Magazin Papírfény

A detektív az elmúlt idő nyomában – Mitch Cullin: Mr. Holmes

cullin_holmesMinden idők legismertebb detektívje Arthur Conan Doyle történeteiben szembeszállt zsarolókkal, rablókkal, gyilkosokkal, Mitch Cullin regényében azonban legyőzhetetlen ellenséggel kell szembenéznie: saját elmúlásával.

Az amerikai Mitch Cullinnek – akinek Tideland című regényéből Terry Gilliam forgatott filmet – ez az első magyarul megjelent könyve. A Mr. Holmesból Bill Condon készített filmet Ian McKellen főszereplésével – a feldolgozás meglovagolja a Guy Ritchie  filmjei és a BBC Sherlock című sorozata által újra felerősödött Sherlock Holmes-adaptációhullámot, de Condon 1998-as, a Frankenstein rendezőjének, James Whale-nek utolsó napjairól szóló Gods and Monsters című melankolikus alkotásának is lélektani párja lehetne. Szellemiségében Billy Wilder 1970-es Sherlock Holmes magánélete című filmjét is felidézi, hiszen a nyomozás helyett a magányos nyomozó figurájának humanizáló bemutatása kerül a középpontba.

A Mr. Holmes azonban különbözik az eddigi Sherlock-pastiche-ektől – nem igyekszik utánozni sem Conan Doyle történeteit, sem stílusát. A főszereplőt akár máshogy is hívhatnák, annyira különbözik az eddig megismert éles eszű és érzelmileg tartózkodó detektív figurájától. A történet eredetiségét azonban épp az adja, hogy a jól ismert karaktert olyan szituációba helyezi, amelyben még sosem találkozhattunk vele.

A 93 éves Holmes túlélt mindent és mindenkit, bűnesetek, gyilkossági ügyek százában nyomozott, azonban egészen eddig a halál nem érintette meg. Ezúttal azonban veszteségekkel néz szembe: az idő nem csak a hozzá közel állóktól, hanem saját emlékeitől is lassan megfosztja őt.

A három síkon zajló történetben az első világháború során visszavonult Holmes sussexi birtokán méhészkedik és barátságot köt házvezetőnője kisfiával, Rogerrel. Felidézi egy közelmúltbeli látogatását a bombázás utáni Hirosimában, ahová a hosszú élet titkát kutatva érkezik, és ahol egy rajongója réges-régen eltűnt apjának esetével kerül szembe, amelynek megoldása Holmes múltjában rejlik. Felidéz egy ezredfordulós esetet,  melynek során egy aggódó férfi azzal keresi fel, hogy felesége gyerekeik elvesztése után egy gyanús  zenetanár befolyása alá került, és az üvegharmonika nevű hangszer megszállottja lett. A tragikus sorsú nőt Holmes sosem tudta elfelejteni, és megpróbálni megírni a történetet, mielőtt emlékei menthetetlenül elvesznek.

mr. holmesA történetben nem találunk nyomozást a szó klasszikus értelmében: a kutatás az emlékek és az igazság mibenléte után folyik. Mitch Cullin dekonstruálja az ikonikus karaktert: szembehelyezi Sherlock Holmest, a magánembert Sherlock Holmesszal, a regényhőssel, aki John Watson és magazinillusztrátorok elmeszüleménye. Holmes maga próbálja elmesélni múltbéli esetét (hiszen Watson már nincsen az élők sorában), azonban romló memóriája megbízhatatlan elbeszélővé teszi őt, és nem lehetünk benne biztosak, mi az igazság és mi egy idős ember kezdődő szenilitásának terméke.

A Mr. Holmes sokkal inkább lélektani regény, mint krimi. Az esetek véget érnek, azonban nem oldódnak meg. A lírai hangvételű történet minden egyes lapját áthatja annak a melankóliája, ahogy a halhatatlan detektív szembenéz saját halandóságával.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com