Magazin

Mindenképpen Tabán

Tóth Nándor TamásRitka pillanatot élhetnek meg ma a budapestiek: artmozi nyílik a városban. Árnyalja a képet, hogy csak a január 1-én bezárt Tabán újranyitásáról beszélhetünk, de a mozgóképek szerelmesei így is örülhetnek: a Tabán Kinotéka névre átkeresztelt filmszínház szebb, kényelmesebb, de ugyanolyan kedves maradt. 

Tóth Nándor Tamás írása.

Frederico Felliniről és Stanley Kubrickről kapta rehabilitált termei nevét a megújult Tabán. Buda első – és néhány hónapig úgy tűnt, az utolsó – mozgóképszínháza a festés és a belső renoválás után is ugyanolyan kedves és közvetlen, mint régen. Még mindig a bérház belső udvarán kell átmenni a kisterembe, és ez a belsőséges, családias hangulat az, ami miatt pestiként is úgy szerettem a Tabánt.

Decemberben menthetetlennek tűnt a mozi. Évek óta nem tudtak premiert vetíteni, mert csak egy analóg, 35 mm-es vetítőgépük volt. Kikapcsolták a gázszolgáltatást, tehát nem volt fűtés, sőt még a mosdó is használhatatlan volt. A bezárás hírére viszont valami megmozdult a környéken. Hamar világossá vált, hogy a filmszínház a 103 éves története folyamán rengeteg helyit vagy nem is annyira helyit látott vendégül. Emlékszem, itt néztem a szüleimmel a Daylight – Alagút a halálba c. thrillert 1996-ban. Kőrösvölgyi Zoltán, a Budapest Film vezetője pedig itt látta a második filmet életében: 1975-ben a Zorrót.

TabánA sok-sok történet egy Facebook-csoporttá állt össze. A tagok mindent megtettek, hogy ne szűnjön meg Buda utolsó artmozija. Szerencsére a Budavári Önkormányzat (élén Nagy Gábor Tamás polgármesterrel) felkarolta a kezdeményezést. Az új fenntartó, a Budapest Film és az önkormányzat megállapodott abban, hogy a következő öt esztendőben évi ötmillió forinttal támogatja az I. kerület a Tabán működését, cserébe a cég felajánlotta, hogy a kerület idős lakói és a helyi középiskolák diákok 50%-os kedvezménnyel válthatnak jegyet az összes vetítésre.

Az újranyitók. Baloldalt Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere, középen Kőrösvölgyi Zoltán, a Budapest Film vezetője. (A képet megtalálod a Filmtekercs instagramján is: http://instagram.com/filmtekercs)
Az újranyitók. Baloldalt Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere, középen Kőrösvölgyi Zoltán, a Budapest Film vezetője. (A képet megtalálod a Filmtekercs instagramján is.)

A Tabán Kinotékára átkeresztelt filmszínház első vetítése A Grand Budapest Hotel volt ma délután 2-kor, a nyitás hetében pedig rögtön két premierből (az említetten kívül a Walesa – A remény embere) és két premier előtti (Vad Szigetköz, Mr. Morgan utolsó szerelme) filmből választhatnak a nézők. A nagyterem 76, a kisebb 28 férőhelyes, a jegyárak pedig egységesen 1.200 forintba kerülnek. Van már wi-fi is, lehet jegyet venni a honlapon keresztül is. Biciklitároló még nincs, de a sajtótájékoztatón rákérdeztem, és elgondolkodtak rajta, hogy kéne.

Összességében úgy látom, az új Tabán nagyon szerethető lett, nézők nélkül viszont kevés esély van a fennmaradására. Azonban a sajtótájékoztatón nagyon úgy tűnt, ezzel nem lesz gond. A helyiek tényleg kedvelhetik, ha ennyit fáradoztak érte, a mozi pedig mindent megtesz, hogy a közönség kegyébe járjon: filmklubokat szerveznek, kiadhatóvá teszik családi vagy baráti rendezvényre a kistermet, még az analóg vetítőt is megtartották, ha valaki régi alkotásokat szeretne nézni. Én mindenesetre szurkolok a Tabánnak.

Az biztos, hogy ritkán nyílik artmozi manapság. Lehet, hogy túl vagyunk a bezárások mélypontján, és elindultunk felfelé?

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya