Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (április 22-28.)

A toloncEzen a héten is rengeteg filmes program és mozgóképes különlegesség vár ránk, az ember szinte azt sem tudja majd, merre kapkodja a fejét. Bízzatok bennünk, mi összegyűjtöttük Számotokra a legjobb és legfontosabb vetítéseket, így semmit sem veszíthettek szem elől. Azt viszont már Nektek kell eldönteni, hogy az ütköző időpontokban melyiket választjátok a sok remek program közül.

3. Izraeli Dokumentumfilm Fesztivál

A hét elején még tart az izraeli dokufesztivál a Toldiban, így hétfőn és kedden még négy alkotást megtekinthettek, és persze a vetítések utáni beszélgetésekre is ellátogathattok. A részletes programot itt találjátok.

Orosz Filmnapok

A Puskin sem marad adós tavaszi filmes programsorozattal: április 25-28. között (csütörtöktől vasárnapig) ugyanis a Kinotavr Filmfesztiválon szereplő filmek közül válogattak a szervezők az Orosz Filmnapok alkalmából. A program a mozi oldalán érhető el.

Titanic Mozi Klub

A héten veszi kezdetét a Titanic Mozi Klub sorozata is, melyben az elmúlt években a Titanic Filmfesztiválon bemutatott díjnyertes filmekből válogatnak  a szervezők az Ellátó Kertben. Hétfőn (április 22.) A fantasztikus Róka úr látható Wes Anderson rendezésében, kedden (április 23.) a Fehér nászéjszaka, vasárnap (április 28.) pedig a Vérvonal Baltasar Kormákurtól. A kezdés minden alkalommal 18:30, a program pedig jövő héten is folytatódik.

Olasz-magyar filmnapok az Örökmozgóban

Április 25-28. között (csütörtöktől vasárnapig) tartják meg az Olasz-magyar filmnapokat is az Örökmozgóban. A programban magyar rendezők Olaszországhoz és olasz rendezők Magyarországhoz köthető filmjei kerülnek vetítésre, így többek között Szomjas György, Gaál István és Jancsó Miklós egy-egy alkotásával is találkozhatunk. A részletes program megtalálható az Örökmozgó műsorbeosztásában.

Lore

Minden napra egy…

április 22. (hétfő)

Hétfőn a már jól megszokott 53 magyar filmmel kezdünk az Urániában. Az Egyén és hatalom válogatás keretein belül ezúttal Szabó István Mephistoja látható 18 órától, a meghívott vendég Dobai Péter. Újabb vetítéséhez érkezik ezen a héten a Müpamozi. 19 órától az 1967-es Ezek a fiatalok című zenés filmet láthatjátok a Dalolva szép az élet – Magyar zenés filmek ’48-’97 sorozat keretében. A házigazda továbbra is Réz András. Új programsorozatot indít a Művész mozi Felfedező dokufilmklub néven kéthetente hétfőnként. A programban egy-egy várost mutatnak majd be egy dokumentumfilm segítségével, majd pedig egy játékfilmmel teszik színesebbé a képet. Az utazás első állomása Moszkva. Utolsó filmjéhez érkezik a Terry Gilliam filmklub, így aki még egy utolsót vágyik elmerülni Gilliam agymenésében, az feltétlenül látogasson el 20 órára a Púderbe. A film pedig a kultikus Félelem és reszketés Las Vegasban. A 10. adáshoz ért az ingyenes Adásszünet, a Magyar Független Film és Video Szövetség függetlenfilm-válogatása a Szomszédban. Az eheti programban M. Tóth Géza és a Buharovok is megtalálhatók. A kezdés a szokásos 20 óra.

április 23. (kedd)

Az olasz filmre vágyok ezen a héten is megkapják a szükséges adagjukat, 18 órától ugyanis újra CineVideoClub lesz az Olasz Kultúrintézetben. Az eheti film címe: Az elsők a listában. Egy érdekességre szeretnénk felhívni a figyelmeteket a Fogasházban is. Az imagináció formái a film- és videóművészetben címmel tart filmrészletekkel színesített előadást Kecskés Péter kéthetente keddenként, melyben a kortárs és XX. századi kísérleti film – és videóművészeten keresztül vizsgálja a szakrális és mágikus fényhasználatot, a mítikus elemek. A mai program: Jodorowsky és a mágikus invokáció – Szent Hegy, a kezdés 19 óra. Ugyanebben az időpontban azonban a Godot filmklubba is ellátogathattok, itt ugyanis a híres forgatókönyvíró, Tom Stoppard egyetlen rendezését, a Hamlet-parafrázis Rosencrantz és Guildenstern halott című remeket láthatjátok a Mohában. Akik viszont egy kis Shakespeare’s Globe produkcióra vágyik, annak az Urániában a helye, ahol 19 órától a Sok hűhó semmiért látható felvételről, magyar felirattal. Egy ismeretterjesztő és egy dokumentumfilmet vetítenek ezen a héten a Zöld Föld Ökofilmklubban, a DocuArtban 19 órától. Először Bakó Botond – Zachar Zita rendezte Pann-unikum – Barlangok világa látható, majd pedig Kollmann András A Hópárduc talpra áll című filmje Erőss Zsolt hegymászóról. Sci-fi rajongók figyelem! A Corvinban 19 órától látható a Világok harca musical, a holografikus megoldásokkal élő sci-fi filmadaptáció. A programot Londonban rögzítették 2012-ben, és ez lesz a világon az első mozis bemutatója. Folytatódik a K.O. filmklub a RoHam Bárban. A mai vetítés az Egy lányról (An Education) lesz a tinédzser indie filmek jegyében, 19:30-as kezdettel. Wahorn András egyetlen nagyjátékfilmje, a kultikus Jégkrémbalett látható a Bizottság zenéjével az Átriumban. A gyártási év 1984, a kezdés 20 óra.

egy lanyrol

április 24. (szerda)

18 órától kerül megrendezésre a Romakép Műhely következő programja is a DocuArtban Egy kultuszfilm emlékezete címmel. A rendezvényen Mihályfy Sándor: Átok és szerelem című filmjéből és amatőrszínházas feldolgozásaiból is vetítésre kerülnek részletek. A roma integráció visszásságaival foglalkozik a Tollfosztás című film is, amely az ELTE Lágymányosi Campusán tekinthető meg szintén 18 órától. A vetítés után kerekasztal-beszélgetést is szerveznek Balogh Rodrigóval, a film – és az alapjául szolgáló színdarab – írójával és rendezőjével. Az 1971-es, Peter Brook rendezte Lear királlyal folytatódik a 6.45 Faludi filmklub az Urániában. A kezdés a már megszokott 18:45. Az áprilisi Fényíró filmklub utolsó meghívottja Erdély Mátyás operatőr (Macerás ügyek, Before Dawn, Delta, Szelíd teremtés) lesz ma, aki a mexikói Miss Balát hozza el a közönségnek. Az előadás és a vetítés kezdete 19 óra. Ha valaki Tarkovszkij-fan, vagy még nem látta a filmet (már ha létezik ilyen), annak érdemes ellátogatni a Mohába a Godot filmklubba a mester valószínűleg legnagyobb hatású művére, a posztmodern film nyitányának számító Tükörre. A kezdés itt is 19 óra. Kortárs írók kedves filmjeit vetíti a Nyitott Műhely havi egy alkalommal. A mai meghívott író Fehér Béla lesz, aki Patrice Laconte: Lány a hídon című filmjéről beszélget majd a közönséggel 19 órai kezdettel. Folytatódik a Szóljon hangosan a néma is, a magyarhangya és az Átrium Film-Színház közös rendezvénye. Ezen a héten Kertész Mihály legrégibb, még Magyarországon készült rendezését, az 1914-es A toloncot láthatjátok a Grencsó Cinema Collective kíséretében. A némafilm érdekessége, hogy ezt tartották a legelső jó magyar filmnek, és csak ez az egy mozgókép maradt fenn Jászai Mariról. Kezdés 20 órakor. 20 órától folytatódik a Jay és Néma Bob filmklub is az Iskolában, ma a Képtelen képregényt nézhetitek meg. A szórakozást és az akciót pártolja ma a Corvin is, itt ugyanis 19 órától a Vasember első, 21:30-tól a második, 00:15 perckor pedig már a harmadik részét is végigizgulhatjátok.

április 25. (csütörtök)

Ha foglalkoztatnak Titeket a társadalmi, lélektani, vagy az emberek mindennapjait érintő problémák a mai Magyarországon, akkor érdemes ellátogatni a Wesley Klubba, ahol köztémákról tartanak filmvetítést és beszélgetést. Ma Moldova Ágnes börtönriportjaiból láthattok összeállítást 16:30-tól. A Napi Elemózsia Felhőatlasz vetítést szervez a Mi Mozink Lurdy házban Csörgő Zoltán szimbólumkutató elemző-interaktív előadásával egybekötve. A program, mely 17:15-kor kezdődik, azt ígéri, hogy a közönséggel együtt próbálja összeállítani a film képletét. A 20. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál fődíjasa, a Lore lesz látható premier előtti vetítésen a Művészben 18 órai kezdettel. A program különlegessége, hogy közönségtalálkozó követi: a vendég az alkotás címszereplője, Saskia Rosendahl, aki Baltasar Kormákur rendezésében forgatja az HBO számára a The Missionary című, hidegháborús közegben játszódó sorozat pilotepizódját. A Lore országos bemutatójára május 2-án kerül sor a Mozinet forgalmazásában. Szintén társadalmilag fontos témával várnak mindenkit 18:30-ra a Bárczi filmklubba is, az Örökmozgó Filmmúzeumba. A mai téma: autista a családban, a vetített film: Neve: Sabine, a meghívott vendég: Havasi Ágnes egyetemi oktató. Ma is lesz természetesen Godot filmklub a Mohában, itt Carlos Saura Carmenjét láthatjátok 19 órától.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

április 26. (péntek)

Ingyenes Nyugdíjasklubot tartanak a Marczibányi Téri Művelődési Központban 15 órától. Ezen a héten minden idők egyik legismertebb és legkedveltebb magyar színészét, az első (és valószínűleg utolsó) hazai férfi filmsztárt, Jávor Pált állítja a történetek középpontjába régi filmek és fotók segítségével Szebényi Ágnes múzeumpedagógus. Utolsó vetítéséhez érkezik az Okkal lázadók? – Ifjúsági filmtörténeti filmklub az Örökmozgóban, ezért aki kíváncsi a programra, ma feltétlenül látogasson el a moziba 17 órára. A befejező film Hajdu Szabolcs nagyszerű Fehér tenyér című 2005-ös alkotása lesz. 18 órakor kezdődik a 2003-as Tavasz, Nyár, Ősz, Tél… és Tavasz című film az ÚjBudai Kulturális Intézetben, a buddhizmus, a keleti filozófia és Kim Ki-duk szimpatizánsainak kötelező jelleggel. Újra Indiai Filmestre invitálunk Titeket az Indiai Kulturális Központban. A mai film, a Paan Singh Tomar is eredeti nyelven, magyar felirattal látható 18 órától. A vetítés most is ingyenes. A Kelet kedvelői azonban a Sambhala Tibet Központba is betérhetnek, hiszen itt a Milarepa című film látható 20 órától.

április 27. (szombat)

A héten is lesz Legkisebbek mozija a Puskin Kuckóban. 10 órára a Franklin, a teknős című animációs filmre érdemes elvinni a gyerkőcöket. Mozi – színpad – zene a 20. század elején címmel újabb részéhez ér a Filmharmónia ifjúsági koncertsorozata, ezúttal korabeli némafilmvetítés is lesz 10:30-tól az Urániában. Indiai filmklub lesz az Örökmozgóban is, ezúttal 15 órától nézhetitek meg a Barfi című filmet. Ma is található program a Sambhala Tibet Központban, 20 órától a tibeti gyógyászatról szóló Gyógyító Buddha I-II. látható.

április 28. (vasárnap)

A Tánc Világnapja alkalmából egy gyerekeknek-felnőtteknek egyaránt ismerős balett darabbal, Prokofjev Hamupipőkéjével kedveskedik az Uránia közönségének a Holland Nemzeti Balett előadásában. A vetítés kezdete 11 óra. Sambhala Tibet Központban a mai napon viszont egy német dokumentumfilm tekinthető meg Csoboj Csödpa Láma címmel 20 órától.

Fazekas Balázs

Fazekas Balázs

Fazekas Balázs pszichológus, újságíróként specializációja a filmek és a lélektan kapcsolódási pontjai, a pszichológiai jelenségek, elméletek filmes megjelenése, a művek mélylélektani-szimbolikus értelmezései.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya