Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (április 1-7.)

The MasterHa már elfogyott a húsvéti sonka és torma; ha már az összes film leforgott a tévében, amely Krisztus utolsó megkísértéséről, avagy megfeszítéséről szól; ha már minden nő kölniszagú; ha minden férfi piros tojásokkal a zsebben indul hazafelé – akkor áldozhatunk a kultúra oltárán is. Vagy mindezek helyett. Hajrá mozi!

Április 5-én indul a 20. jubileumi Titanic Filmfesztivál (és kitart egészen 13-ig). Öt helyszínen, 74 nemzetközi és magyar vonatkozású filmet vetítenek. Az Uránia, az Örökmozgó, a Toldi mozi, az A38  várja a látogatókat, idén először pedig bekapcsolódik hozzájuk a Puskin mozi is. A nyitófilm Paul Thomas Anderson The Master című filmje lesz, melynek kedvéért Joaquin Phoenix felfüggesztette önkéntes visszavonulását, hogy Philip Seymour Hoffman társaságában újra megcsillantsa színészi nagyszerűségét. A fesztiválon idén is indul 10 film versenyműként, a zsűri elnöke Jiří Menzel lesz, a zsűritagok: Hajdu Szabolcs rendező és Morgan Bushe ír producer.  Rajtuk kívül több olyan filmkészítővel is találkozhatunk, akik elkísérik művüket a fesztiválra. Emellett újra láthatunk német dokumentumfilmet, színházba oltott filmet, szovjet levelezőpajtást, akiről a mai generáció már mit sem tud, és a kicsik számára is akad egy animációs film.

Minden napra egy…

április 1. (hétfő)

20 órától a Grundszínház bemutatja az  FFF Food Film Fighters Improvizatív Filmestet a Toldi moziban. Improvizatív színház lesz ez egy film köré építve. A slam poetry lényege, hogy az alkotók kiválasztanak egy filmes jelenetet (de természetesen csak ők tudják, mit), melyet feldolgoznak sajátos látásmódjuk szerint, majd előadják a közönségnek is a színészek improvizációjának segítségével. A sokadik verzió után ki lehet találni, mi volt ez, majd a filmrészletet is lejátsszák.

április 2. (kedd)

Az Útkeresők német dokumentumfilm klub áprilisban is folytatódik. 18 órakor kezdődik a Rhythm is it! című 2004-es film, melyet Thomas Grube és Enrique Sánchez Lansch rendeztek. A film 250 berlini gyerekről és fiatalról szól, akik egy ipari kikötőben éppen Sztravinszkij Tavaszi áldozatát táncolják. Három fiatal útját kísérhetjük nyomon a három hónapos próba során: Marie főiskolás, a diplomamunkája jár az eszében, Olayinka Nigériából érkezett háborús árvaként, Martin pedig saját magával küzd. Film a zenéről és a tánc misztikus erejéről. Eredeti nyelven, angol felirattal.

április 3. (szerda)

„A filmezésben az is motivált, hogy a fiam tizennégy éves, és már a címet sem érti. Nem tudja, mi az, hogy szovjet, nem ír levelet papírra, mert ott az e-mail és az sms. A pajtás szóról nem is beszélve.” Papp Gábor Zsigmond vall így saját filmjéről, A szovjet levelezőpajtásról. A 2011-es dokumentumfilmet az Urániában láthatjátok a Faludi Ferenc Akadémia DO-KU filmklubjában. 18:45-kor kezdődik a film, a vetítés után pedig a rendező beszél a műről.

április 4. (csütörtök)

Joaquin Phoenix visszavonult, aztán mégsem, végül elvállalta Paul Thomas Anderson The Master című filmjének főszerepét. Phoenix egy világháborús veterán, Freddie bőrébe bújik, aki a harcok után képtelen visszatérni a társadalomba, és alkoholba menekül az őt kísértő rémségek elől, majd rátalál egy szektára, melyet a Philip Seymour Hoffman által játszott Lancaster Dodd vezet. Ezzel a filmmel nyit tehát a Titanic. A vetítés az Uránia dísztermében 19 órakor kezdődik.

