Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (április 22-28.)

A toloncEzen a héten is rengeteg filmes program és mozgóképes különlegesség vár ránk, az ember szinte azt sem tudja majd, merre kapkodja a fejét. Bízzatok bennünk, mi összegyűjtöttük Számotokra a legjobb és legfontosabb vetítéseket, így semmit sem veszíthettek szem elől. Azt viszont már Nektek kell eldönteni, hogy az ütköző időpontokban melyiket választjátok a sok remek program közül.

3. Izraeli Dokumentumfilm Fesztivál

A hét elején még tart az izraeli dokufesztivál a Toldiban, így hétfőn és kedden még négy alkotást megtekinthettek, és persze a vetítések utáni beszélgetésekre is ellátogathattok. A részletes programot itt találjátok.

Orosz Filmnapok

A Puskin sem marad adós tavaszi filmes programsorozattal: április 25-28. között (csütörtöktől vasárnapig) ugyanis a Kinotavr Filmfesztiválon szereplő filmek közül válogattak a szervezők az Orosz Filmnapok alkalmából. A program a mozi oldalán érhető el.

Titanic Mozi Klub

A héten veszi kezdetét a Titanic Mozi Klub sorozata is, melyben az elmúlt években a Titanic Filmfesztiválon bemutatott díjnyertes filmekből válogatnak  a szervezők az Ellátó Kertben. Hétfőn (április 22.) A fantasztikus Róka úr látható Wes Anderson rendezésében, kedden (április 23.) a Fehér nászéjszaka, vasárnap (április 28.) pedig a Vérvonal Baltasar Kormákurtól. A kezdés minden alkalommal 18:30, a program pedig jövő héten is folytatódik.

Olasz-magyar filmnapok az Örökmozgóban

Április 25-28. között (csütörtöktől vasárnapig) tartják meg az Olasz-magyar filmnapokat is az Örökmozgóban. A programban magyar rendezők Olaszországhoz és olasz rendezők Magyarországhoz köthető filmjei kerülnek vetítésre, így többek között Szomjas György, Gaál István és Jancsó Miklós egy-egy alkotásával is találkozhatunk. A részletes program megtalálható az Örökmozgó műsorbeosztásában.

Lore

Minden napra egy…

április 22. (hétfő)

Hétfőn a már jól megszokott 53 magyar filmmel kezdünk az Urániában. Az Egyén és hatalom válogatás keretein belül ezúttal Szabó István Mephistoja látható 18 órától, a meghívott vendég Dobai Péter. Újabb vetítéséhez érkezik ezen a héten a Müpamozi. 19 órától az 1967-es Ezek a fiatalok című zenés filmet láthatjátok a Dalolva szép az élet – Magyar zenés filmek ’48-’97 sorozat keretében. A házigazda továbbra is Réz András. Új programsorozatot indít a Művész mozi Felfedező dokufilmklub néven kéthetente hétfőnként. A programban egy-egy várost mutatnak majd be egy dokumentumfilm segítségével, majd pedig egy játékfilmmel teszik színesebbé a képet. Az utazás első állomása Moszkva. Utolsó filmjéhez érkezik a Terry Gilliam filmklub, így aki még egy utolsót vágyik elmerülni Gilliam agymenésében, az feltétlenül látogasson el 20 órára a Púderbe. A film pedig a kultikus Félelem és reszketés Las Vegasban. A 10. adáshoz ért az ingyenes Adásszünet, a Magyar Független Film és Video Szövetség függetlenfilm-válogatása a Szomszédban. Az eheti programban M. Tóth Géza és a Buharovok is megtalálhatók. A kezdés a szokásos 20 óra.

április 23. (kedd)

Az olasz filmre vágyok ezen a héten is megkapják a szükséges adagjukat, 18 órától ugyanis újra CineVideoClub lesz az Olasz Kultúrintézetben. Az eheti film címe: Az elsők a listában. Egy érdekességre szeretnénk felhívni a figyelmeteket a Fogasházban is. Az imagináció formái a film- és videóművészetben címmel tart filmrészletekkel színesített előadást Kecskés Péter kéthetente keddenként, melyben a kortárs és XX. századi kísérleti film – és videóművészeten keresztül vizsgálja a szakrális és mágikus fényhasználatot, a mítikus elemek. A mai program: Jodorowsky és a mágikus invokáció – Szent Hegy, a kezdés 19 óra. Ugyanebben az időpontban azonban a Godot filmklubba is ellátogathattok, itt ugyanis a híres forgatókönyvíró, Tom Stoppard egyetlen rendezését, a Hamlet-parafrázis Rosencrantz és Guildenstern halott című remeket láthatjátok a Mohában. Akik viszont egy kis Shakespeare’s Globe produkcióra vágyik, annak az Urániában a helye, ahol 19 órától a Sok hűhó semmiért látható felvételről, magyar felirattal. Egy ismeretterjesztő és egy dokumentumfilmet vetítenek ezen a héten a Zöld Föld Ökofilmklubban, a DocuArtban 19 órától. Először Bakó Botond – Zachar Zita rendezte Pann-unikum – Barlangok világa látható, majd pedig Kollmann András A Hópárduc talpra áll című filmje Erőss Zsolt hegymászóról. Sci-fi rajongók figyelem! A Corvinban 19 órától látható a Világok harca musical, a holografikus megoldásokkal élő sci-fi filmadaptáció. A programot Londonban rögzítették 2012-ben, és ez lesz a világon az első mozis bemutatója. Folytatódik a K.O. filmklub a RoHam Bárban. A mai vetítés az Egy lányról (An Education) lesz a tinédzser indie filmek jegyében, 19:30-as kezdettel. Wahorn András egyetlen nagyjátékfilmje, a kultikus Jégkrémbalett látható a Bizottság zenéjével az Átriumban. A gyártási év 1984, a kezdés 20 óra.

egy lanyrol

április 24. (szerda)

18 órától kerül megrendezésre a Romakép Műhely következő programja is a DocuArtban Egy kultuszfilm emlékezete címmel. A rendezvényen Mihályfy Sándor: Átok és szerelem című filmjéből és amatőrszínházas feldolgozásaiból is vetítésre kerülnek részletek. A roma integráció visszásságaival foglalkozik a Tollfosztás című film is, amely az ELTE Lágymányosi Campusán tekinthető meg szintén 18 órától. A vetítés után kerekasztal-beszélgetést is szerveznek Balogh Rodrigóval, a film – és az alapjául szolgáló színdarab – írójával és rendezőjével. Az 1971-es, Peter Brook rendezte Lear királlyal folytatódik a 6.45 Faludi filmklub az Urániában. A kezdés a már megszokott 18:45. Az áprilisi Fényíró filmklub utolsó meghívottja Erdély Mátyás operatőr (Macerás ügyek, Before Dawn, Delta, Szelíd teremtés) lesz ma, aki a mexikói Miss Balát hozza el a közönségnek. Az előadás és a vetítés kezdete 19 óra. Ha valaki Tarkovszkij-fan, vagy még nem látta a filmet (már ha létezik ilyen), annak érdemes ellátogatni a Mohába a Godot filmklubba a mester valószínűleg legnagyobb hatású művére, a posztmodern film nyitányának számító Tükörre. A kezdés itt is 19 óra. Kortárs írók kedves filmjeit vetíti a Nyitott Műhely havi egy alkalommal. A mai meghívott író Fehér Béla lesz, aki Patrice Laconte: Lány a hídon című filmjéről beszélget majd a közönséggel 19 órai kezdettel. Folytatódik a Szóljon hangosan a néma is, a magyarhangya és az Átrium Film-Színház közös rendezvénye. Ezen a héten Kertész Mihály legrégibb, még Magyarországon készült rendezését, az 1914-es A toloncot láthatjátok a Grencsó Cinema Collective kíséretében. A némafilm érdekessége, hogy ezt tartották a legelső jó magyar filmnek, és csak ez az egy mozgókép maradt fenn Jászai Mariról. Kezdés 20 órakor. 20 órától folytatódik a Jay és Néma Bob filmklub is az Iskolában, ma a Képtelen képregényt nézhetitek meg. A szórakozást és az akciót pártolja ma a Corvin is, itt ugyanis 19 órától a Vasember első, 21:30-tól a második, 00:15 perckor pedig már a harmadik részét is végigizgulhatjátok.

április 25. (csütörtök)

Ha foglalkoztatnak Titeket a társadalmi, lélektani, vagy az emberek mindennapjait érintő problémák a mai Magyarországon, akkor érdemes ellátogatni a Wesley Klubba, ahol köztémákról tartanak filmvetítést és beszélgetést. Ma Moldova Ágnes börtönriportjaiból láthattok összeállítást 16:30-tól. A Napi Elemózsia Felhőatlasz vetítést szervez a Mi Mozink Lurdy házban Csörgő Zoltán szimbólumkutató elemző-interaktív előadásával egybekötve. A program, mely 17:15-kor kezdődik, azt ígéri, hogy a közönséggel együtt próbálja összeállítani a film képletét. A 20. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál fődíjasa, a Lore lesz látható premier előtti vetítésen a Művészben 18 órai kezdettel. A program különlegessége, hogy közönségtalálkozó követi: a vendég az alkotás címszereplője, Saskia Rosendahl, aki Baltasar Kormákur rendezésében forgatja az HBO számára a The Missionary című, hidegháborús közegben játszódó sorozat pilotepizódját. A Lore országos bemutatójára május 2-án kerül sor a Mozinet forgalmazásában. Szintén társadalmilag fontos témával várnak mindenkit 18:30-ra a Bárczi filmklubba is, az Örökmozgó Filmmúzeumba. A mai téma: autista a családban, a vetített film: Neve: Sabine, a meghívott vendég: Havasi Ágnes egyetemi oktató. Ma is lesz természetesen Godot filmklub a Mohában, itt Carlos Saura Carmenjét láthatjátok 19 órától.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

április 26. (péntek)

Ingyenes Nyugdíjasklubot tartanak a Marczibányi Téri Művelődési Központban 15 órától. Ezen a héten minden idők egyik legismertebb és legkedveltebb magyar színészét, az első (és valószínűleg utolsó) hazai férfi filmsztárt, Jávor Pált állítja a történetek középpontjába régi filmek és fotók segítségével Szebényi Ágnes múzeumpedagógus. Utolsó vetítéséhez érkezik az Okkal lázadók? – Ifjúsági filmtörténeti filmklub az Örökmozgóban, ezért aki kíváncsi a programra, ma feltétlenül látogasson el a moziba 17 órára. A befejező film Hajdu Szabolcs nagyszerű Fehér tenyér című 2005-ös alkotása lesz. 18 órakor kezdődik a 2003-as Tavasz, Nyár, Ősz, Tél… és Tavasz című film az ÚjBudai Kulturális Intézetben, a buddhizmus, a keleti filozófia és Kim Ki-duk szimpatizánsainak kötelező jelleggel. Újra Indiai Filmestre invitálunk Titeket az Indiai Kulturális Központban. A mai film, a Paan Singh Tomar is eredeti nyelven, magyar felirattal látható 18 órától. A vetítés most is ingyenes. A Kelet kedvelői azonban a Sambhala Tibet Központba is betérhetnek, hiszen itt a Milarepa című film látható 20 órától.

április 27. (szombat)

A héten is lesz Legkisebbek mozija a Puskin Kuckóban. 10 órára a Franklin, a teknős című animációs filmre érdemes elvinni a gyerkőcöket. Mozi – színpad – zene a 20. század elején címmel újabb részéhez ér a Filmharmónia ifjúsági koncertsorozata, ezúttal korabeli némafilmvetítés is lesz 10:30-tól az Urániában. Indiai filmklub lesz az Örökmozgóban is, ezúttal 15 órától nézhetitek meg a Barfi című filmet. Ma is található program a Sambhala Tibet Központban, 20 órától a tibeti gyógyászatról szóló Gyógyító Buddha I-II. látható.

április 28. (vasárnap)

A Tánc Világnapja alkalmából egy gyerekeknek-felnőtteknek egyaránt ismerős balett darabbal, Prokofjev Hamupipőkéjével kedveskedik az Uránia közönségének a Holland Nemzeti Balett előadásában. A vetítés kezdete 11 óra. Sambhala Tibet Központban a mai napon viszont egy német dokumentumfilm tekinthető meg Csoboj Csödpa Láma címmel 20 órától.

Avatar

Fazekas Balázs

Fazekas Balázs pszichológus, újságíróként specializációja a filmek és a lélektan kapcsolódási pontjai, a pszichológiai jelenségek, elméletek filmes megjelenése, a művek mélylélektani-szimbolikus értelmezései.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés