Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (augusztus 20-26.)

Még javában tart a hosszú hétvége, ezért akinek nincs kedve az augusztus 20-ai programokon részt venni, országtortát majszolni vagy tűzijátékot nézni, az nyugodtan beülhet akár a kedvenc mozijába is. A szabadtéri rendezvények és a kerti vetítések kihasználják a nyár utolsó heteit és a kánikulát, így rengeteg vizuális élményben lehet részünk a puszta ég alatt is. Aki pedig mindennél jobban szereti az amatőrfilmeket, készüljön, mert a héten rajtol az Országos Diákfilmszemle.

Új kenyér

Az államalapítás ünnepe és a Szent István-napi kenyér megáldása alakalmából az egész hetet a témához kapcsolódó magyar filmeknek szenteli az Örökmogó. Láthatjuk többek között az 1936-ból származó Pogányokat, Fábri Zoltán Viharát, a Zenélő malom című filmet, valamint az ínyencségek kedvelői két rövidebb dokura is beülhetnek a ’10-es és a ’20-as évekből.

19. Országos Diákfilmszemle

A héten rendezik meg a 19. Országos Diákfilmszemlét, amelynek keretein belül 22-én (szerdán) kezdődnek a beérkezett művek vetítései az Aranytíz Kultúrházban. Idén többek között általános iskolás, középiskolás és fiatal filmes kategóriában várták a pályázatokat a szervezők. A részletes vetítési program itt érhető el.

Szánsájn3

Még tart a Cirko-Gejzír nyári fesztiválja is, ahol a mozijegy mellé fröccs jár, a régi DVD-idet újakra cserélheted és még a gépházba is bekukkanthatsz. Nem mellesleg közkívánatra akár a kedvenc filmjeidet is megnézheted.

Minden napra egy…

augusztus 20. (hétfő)

Ha a nemzeti ünneppel kapcsolatos programok tömkelege még mindig kevésnek bizonyulna, látogassatok el az Urániába, ahol Jelenczki István dokumentumfilmjét tekinthetitek meg a Szent Koronáról, fél 5-ös kezdéssel.

augusztus 21. (kedd)

A Godot filmklub keretein belül 19 órától nézhetitek meg a Dogma egyik alapfilmjének számító Vinterberg-művet, a Születésnapot. Aki még nem látta, annak mindenképpen kötelező.

augusztus 22. (szerda)

Az operakedvelők a héten is megtalálhatják a számításukat, ugyanis az Uránia folytatja nyári válogatását a MET előadásai között. Szerdán Richard Strauss: A Rózsalovag című operáját láthatja a közönség. Az előadás 18 órakor kezdődik és közel öt óra hosszú. A könnyedebb kertmozi-élményre vágyók ellenben ne hagyják ki A király beszédét a MOM Szabadtéri színpadán. Az ingyenes vetítés 21 órakor kezdődik.

augusztus 23. (csütörtök)

A szabadtéri mozi szerelmesei a szerda után csütörtökön is örvendezhetnek, hiszen a Tabán mozi kertvetítést szervez a körúti Horváth Kertbe, ahol az Életem szerelme című francia film premierjét láthatjátok. A jegyhez ráadásul egy Tapas tál is jár, a bemutató vendége pedig Réz András lesz. Ezenkívül folytatja margitszigeti kertmozi sorozatát a Funzine magazin is: fél 9-kor kezdődik a Rumnapló a Holdudvarban Cuba Libre welcome drinkkel kísérve.

augusztus 24. (péntek)

Idén első alkalommal, közösen rendezi meg a Művész, a Puskin és a Toldi mozi az Artmozik Éjszakája nevű programjukat, amelyben péntek este 8-tól másnap reggel 6-ig folyamatosan kezdődnek vetítések mind a három moziban. Az idei év filmkínálatának legjavát felsorakoztató műsorban látható lesz az Életrevalók, a Shame, a Melankólia, Az élet fája, a Beszélnünk kell Kevinről, a Kezdők, a Bordélyház és a Final cut is. A filmeken kívül mindegyik mozi különleges programokkal is várja az érdeklődőket, akik az összes helyszínt egyetlen karszalaggal látogathatják. A teljes programot itt találjátok meg.

augusztus 26. (vasárnap)

A szombat reggelig tartó mozivirrasztást követő pihenőnap után vasárnap újra több program közül választhatunk. A végéhez érkezik az Iráni filmklub az Örökmozgóban, valamint ismét lesz kertmozi a 12. Kerületi Művelődési Ház udvarán. Itt a Szerelemben, háborúban című Richard Attenborough-filmet nézhetitek meg 21 órai kezdettel.

Fazekas Balázs

Fazekas Balázs pszichológus, újságíróként specializációja a filmek és a lélektan kapcsolódási pontjai, a pszichológiai jelenségek, elméletek filmes megjelenése, a művek mélylélektani-szimbolikus értelmezései.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!