április 5. (péntek)

A Titanic keretében az Uránia cseh filmekkel kedveskedik a nézőknek, ebből is kiemelkedik a Kutyatej, már ha valaki szereti a fekete humort. Egy határ menti kisváros mindennapjai jelennek meg előttünk, ahol füstös kocsmákban zajlik az élet. Közeleg a karácsony, miközben a Hrdina, család feje egyre csak építi gyufaszálmodelljeit a kocsmában kiürített palackokba… Karlovy Vary-ban debütált, majd is díjat nyert a film. 19 órától látható. Aki viszont zenére vágyik, az menjen az A38-ra fél nyolckor, ugyanis ott vetítik az Adam Green: Legyünk rosszak című filmet, amit Dima Dubson rendezett. New York népszerű énekes-dalszerzőjének mindennapjaiba leshetünk be. A rendező két évig követte a zenész minden lépését, amelynek eredményét most mi is megnézhetjük.

április 6. (szombat)

A Legkisebbek Mozijába érdemes elvinni ezen napon a gyerekeket, ugyanis a 2010-es Sammy nagy kalandja című animációs filmet vetítik a Puskin Kuckóban. Sammy, a tengeri teknős megszületvén óceánba csobban, ahol megleli élete szerelmét, ám ezzel a lendülettel el is veszíti. Élete kalandokkal teli, barátra lel, és ki tudja, 50 évvel később talán az a bizonyos teknőslány is vár még rá. Szigorúan 10 éven aluliaknak! Ha gyermekünk napját boldoggá tettük egy filmmel, akkor mi is művelődhetünk bátran (persze a gyermekteleneket sem diszkrimináljuk, ők is bátorkodhatnak), és egy még bátrabb rendező kicsit sem átlagos sztoriját láthatjuk az Örökmozgóban. Ez is titanicos, és igen intim. Egy átlagosnak tűnő amerikai tinédzserről szól, aki a bátyjába szerelmes. A fiú egyetemre készül, nem törődik húga furcsa érzelmeivel. A Nem mondhatom el senkinek provokatív témájú film, de a rendező, Dan Sallitt  inkább a jellemfejlődésre koncentrált. 16:30-tól tehát az Örökmozgóban.

április 7. (vasárnap)

A Titanic Írországból 116 percnyi rövidfilmet (animációt) hajóztatott hozzánk, melyeket 14 órától a Puskin moziban láthattok. Érzelmektől óvó varázskönyv; Csipkerózsika sajátosan feldolgozva; bútorjavítás falusi módra; egy feltaláló és a gyereknevelés; ministráns a foci és a mise közé szorulva – már ezekből is látható, az Zöld Sziget lakói sajátosan állnak hozzá az élethez. A Toldi Mozi A sötét oldal szekciót képviseli a Titanicon, mi pedig vasárnap este kilencre egy újszerű, kreatív hangvételű darabot ajánlunk. A Ház az erdő mélyén „kistestvére” a Feloldozás: szórakoztat, elgondolkodtat, talán néhol még felkavaró is. Michael nyugtalanító videoüzenetből szerez tudomást arról, hogy barátja nincs épp a legjobb állapotban, részegen randalírozik. Megkeresi, de mivel az nem hajlandó önszántából „tisztulni”, kikötözi egy csőhöz, hogy ott józanodjon ki. Ígéretes mű az Egyesül Államokból.

Kovács-Moldován Tünde

Moldován Tünde tanító-újságíró, a magyar nyelv(tan) szerelmese, a Filmtekercs lektora. Mindegy, hogy blockbuster, független, európai, hollywoodi, a szórakozást és művészi értéket mindben megtalálja. A filmekre pedagógus-szemmel tekint, a gondolatai filmelemzés közben is a társadalom és morál körül forognak.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés