Magazin

Mit, miért, hogyan – Story

Bár a forgatókönyvírást senki nem fogja egy könyv elolvasásával elsajátítani, a Story remek kiindulási alapnak bizonyul – nemcsak kezdőknek. Robert McKee könyve végre magyar fordításban!

Szemináriumairól több tucat későbbi Oscar- vagy Golden Globe-díjas alkotó került ki, ő maga pedig a mai napig rendszeres vendég kozultánsként Hollywood stúdióiban. Lehet, hogy az IMDb-n nem sok filmet találunk Robert McKee neve mellett, mégis az amerikai filmgyártás egyik meghatározó személyiségéről beszélünk a forgatókönyvek területén. Ha elolvassuk a Storyt, rögtön világossá válik, miért is.

Első ránézésre ugyan ijesztőnek tűnhet 356 tömény oldal a forgatókönyvírás mikéntjéről, de az első sorok elolvasása után elég egyértelművé válik, hogy itt nem egy száraz és végtelenül unalmas szabályrendszer tűpontos leírásáról van szó, amit aztán az első saját munkánknál betűről-betűre kellene alkalmaznunk. McKee ugyanis nem mondja meg, mit és hogyan kell csinálni, egész egyszerűen tanácsot ad, mi és hogyan is működik egy forgatókönyvben. S ezeket a tanácsokat remekül kiválasztott példákon keresztül illusztrálja is.

A Storynak pont az ebből fakadó olvasmányosság a legnagyobb erénye, és az, hogy mindezt teljesen hétköznapi nyelven teszi. A könyv nem tobzódik a tudományosabbnál tudományosabb szakkifejezésekben, és ez nagyon is jól áll neki (az alapfogalmak természetesen a megfelelő helyen mindig tisztázásra kerülnek), ahogy az is, hogy fiktív történetek helyett valódi filmek részletein keresztül mutatja be az így elsajátítható tudás helyes alkalmazását. Teszi mindezt úgy, hogy a felhozott példát az is megérti, aki korábban még életében nem hallott az adott filmről, és annak későbbi élvezetét sem rontja el holmi spoilerezéssel.

A könyv felépítése is a könnyed olvashatóságot szolgálja: a rövid, de annál figyelemfelkeltőbb bevezetőt először a történet elemeinek részletes leírása, majd a szerkezeti alapelvek követik, így az újabb (al)fejezetek remekül egészítik ki egymást és segítik az olvasót a forgatókönyvírás fortélyainak minél pontosabb elsajátításában. McKee nem csak a szerkezeti leírást veszi komolyan, külön fejezetet szentel írónak és munkájának. Ebből is látszik, a cél nem egy szabálykönyv megalkotása volt, sokkal inkább egy olyan útmutatóé, amitől a teljesen kezdők is kedvet kaphatnak az íráshoz.

Robert McKee könyve annak ellenére, hogy főleg az amerikai filmgyártás példájából indul ki, nagyon is hasznosnak bizonyul még ebben az alapvetően művészfilmes beállítottságú európai közegben is. Érezni, hogy egy olyan hús-vér ember áll mögötte, aki maga is a szakma szerelmese, és aki nem puszta profithajszolásból, hanem segítő szándékkal, nekünk, bárkinek, mindenkinek írta ezt a könyvet. Olvasás után pedig egyetlen feladatunk marad: nekünk is meg kell találnunk a saját storynkat.

Robert McKee: Story – a forgatókönyv anyaga, szerkezete, stílusa és alapelvei
Filmtett Egyesület, 2011

Zsély Csilla

2007 szeptemberétől koptatom az ELTE-BTK filmes tanszékének padjait, és mint minden rendes bölcsész, én is igyekszem mindig (legalább) két lábbal a föld felett járni. Habár a filmezés gyakorlati oldala mindig is jobban foglalkoztatott (az amatőr filmkezdeményezéseket mostanra már szerencsére leváltották a kiforrottabb művek), 2009 őszén egy szép napon mégis az írásra adtam a fejem, és megpályáztam egy helyet az akkor épp munkaerő-frissítésen munkálkodó Filmtekercsnél. Azt pedig, hogy a filmezés és az arról való írás milyen békésen megfér egymás mellett, mi sem bizonyítja jobban, minthogy újabban már szorgosan igyekszem elsajátítani a sajtóakkreditációk minden csínját-bínját, mint a fesztivál rovat vezetője.

Filmek: Az animációs filmek iránti már-már beteges rajongásom talán életem első moziélményére, a Toy Story 1996-os megtekintésére vezethető vissza, a forma iránti lelkesedésem azóta töretlen, és újabban egy animációs blog elindításához vezetett. Egyébként nagyjából mindenevő vagyok, bár szívszaggató melodrámák, kaszabolós horrorok és zombifilmek kerüljenek. Abszolút kedvencként Tim Burtont említeném, A majmok bolygója kivételével.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com