Magazin

Morális csőd – Nem vagyok a barátod

Idézem a 40. Magyar Filmszemle sajtókönyvét: a Nem vagyok a barátod „…egy szelet Budapest 2008 januárjából. És még inkább a felismerés, hogy akikkel együtt utazunk nap mint nap a villamoson, vagy a metrón, vagy együtt ülünk egy moziteremben, ők is ugyanolyan emberek, mint mi vagyunk. Egy kicsit jók, egy kicsit rosszak, de mindenképpen végtelenül izgalmasak és – a maguk módján – szerethetők.“ Hát én ezt akkor kikérném magamnak.

Nem tudom, hogy a fentiek fogalmazójának vagy a saját valóságérzékelésemmel van-e baj. Nem találtam semmi azonosságot a film szereplőivel, és legkevésbé sem láttam őket szerethetőnek. Pálfi alakjai romlott, lecsúszott és kétségbeesett emberek. Mindenki – a szó valamennyi rétegében – megcsal mindenkit, amire a választ agresszió. Szex, drog, erőszak, ez jelenti a szereplőknek a mindennapokat. Az érzések – már ha vannak egyáltalán – felületesek. Ez lenne Budapest 2008-ban? Ilyen emberek ülnek mellettem a villamoson? Én nagyon remélem, hogy nem. Amikor azonban a film utáni kis beszélgetésen az egyik színész nevetve mondta, hogy mennyire maga az élet ez a film, és megkérdezte a jelenlévőket, hogy „mert ugye nincs senki a teremben, aki ne csalt volna meg valakit élete folyamán“ – na itt kezdtem úgy érezni, hogy akkor én most felállok és tüntetőleg kivonulok a teremből. Ez a norma ma a világban? Remélem, lesz módom egy interjúban elbeszélgetni erről Pálfi Györggyel.

A film egyébként – mint film, mint műalkotás – érdekes. Az amatőr színészek remekül megbírkóznak a rájuk rótt, és általuk is formált szerepekkel. Különösen Páll Zsolt és Szülek Isván játéka erős, szívesen látnám őket kevésbé imrpovizatív szerepben is. A Nem vagyok a barátod legerősebb pillanatai azonban mégiscsak a zenés betétek, amikor a szereplők egy-egy slágert dúdolva egy-egy percre mégis eggyé válnak közülünk (közülem?!) – de csak erre a rövid időre.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya