Magazin

Mindenképpen Tabán

Tóth Nándor TamásRitka pillanatot élhetnek meg ma a budapestiek: artmozi nyílik a városban. Árnyalja a képet, hogy csak a január 1-én bezárt Tabán újranyitásáról beszélhetünk, de a mozgóképek szerelmesei így is örülhetnek: a Tabán Kinotéka névre átkeresztelt filmszínház szebb, kényelmesebb, de ugyanolyan kedves maradt. 

Tóth Nándor Tamás írása.

Frederico Felliniről és Stanley Kubrickről kapta rehabilitált termei nevét a megújult Tabán. Buda első – és néhány hónapig úgy tűnt, az utolsó – mozgóképszínháza a festés és a belső renoválás után is ugyanolyan kedves és közvetlen, mint régen. Még mindig a bérház belső udvarán kell átmenni a kisterembe, és ez a belsőséges, családias hangulat az, ami miatt pestiként is úgy szerettem a Tabánt.

Decemberben menthetetlennek tűnt a mozi. Évek óta nem tudtak premiert vetíteni, mert csak egy analóg, 35 mm-es vetítőgépük volt. Kikapcsolták a gázszolgáltatást, tehát nem volt fűtés, sőt még a mosdó is használhatatlan volt. A bezárás hírére viszont valami megmozdult a környéken. Hamar világossá vált, hogy a filmszínház a 103 éves története folyamán rengeteg helyit vagy nem is annyira helyit látott vendégül. Emlékszem, itt néztem a szüleimmel a Daylight – Alagút a halálba c. thrillert 1996-ban. Kőrösvölgyi Zoltán, a Budapest Film vezetője pedig itt látta a második filmet életében: 1975-ben a Zorrót.

TabánA sok-sok történet egy Facebook-csoporttá állt össze. A tagok mindent megtettek, hogy ne szűnjön meg Buda utolsó artmozija. Szerencsére a Budavári Önkormányzat (élén Nagy Gábor Tamás polgármesterrel) felkarolta a kezdeményezést. Az új fenntartó, a Budapest Film és az önkormányzat megállapodott abban, hogy a következő öt esztendőben évi ötmillió forinttal támogatja az I. kerület a Tabán működését, cserébe a cég felajánlotta, hogy a kerület idős lakói és a helyi középiskolák diákok 50%-os kedvezménnyel válthatnak jegyet az összes vetítésre.

Az újranyitók. Baloldalt Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere, középen Kőrösvölgyi Zoltán, a Budapest Film vezetője. (A képet megtalálod a Filmtekercs instagramján is: http://instagram.com/filmtekercs)
Az újranyitók. Baloldalt Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere, középen Kőrösvölgyi Zoltán, a Budapest Film vezetője. (A képet megtalálod a Filmtekercs instagramján is.)

A Tabán Kinotékára átkeresztelt filmszínház első vetítése A Grand Budapest Hotel volt ma délután 2-kor, a nyitás hetében pedig rögtön két premierből (az említetten kívül a Walesa – A remény embere) és két premier előtti (Vad Szigetköz, Mr. Morgan utolsó szerelme) filmből választhatnak a nézők. A nagyterem 76, a kisebb 28 férőhelyes, a jegyárak pedig egységesen 1.200 forintba kerülnek. Van már wi-fi is, lehet jegyet venni a honlapon keresztül is. Biciklitároló még nincs, de a sajtótájékoztatón rákérdeztem, és elgondolkodtak rajta, hogy kéne.

Összességében úgy látom, az új Tabán nagyon szerethető lett, nézők nélkül viszont kevés esély van a fennmaradására. Azonban a sajtótájékoztatón nagyon úgy tűnt, ezzel nem lesz gond. A helyiek tényleg kedvelhetik, ha ennyit fáradoztak érte, a mozi pedig mindent megtesz, hogy a közönség kegyébe járjon: filmklubokat szerveznek, kiadhatóvá teszik családi vagy baráti rendezvényre a kistermet, még az analóg vetítőt is megtartották, ha valaki régi alkotásokat szeretne nézni. Én mindenesetre szurkolok a Tabánnak.

Az biztos, hogy ritkán nyílik artmozi manapság. Lehet, hogy túl vagyunk a bezárások mélypontján, és elindultunk felfelé?

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés