Magazin

Tölts négy napot a filmek bűvöletében! – 5+1 program a MOZ.GO kínálatából (X)

Negyedik alkalommal rendezik meg a Magyar Mozgókép Fesztivált, új nevén MOZ.GO-t, amely június közepén várja a magyar filmek rajongóit Veszprémben és környékén. Íme, a Filmtekercs ajánlatai a kínálatból!

Június 12. és 15. között irány a Balaton! A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében, a Magyar Filmakadémia védnökségével három városban, Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, tizenkét helyszínen több mint 80 magyar filmet – köztük számos premiert – láthatnak az érdeklődők 500 Ft-os áron. A filmvetítéseket közönségtalálkozók, szakmai beszélgetések, koncertek és más színes programok egészítik ki. A fesztivál záróeseményén adják át a Magyar Mozgókép Díjakat. Az alábbi vetítéseket és szakmai beszélgetéseket ajánljuk a 2024-es programból – egy különleges vacsorával koronázva meg az élményt.

Ma este gyilkolunk – filmpremier

A MOZ.GO amellett, hogy az elmúlt egy év filmtermését szemlézi és klasszikusokat tár a nézők elé, premierfilmeket is kínál. Az idei program egyik legjobban várt darabja bizonyára a Ma este gyilkolunk, amely a szinopszis ígérete szerint egy Agatha Christie-t idéző krimivígjáték. A játszma alkotóinak új filmje egy színészotthonban játszódik, ahol rejtélyes haláleset történik. Az események felgöngyölítésére egy egykor detektívet játszó, mellőzött színész vállalkozik. De meg lehet-e találni a tettest egy olyan közegben, ahol mindenki évtizedek munkájával fejlesztette tökélyre a hazudozás művészetét?

A Ma este gyilkolunk hemzseg a színészlegendáktól, de több fiatal tehetség is játszik benne. A szereplők közt megtalálható Kern András, Hermányi Mariann, Jordán Tamás, Bodrogi Gyula, Bánsági Ildikó, Koltai Róbert, Pogány Judit, Bálint András, Bánki Gergely, Stefanovics Angéla, Keresztes Tamás, Hámori Ildikó, Elek Ferenc, Pál András és Takács Kati, míg a rendező a Szabadság – Különjárat, az Árulók és A játszma című filmeket is készítő Fazakas Péter. Érdemes lecsapni rá a fesztiválon, hiszen a mozikba csak október 31-én érkezik.

A Ma este gyilkolunk a MOZ.GO nyitófilmje. Vetítési időpont és helyszín: június 12. 21 óra, Históriás Kert (Veszprém)

Ők tudják, mi a szerelem – a régi és új változat vetítése

A romantikus zeneszerző, Hector Berlioz 1864-ben koncertet adott Lyonban – majd szerenádot kamaszkori szerelmének, az ekkorra nagymamakorú Estellának azt állítva, hogy érzelmei mit sem halványultak. A kései találkozás során felidézik a múltat – de hogyan zárulhat egy ilyen este? Ezt meséli el az Ők tudják, mi a szerelem című színdarab, amely immár második filmes feldolgozását éli meg.

Hubay Miklós színdarabját először 1963-ban láthatták a tévénézők Ádám Ottó rendezésében, Sinkovits Imre és Tolnay Klári főszereplésével. Idén új változat készült belőle, melynek rendezője Rátóti Zoltán, technikai rendezője Tősér Ádám. Az új tévéfilm főszerepeit Blaskó Péter és Udvaros Dorottya alakítja, akik a Nemzeti Színház előadásában is játszottak. A MOZ.GO-n most mindkét változatot meg lehet nézni, a 2024-est premierként.

Ők tudják, mi a szerelem (1963) vetítési időpont és helyszín: június 14. 14:30, Hangvilla (Veszprém)

Ők tudják, mi a szerelem (2024) vetítési időpont és helyszín: június 13. 21:30, Hangvilla (Veszprém)

Rabmadár – filmvetítés élőzenei kísérettel

Kevés szó esik róla, hogy Magyarországnak milyen gazdag némafilmkincse volt, hiszen a filmek túlnyomó többsége megsemmisült vagy elveszett. Ezért is izgalmas kuriózum minden némafilmes esemény: egy új formanyelvre és izgalmas történetekre csodálkozhatunk rá, meglepődhetünk a mai szemmel is modern megoldásokon, az összművészeti élmény pedig garantáltan emlékezetes lesz.

Idén Sugár Pál és Lázár Lajos 1929-es filmje, a Rabmadár került a MOZ.GO programjába, amelyet külföldön fennmaradt részletek alapján restaurált a Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma. A fordulatos bűnügyi és szerelmi történetet feltehetőleg az erotikus jelenetei miatt be akarta tiltani a korabeli cenzúra, ezeket kivágták, majd a külföldi sikerek után itthon is engedélyezték a premiert. A filmet élőzenei kísérettel vetítik Veszprémben.

