Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (április 15-21.)

Fehér tenyérCharlie Chaplin, Terry Gilliam, Almodóvar, Hajdu Szabolcs és még sorolhatnánk, hogy kiknek a filmjeit láthatjátok ezen a héten, mert filmklubos vetítésekből és fesztiválokból ezúttal sincs hiány. Ráadásul a héten indul az Izraeli Dokumentumfilm Fesztivál, de lesz Francia Filmtavasz, Almodóvar-maraton és Legkisebbek Mozija is. 

Francia Filmtavasz

Végre egy fesztivál, ami nem csak a fővárosra korlátozódik! Budapest mellett többek között Debrecenben,  Pécsett, Szolnokon és Komáromban is lesznek filmvetítések. A bemutatott alkotások: Populaire, Gyermekeink, Starbuck, Casablanca hadművelet, Egy francia család szexuális krónikája, Érzékeke birodalma, Első éjszaka, Rajzoljuk körbe a Földet, Kísérleti egerek vagyunk?, Életem szerelme. A francia film még mindig olyan, mint a jó francia bor vagy sajt: minden mással összetéveszthetetlen. Érdemes néhányat beiktatni a programunkba!

Izraeli Dokumentumfilm Fesztivál

Harmadik alkalommal rendezi meg az Izraeli Kulturális Intézet a fesztivált, amelyen öt nap alatt hat dokumentumfilmet nézhetünk meg. Ezek: Élünk csendesen, Megbélyegezve, A lakás, Fehéren, feketén, Google Baby, Szüntelen félelem. A vetítésekhez beszélgetések is kapcsolódnak, a fesztivál vendége lesz többek között a Haver Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke, Lányi Eszter, a Marom Egyesület elnöke, Schönberger Ádám is.

Minden napra egy…

április 15. (hétfő)

KÉK – Tavaszi Építészeti Filmklub a Toldiban, este 7-kor. Ez alkalommal az izgalmasnak ígérkező Küldetés – A diplomácia építészete című 2011-es filmet nézhetitek meg. Ha pedig egy igazi kultfilmre vágynátok, nézzétek meg A halászkirály legendáját a Púder Bárszínházban, a Terry Gilliam filmklub keretében. A vetítés nyolckor kezdődik.

április 16. (kedd)

Folytatódik a „Kedd esték a Toldiban” című filmklub. Ezúttal Szemző Tibor Ez van és Az élet vendége – Csoma legendárium című filmjét láthatjátok. A vetítés előtt Muhi Klára bevezetőjét hallhatjátok, utána pedig a rendező ad koncertet a Pacsirta duó közreműködésével. A program fél 9-kor kezdődik a Toldiban, a belépő 500 Ft. Az Útkeresők Német Dokumentumfilm Klub ezen a héten a Prinzessinnenbad című 2007-es dokumentumfilmet tűzi a műsorára. A film 15 éves lányok életébe enged betekintést, akiknek nem csak a kamaszkori problémákkal, de a társadalmi helyzetükből adódó nehézségekkel is meg kell küzdeniük. A vetítés 18 órakor kezdődik. Aki inkább a játékfilmeket preferálja, és még nem látta Chaplin hangosfilmjét, A diktátort, az mindenképpen szánjon rá időt! Este 7-től játsszák a Godot Filmklubban.

Prinzessinnenbad

április 17. (szerda)

Tarkovszkijt nem véletlenül tartják az egyik legmeghatározóbb életművel rendelkező filmkészítőnek, úgyhogy mindenképpen ajánlott a Solaris megtekintése 19 órától a Godot Filmklubban. Lesz magyar film is, a Heti Válasz Filmklubban Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című alkotását vetítik héttől.

április 18. (csütörtök)

Ma kezdődik a Francia Filmtavasz, amelyet immáron harmadik alkalommal rendeznek meg. Este 8-tól a Populaire című vígjátékot nézhetitek meg a Puskinban. És ha már francia film  François Truffaut Szomszéd szeretők című filmjét láthatjátok, ha ellátogattok a Godot Filmklub vetítésére. Kezdés 7-kor.

április 19. (péntek)

Francia Filmtavasz: 20 órától a Gyermekeinket nézhetitek meg premier előtt, 21 órától a Kísérleti egerek vagyunk?, 22:15- től pedig a Q – Érzékek birodalma lesz látható a Puskin moziban. Az Izraeli Dokumentumfilm Fesztiválon ma többek között az Élünk csendesen című filmet vetítik este héttől a Toldiban. Minifesztivál a Toldiban! A sikeres Friss Hús fesztivál közönségkedvenceit láthatjátok a Best of FRISS HÚS néven futó eseményen, este 9-től. A hat magyar rövidfilm között szerepel az Újratervezés és a Lágy eső című film is.

Szeretők, utazók

április 20. (szombat)

A Puskin Kuckóban a Legkisebbek Mozija a Gyurmalények című mesefilm válogatással várja a kisgyerekeket és a szüleiket. Kezdés 10-kor. Francia Filmtavasz: Nyolctól az Első éjszaka, kilenctől a Casablanca hadművelet, negyed 11-től pedig Egy francia család szexuális krónikája lesz látható a Puskinban. Best of FRISS HÚS még egyszer, délután 3-kor a Toldi moziban. Ha pedig dokumentumfilmre éheztek, nézzétek meg A lakást 19 órától a Toldiban az Izraeli Dokumentumfilm Fesztivál keretében. És egy különleges program, a spanyol film és Alomdóvar 16 éven felüli rajongóinak. Almodóvar-maraton lesz ezen a napon a Budapest Film és az Átrium Film-Színház szervezésében. A program: A bőr, amelyben élek, a Megtört ölelések és a rendező legújabb filmje, a Szeretők, utazók.

április 21. (vasárnap)

Francia Filmtavasz: A Puskinban megy a Rajzoljuk körbe a Földet 17 órától Életem szerelme negyed 7-től, Starbuck premier előtt nyolctól. És ma is vetítenek izraeli dokumentumfilmeketGoogle Baby 19 órától a Toldiban.

Avatar

Maksai Kinga

A filmhez az irodalmon, a színházon és a művészettörténeten keresztül vezetett az utam. Ami a diplomákat illeti, az ELTE-n végeztem magyar, illetve filmelmélet és filmtörténet szakon, jelenleg pedig az SZFE televíziós műsorkészítő szakán készülök befejezni a tanulmányaimat. Mindig is imádtam moziba járni, maradandó mozis élményeim közé tartozik az Apollo 13, a Titanic és az első 3D-s film, amit Disneylandben láttam. Sokakkal ellentétben nem vetem meg a tévét és a DVD-t sem. Azt mondják, hogy ha sokat tudsz valamiről, akkor már nem vagy képes úgy élvezni a dolgot. Én még mindig felhőtlenül szórakozok egy sitcomon, ami ugye két dolgot jelenthet: vagy nem igaz rám a fenti állítás, vagy... Nem tartom magam sorozatfüggőnek, de a csajos és vicces változatokat szívesen nézem. A bennem élő feminista entellektüelt elnyomva imádom a Szex és New Yorkot, a Modern Family és a Bored to Death című sorozatokat pedig az utóbbi idők legjobbjainak tartom. Egy éve vagyok a tagja a Filmtekercs csapatának, jelenleg a fesztivál rovatot vezetem.

Filmek: Nem csak műfajok, hanem rendezők és színészek alapján is válogatok, így jöhet minden, amiben van egy kis Woody Allen, Tarantino, Alejandro Gonzalez Iñárritu, Mike Nichols, Philip Seymour Hoffman, Javier Bardem vagy Meryl Streep. Barátkozom az animékkel és Bollywooddal, de mellettük hű maradok régi kapcsolataimhoz is. Nehéz kiemelni filmeket, mert ez folyton változik, de most éppen: Diploma előtt, Madárfészek, 21 gramm, Annie Hall, Elveszett jelentés, A nagy Lebowski, Halálbiztos, Tükör, Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, Melankólia, Totoro, Ra One, Chungking Express.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés