Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (dec. 1- 7.)

izraeli Izgalmas hétnek nézünk elébe, hiszen itt az Izraeli Filmhét, a LUX-filmnapok, dupla adagot kapunk a Coen-fivérekből, de lesznek magyar dokumentumfilmek és animációk, Truffaut-alkotás, operavetítés és egy különleges improvizatív est is, ahol tesztelheted mennyire ismersz fel filmeket, ha azok jelenetei éppen előtted játszódnak le.

Hétfő

Az Uránia Nemzeti Filmszínház Fejezetek a magyar dokumentumfilm történetéből elnevezésű vetítéssorozata ezúttal Sós Ágnes Láthatatlan húrok című filmjét tűzi műsorára. A 18 órai vetítést követően beszélgetést tartanak a rendezőnővel, a moderátor: Pörös Géza, filmkritikus.

Folytatódik az RS9 Színház filmklubja, a Filmestészta, melyen ezen a hétfőn Julian Farino Csípem a családom (The Oranges) című filmjét vetítik Hugh Laurie főszereplésével. A film 19:30-tól, ingyenesen nézhető meg.

Az Urániában Európa legjobbjai! A hétfőtől szerdáig tartó LUX-filmnapok keretein belül 3 kiemelkedő, sokszorosan díjazott filmet vetítenek minden este 19 órától. Az Európai Parlament filmművészeti díjára jelölt alkotások: a lengyel Ida, a francia Csajok és a szlovén Osztályellenség.

lux

A Gólya Operafilmklub következő darabja Leoš Janáček cseh zeneszerző A Makropulos ügy című „operathrillerje” Schilling Ádám rendezésében. A vetítés 19 órától kezdődik, az előadást eredeti nyelven, angol felirattal! tekinthetik meg az érdeklődők.

A Tabán Kinotéka japán és olasz klasszikusokat felvonultató filmklubja ezúttal egy újabb Rosselini alkotással jelentkezik. A Ferenc, Isten lantosa című filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik 18:30-tól.

Ismét a Toldi moziba látogat a Food Film Fighters, azaz: „Végy néhány jóvágású slammert, adj hozzájuk titokban egy híres filmet, majd fűszerezd meg impróra vágott színészekkel és paprikázd fel őket rendesen. Ha már jól begőzölt, tálald két felvonásban.” A két felvonásos szórakoztató improvizatív est 20:30-kor kezdődik.

Kedd

Újra itt a hónap első keddje, újra itt a Közelkép Filmklub. Ezúttal Pálfi György Szabadesés című munkáját vetíti az Uránia 18 órától. A filmet követő vitaindító előadást Varga Balázs tartja majd.

Szabadeses_04

A Francia Intézet Truffaut előtti tisztelgésként tartott 4 hetes vetítéssorozata a végéhez ér, a francia rendezőóriás Végre vasárnap! című munkájával búcsúzik. A filmet ezúttal is 18:30-tól lehet megtekinteni az Intézet Auditóriumában.

Ingyenes vetítést tart ezen a kedden az Örökmozgó 18 órától. A merénylet – Szarajevó 1914 osztrák-német történelmi film a 100 évvel ezelőtti eseményeknek állít emléket. A filmet eredeti nyelven, angol felirattal, igény szerint magyar hangalámondással adják.

Az ELTE BTK Kortárs Filmklubja ezen a héten egy különleges holland thrillerrel jelentkezik, Alex van Warmerdam Borgman című filmjével. A D épület alagsorában tartott vetítés 17 órakor kezdődik.

Szerda

Az Uránia 6.45 Faludi filmklubjának szerdai darabja Joel Cohen Az ember, aki ott sem volt című filmje. A 2001-es Billy Bob Thornton főszereplésével készült krimit 18:45-től vetítik. A filmet követő beszélgetést Lázár Kovács Ákos vezeti.

az ember aki ott sem volt

A BKF Fényíró Filmklubjának következő vetítésén M. Tóth Éva Animációs filmek című munkája lesz látható 19 órától.

Por és Istenpor vagyunk címmel emlékvetítést tartanak József Attila halálának évfordulója alkalmából az Urániában. Jelenczki István filmversét 18 órától vetítik.

Csütörtök

A Puskin mozi ismét elhozza nekünk az Izraeli Nagykövetség és az Izraeli Kulturális Intézet szervezésében megrendezett immáron XVIII. Izraeli Filmhetet. A december 4. és 9. között tartott eseményen az elmúlt évek izraeli termései kerülnek műsorra. Játék- és dokumentumfilmek sorát tekinthetik meg az érdeklődők, köztük olyan alkotásokkal, mint a Gett – Válólevél, A Zöld Herceg – A Hamasz fia vagy a Zéró motiváció.

Szintén a Puskin mozi ad helyet a Coen sorozatnak, melynek záró alkotása a fivérek Oscar-díjas Nem vénnek való vidéke. A vetítést 18 órától eredeti nyelven, magyar felirattal lehet megtekinteni.

Péntek

Habár ezen a pénteken szünetelnek a nagyobb események, senki ne búsuljon, hiszen itt a tökéletes alkalom bepótolni minden filmes elmaradást, amire az előző hetekben nem volt idő. Azon kívül, hogy négy izgalmas alkotás is megtekinthető az Izraeli Filmhét keretein belül, itt van néhány saját ajánlat az elmúlt hetek terméseiből: Csillagok között, A bíró, Éjjeli féreg, Amnézia, VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, St. Vincent, Egy szerelem története: a nő.

Szombat

A 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak keretein belül ezen a szombaton a Szakálla volt gender filmklub a Viktória: A zürichi express című filmet vetíti 17 órától. A vetítést beszélgetés kíséri.

A Puskin Kuckó Legkisebbek mozija ezen a szombaton, Mikulás alkalmával a nagy sikerű téli mesét, a Jégvarázst tűzi műsorára. A filmet 10 órától vetítik a gyerekeknek.

Jégvarázs (Frozen)
Jégvarázs (Frozen)

Vasárnap

Ezen a vasárnap is jelentkezik egy ingyenes vetítéssel az Örökmozgó. Reza Mir-Karimi Távol s közel című filmdrámáját 18 órától nézheti meg a közönség eredeti nyelven, magyar felirattal.

Végül egy különleges csemege a hét lezárására: az Uránia moziban élő homokanimációs előadást láthatunk Cakó Ferenctől, kinek legutóbbi Dózsa 1514 című műve hatalmas sikert aratott. A 15 órakor kezdődő előadást követően a film is levetítésre kerül.

Premierek a héten: A fogoly, Swing.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com