Magazin

Mi van a kalap mögött? – Érdekességek Indiana Jonesról

IndyKi ne ismerné Indiana Jonest, a kalapos régészprofesszort, aki két szemeszter között lélegzetelállító kalandokkal teszi próbára magát? Steven Spielberg és George Lucas talán nem is gondolta azon a bizonyos hawaii nyaraláson, hogy éppen arról a filmről fantáziálnak, amely alapvetően meghatározza majd a következő évtizedek kaland- és akciófilmjeit.

Merthogy a karakter megalkotásakor éppen homokvárat építettek. És még számtalan egyéb érdekes körülmény alakította ki végül minden idők egyik legismertebb filmes hősét, amelyekből egy csokorra valót szedtünk most össze.

 • Indiana Jones becsületes neve Ifjabb Dr. Henry Walton Jones.
 • A híressé vált Indiana keresztnevet George Lucas alaszkai malamutja után örökölte a karakter. Eredetileg az 1966-os western, a Nevada Smith előtti tisztelgésül a Smith vezetéknév merült fel, ami Spielbergnek nem tetszett, de hasonlóan átlagos névre gondolt mindkét rendező, és végül a Jonesban állapodtak meg.
 • Indy védjegyei közé tartozik az elmaradhatatlan Herbert Johnson fedora kalap, a Leather Concessionaires által szabott bőrdzseki (a 440-es típus és A-2 dzseki fazonjának vegyítéseként), az ikonikus ostor és a kígyóktól való zsigeri félelem is. A ruházat kiötlésekor Deborah Nadoolman Landis jelmeztervezőt a Charlton Heston által Az inkák titkában megformált Harry Steele inspirálta.
 • A kalapos régész kalandjait Spielberg és Lucas egy hawaii közös nyaraláson találták ki, nagyjából akkor, amikor az első Csillagok háborúja a mozikba került, és már megérkeztek az első adatok a várható pénzügyi sikerről. Spielberg felvetette, hogy valami igazán laza filmet szeretne forgatni, mint egy jól sikerült Connery-féle James Bond epizód – a harmadik részben, az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagban Sean Connery nem véletlenül játszhatta el az idősebb Dr. Jonest…

indiana_jones_es_az_utolso_kereszteslovag

 • A karakter Lucas és Spielberg gyermekkori ponyvaolvasmányaiból fejlődött ki, több mint valószínű, hogy komoly ötletforrást jelentett Sir Arthur Conan Doyle Elveszett világának Challanger professzora.
 • Első körben Spielberg Harrison Fordot képzelte el a főszerepre, de mivel Lucas már több alkalommal is dolgozott vele, nem akarta, hogy olyan párosnak tekintsék őket, mint például Martin Scorsesét és Robert De Nirót (vagy újabban Leonardo DiCapriót). Végül Tom Selleckre osztották volna Indy szerepét, de a Magnum pilotja olyan jó lett, hogy Selleck és a CBS egyből alá is írták a szerződést az egész évadra, a csatorna pedig nem volt hajlandó elengedi a színészt. Így formálhatta meg a szereplőválogatás után minden idők egyik legismertebb popkulturális ikonját Harrison Ford.
 • Ford egyébként az első részben egy óriási verekedős jelenet forgatása előtt a stáb nagy részével együtt ételmérgezés miatt belázasodott, így kényszerűen módosították a forgatókönyvet, és a film egy pontján a nagy összecsapás helyett nemes egyszerűséggel csak lelövi a szembe jövő ellenfelét. A felvételen látszik, hogy szakad róla a víz, és majdnem össze is esik. Nos, ez nem színészi alakítás, hanem szerencsétlen tényleg alig állt a lábán. Maga a jelenet annyira jól sikerült, hogy a következő részben egy hasonló szituációban Indy automatikusan a pisztolyáért nyúl, ám a pisztolytokja üres, így kénytelen megküzdeni a gonosztevővel. Érdekesség, hogy Spielberg azért nem betegedett le, mert a tunéziai forgatás alatt csak és kizárólag otthonról hozott SpaghettiO’s konzerveket fogyasztott.
 • A legtöbb Spielberg-filmhez hasonlóan az Indiana Jones történetek is merítenek a rendező életútjából: Indy – akárcsak a spielbergi hősök nagy részének – életéből hiányzik a példamutató apafigura. Különös véletlen, hogy karakter és rendező viszonya az Indiana Jones és a végzet temploma esetében megfordult: a film hősnője, Kate Capshaw lett később Steven Spielberg felesége, akit a forgatáson ismert meg. Spielberg meg is jegyezte, hogy „Ezúttal nem Indyé, hanem az enyém lett a nő”.

http://www.youtube.com/watch?v=OnuVyKPOV5M

 • Indiana Jones első feltűnése, Az elveszett frigyláda fosztogatói óta töretlen népszerűségnek örvend világszerte. Az Amerikai Filmintézet 2003-ban minden idők második legnagyobb filmhősének kiáltotta ki. Az Entertainment Weekly hasonló rangsorán szintén a második, az Empire listáján pedig a hatodik helyezést tudhatja magáénak.
 • Spielberg és Lucas kedvenc jelenete a teljes sorozatból a náci karlendítést végző majom képsora Az elveszett frigyláda fosztogatóiban. A mozdulatra úgy tudták rávenni a kisállatot, hogy a kamera látószögén kívül egy szőlőszemet helyeztek el, amit meg szeretett volna kaparintani a kis szereplő.
 • Az Indiana Jones és a végzet temploma forgatása során a stáb csúnyán megtréfálta Harrison Fordot. A korbácsolós jelenet felvétele alatt a dominának öltözött Barbra Streisand jelent meg, aki el is kezdte korbácsolni a sztárt, mondván, a büntetés Ford korábbi filmjéért, a Hanover Streetért jár, ami a legrosszabb film, amit valaha látott. De kap egy ütést a Csillagok háborújával megkeresett rengeteg pénz miatt is. Fordot Carrie Fisher mentette meg, aki a poén kedvéért a testével védte a meglepett színészt. A habot a tortán a Birodalom visszavág rendezője, Irvin Kershner jelentette, aki a jelenet végén Spielbernek rótta fel, hogy nem így szokás filmeket forgatni. A stáb az egész tréfát rögzítette is.
 • Indiana Jones a Marshall Egyetemen oktat, amely a filmek produceréről, Frank Marshallról kapta a nevét.

indiana-jones-Temple-of-Doom1

 • John Williams eredetileg kétféle zenetémában gondolkodott, mindkettőt be is mutatta Spielbergnek, akit annyira lenyűgözött mindkét verzió, hogy végül az összedolgozásukból született meg a híres, Raiders March című főtéma.
 • A filmvászon és a tévéképernyő mellett képregényben, regényekben és videojátékokban is találkozhatunk a professzorral, vagy akár még Disneylandben is.

A rövid felsorolásból jól látszik, hogy a legendák hasonlóan legendás körülmények között születnek. A történeteket végtelenségig lehetne sorolni, és minden bizonnyal még így is lennének elhallgatott események az eddigi négy Indiana Jones-film forgatásaival kapcsolatban…

Ha cikkünk kapcsán kedvet kaptatok a klasszikus trilógiához, most szombaton megnézhetitek az egészet egyben a Budapest Secret Cinema Indiana Jones Klasszik Maratonján!

dr. Rókus Ákos

Rókus Ákos a PTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve magyar szakpáron. 2012 óta a szerkesztőség tagja. Specializációja a zsánerfilm (különösen az akció, a western és a thriller), valamint a műfajelméleti kérdések.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com