Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (augusztus 26-szeptember 1.)

kubrick menetElérkezett augusztus utolsó hete, így – ha még tehetjük – használjuk ki a nyári hónap szabadtéri és kertmozis lehetőségeit, mielőtt minden újra visszaáll a hagyományos kerékvágásba. Nyárbúcsúztató programajánló.

Groó Diána: Regina

Ezen a héten zajlik a Zsidó Nyári Fesztivál, melynek keretében három alkalommal látható Groó Diána Regina című, levelekkel, archív felvételekkel rekonstruált dokumentumfilmje az első rabbinőről, Regina Jonasról, aki Auschwitzban halt meg 1944-ben. A vetítések 27-29-ig tartanak az Urániában, a csütörtöki előadás után pedig egy beszélgetésen is részt vehetünk az alkotókkal.

Corvin Matiné                          

A héten is délelőtti matinét tart a Corvin, így a 10, 11 és 12-es műsorsávokban induló filmekre 750 Ft-os helyáron ülhetünk be. Pontos program a mozi honapján található.

Vidor Fesztivál

A hétvégén újra Vidor Fesztivál kezdődik Nyíregyházán, ahol a 65 éves Kern Andrást köszöntik filmvetítésekkel. A program a fesztivál honlapján megtekinthető.

augusztus 26. (hétfő)

Újra ingyenes Tetőmozi a Corvintetőn! Ezen a hétfőn Spielberg nosztalgikus klasszikusa, az E.T. látható a valamikor sötétedés után kezdődő vetítésen. Kapunyitás ezúttal is 18 órakor welcome drinkkel és ajándék popcornnal. Hétfőn jelentkezik újra a Pótkulcs filmklubja is, így itt 19.30-tól Frank Capra 1939-es filmjét, a Becsületből elégtelent nézhetitek meg.

augusztus 27. (kedd)

Folytatódik a héten az elmaradhatatlan Godot Filmklub a Mohában. 19 órától egy Aki Kaurismaki-film, a 2011-es Kikötői történet látható „Az északi (nyelv)rokon” program keretein belül.

Steven Spielberg: E.T. A földönkívüli (1982)
Steven Spielberg: E.T. A földönkívüli (1982)

augusztus 28. (szerda)

Ősbemutatót tart az Olasz Kultúrintézet, 19 órától ugyanis műsorra tűzik a Taviani-testvére Arany Medve-díjas alkotását, a Cézárnak meg kell halnia című filmet a Puskinban. A film érdekessége, hogy egy római börtön falai között játszódik valódi rabokkal, akik a saját életükből is merítve formázzák meg Shakespeare Julius Caesarának karaktereit. 19 órakor kezdődik a napi Godot is, ezúttal Jiří Menzel Vége a régi időknek című filmje látható a Mohában. Utoljára látogatható idén a Mozikert szabadtéri filmvetítés-sorozat a MOM Kulturális Központ belső kertjében. A régi kertmozik hangulatát idéző rendezvényen legvégül az Ének az esőben tekinthető meg 21 órától.

augusztus 29. (csütörtök)

A „Svédcseppek” sorozatban ismét Bergmané a főszerep: a Godot Filmklubban egy 1971-es filmje, az Érintés látható a Mohában 19 órakor. Utolsó vetítéséhez érkezett az ingyenes Kertmozi a Svábhegyen is. 20.30-tól a Kubrick menet látható John Malkovich-csal a főszerepben, Brian W. Cook rendezésében, aki több alkotásban is Kubrick rendezőasszisztense volt. A helyszín a megszokott Szamos Marcipán Szépkilátás Cukrászda kertje.

augusztus 30. (péntek)

Pénteken újra élőben rögzített múzeumi tárlatvezetés látható az Urániában. A Leonardo Live alkotógárdája által készített szépművészeti dokumentumfilmek közül ezúttal a Munch 150 kiállítás látható az osloi Nemzeti Múzeumból és Munch Múzeumból. Aki szeretné látni a kiállítást, de nem tud eljutni Oslóba, annak mindenképpen az Urániában a helye 19 órakor.

augusztus 31- szeptember 1. (szombat-vasárnap)

A Vidor Fesztiválon szombaton az 1981-es Sándor Pál-film, a Ripacsok 22 órától, vasárnap az 1982-es Csak semmi pánik 20.30-tól látható Kern András tiszteletére Nyíregyházán. Helyszín a Kossuth tér.

Avatar

Fazekas Balázs

Fazekas Balázs pszichológus, újságíróként specializációja a filmek és a lélektan kapcsolódási pontjai, a pszichológiai jelenségek, elméletek filmes megjelenése, a művek mélylélektani-szimbolikus értelmezései.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés