!-t vetítik.

A magyarhangya sem tétlenkedik, a Vízraktérben zajló vetítéssorozatuk keretén belül szerda este a Prímszámok magánya kerül vetítésre, ide viszont sietni kell, mert helyek csak korlátozott számban érhetők el, érdemes tehát fél órával korábban már a helyszínen téblábolni. Az Odeonban szintén több hangyás-program pörög a héten, a szerdai pszichológiai filmklubot csütörtökön a pedagógiai követi, a Pesti Est One Night Only fantázianevű sorozata pedig kedden veszi kezdetét a Rec-kel – itt a későbbiekben hétről-hétre egy éjszaka alatt játszódó filmek kerülnek majd műsorra. Végül a mozi tékásai is összedugták a fejüket, hogy kiválasszák az elmúlt 18 év számukra is legmeghatározóbb sikereit, az Odeon18 – a Téka ajánlja keretein belül elsőként a Mennyország mostot lehet megtekinteni csütörtök este.

Remélhetőleg nem hagytunk ki semmit, ha mégis, a facebookon megtaláltok minket. Jó szórakozást a hétre!

Update: Most jött az infó, hogy a szerdai Vízrakteres Prímszámok magánya elmarad!

Napi bontás:

HÉTFŐ (Október 17.)
18:00 Comic-Live-Club (Odeon)
18:00 Román Filmhét: Loverboy (Uránia)
19:00 Finn Filmnapok: Találkozások (Toldi)
19:15 Román Filmhét: Nicolae Ceausescu önéletrajza (Uránia)
21:00 Finn Filmnapok: Nyomainkban (Toldi)

KEDD (Október 18.)
16:00 KEDD-KINO Animációs Filmklub: Animáció és irodalom (Kino)
18:00 Román Filmhét: Besszarábiai menyegző (Uránia)
18:30 Filmemlékezet Fesztivál: Rettegett Iván (Örökmozgó)
19:00 Finn Filmnapok: Levelek Jákob tiszteletesnek (Toldi)
20:00 Román Filmhét: Peremlét (uránia)
20:30 One Night Only: Rec (Odeon)

SZERDA (Október 19.)
18:00 Román Filmhét: Elvek (Uránia
20:00 Román Filmhét: Virradat (Uránia)
20:00 magyarhangya: Prímszámok magánya (Vízraktér) – ELMARAD!
20:00 Pszichologia.com Filmklub: Szabadság útjai (Odeon)

CSÜTÖRTÖK (Október 20.)
17:00 ANIMANTRA (Tabán)
18:00 Román Filmhét: A cet gyomrában (Uránia)
18:30 Filmemlékezet Fesztivál: Az utolsó hajnal + töredékek (Örökmozgó)
18:30 Szerzői Filmklub: Viva Maria! (Ráday Könyvesház)
20:00 Román Filmhét: Legjobb szándék (Uránia)
20:00 Bergman Filmklub: A hetedik pecsét (Tabán)
20:00 Országos Függetlenfilm Fesztivál (Balatonkenese)
20:30 Odeon18 – a Téka ajánlja: Mennyország most (Odeon)
20:30 Filmemlékezet Fesztivál: Eltűnt birodalom (Örökmozgó)

Péntek (Október 21.)
Egész nap: Országos Függetlenfilm Fesztivál (Balatonkenese)
20:00 Svédasztal: Engedj be! (Tabán)

SZOMBAT (Október 22.)
Egész nap: Országos Függetlenfilm Fesztivál (Balatonkenese)
18:30 Filmemlékezet Fesztivál: Híd a Kwai folyón (Örökmozgó)

VASÁRNAP (Október 23.)
10:00-13:00 Országos Függetlenfilm Fesztivál (Balatonkenese)

Zsély Csilla

2007 szeptemberétől koptatom az ELTE-BTK filmes tanszékének padjait, és mint minden rendes bölcsész, én is igyekszem mindig (legalább) két lábbal a föld felett járni. Habár a filmezés gyakorlati oldala mindig is jobban foglalkoztatott (az amatőr filmkezdeményezéseket mostanra már szerencsére leváltották a kiforrottabb művek), 2009 őszén egy szép napon mégis az írásra adtam a fejem, és megpályáztam egy helyet az akkor épp munkaerő-frissítésen munkálkodó Filmtekercsnél. Azt pedig, hogy a filmezés és az arról való írás milyen békésen megfér egymás mellett, mi sem bizonyítja jobban, minthogy újabban már szorgosan igyekszem elsajátítani a sajtóakkreditációk minden csínját-bínját, mint a fesztivál rovat vezetője.

Filmek: Az animációs filmek iránti már-már beteges rajongásom talán életem első moziélményére, a Toy Story 1996-os megtekintésére vezethető vissza, a forma iránti lelkesedésem azóta töretlen, és újabban egy animációs blog elindításához vezetett. Egyébként nagyjából mindenevő vagyok, bár szívszaggató melodrámák, kaszabolós horrorok és zombifilmek kerüljenek. Abszolút kedvencként Tim Burtont említeném, A majmok bolygója kivételével.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com