Rabmadár vetítési időpont és helyszín: június 13. 21:00, Foton Audiovizuális Centrum (Veszprém)

A magyar animációs filmek digitalizálása és restaurálása – beszélgetés

Idén 110 éves a magyar animáció, amelynek tiszteletére egész évben kiemelt fókuszt kapnak az animációs filmek és a hozzájuk kapcsolódó programok. A Nemzeti Filmintézet streamingplatformján, a FILMIO-n ingyenesen láthatók a klasszikusok, és idén először a MOZ.GO-n is külön szekciót kaptak az egészestés (Kék Pelikan, Kojot négy lelke, Tomi, Polli és a varázsfény), illetve a rövid animációs filmek (27, Apufa, Botanica Exotica, Egy jenki Artúr király udvarában, Meditáció alkonyatkor, Puskás Öcsi és barátai – Keserű csoki, Rozi és Zafír: A rózsaszín fű).

Az animáció rajongóit a vetítések mellett egy szakmai beszélgetés is várja Veszprémben. A magyar filmtörténet animációs alkotásainak megőrzéséhez és terjesztéséhez kapcsolódó digitalizálás és a digitális restaurálás kihívásairól Sovák Viktória, az NFI Filmlabor igazgatója és Ráduly György, az NFI Filmarchívum igazgatója mesél. Szó lesz a 110 éves magyar animáció digitális restaurálásának kihívásairól Vértes Marcelltől Macskássy Gyuláig, a Pannónia Filmstúdió reklám- és játékfilmjeinek restaurálásáról, illetve a magyar animációs örökség bemutatásának lehetőségeiről itthon és a nagyvilágban.

A magyar animációs filmek digitalizálása és restaurálása időpont és helyszín: június 13. 11:30, Foton Audiovizuális Centrum (Veszprém)

Az androidok álmodnak elektronikus bárányokkal – AI animációs képalkotó előadás és workshop

Vitathatatlan, hogy a mesterséges intelligencia egyre nagyobb szerepet tölt be az életünkben – de vajon mennyire tudjuk kihasználni az előnyeit? Az androidok álmodnak elektronikus bárányokkal című programon Bedzsula Ádám kliprendező, kreatív producer, VJ, AI művész a mesterséges intelligenciával való képalkotás eredetéről, múltjáról, jelenéről és potenciális jövőjéről beszél.

A program első fele egy előadás, itt az érdeklődők megismerkedhetnek az AI által generált képi tartalmak működési elvével. Bepillantást nyernek abba, mi mindenre lehet és érdemes használni a Stable Diffusiont, milyen képalkotási területeken integrálható ez a rendszer, milyen hatása van a vizuális kreatív szakmákra. Ezután egy workshop következik, amely során a résztvevők kipróbálhatják az előadáson elhangzottakat, így elsajátítják az AI animációkészítés technikáinak alapjait.

Az előadáson 25 fő, a workshopon 5-5 fő vehet részt, jelentkezni ezen a linken lehet.

Az androidok álmodnak elektronikus bárányokkal időpont és helyszín: június 13. 15:00 (előadás), 15.30/16.30 (workshopok), f|x|r Galéria és Médialabor (Veszprém)

Lefkovicsék gyászolnak – gasztroprogram

Egy filmfesztivál akkor igazán jó, ha az egész város felpezsdül miatta, a legkülönbözőbb nyomait látjuk az eseménynek, akárhová nézünk. Ezt az izgalmas zsongást hozza el a Lefkovicsék gyászolnak című filmhez kapcsolódó gasztroprogram, amely során egy kellemes vacsorát elfogyasztva ismerhetjük meg Breier Ádám filmjének kulisszatitkait. A Lefkovicsék gyászolnak egyébként négyszer is látható lesz a fesztiválon.

lefkovicsek_gyaszolnak_szabo_kimmel-tamas_leo_gagel

A programnak a Lohonyai Vendéglő terasza ad otthont, a jelentkezők pedig kolbászos vagy tojásos lecsót kapnak friss kovászos kenyérrel, majd smarnit (császármorzsát) házi baracklekvárral egy pohár bor vagy limonádé társaságában. A filmről Muchichka László beszélget Breier Ádám rendezővel és Bezerédi Zoltán filmművésszel. A részvétel díja 4 690 Ft, jelentkezni az info@lohonyay.hu címen lehet.

Lefkovicsék gyászolnak gasztroprogram időpont és helyszín: június 14. 18:00, Lohonyai Vendéglő (Veszprém, Óváros tér 26.)

A cikk felkérésre készült. A teljes program a fesztivál honlapján olvasható.

Keleti Léda

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com