Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (dec. 15-21.)

Tolkien: A hobbit művészete
Völgyzugoly
Tolkien: A hobbit művészete
Völgyzugoly

Alig bírod kivárni, hogy végre szabadságra menj? Már nincs sok hátra, addig pedig itt vannak a hét filmes programjai, amik feledtetik veled, hogy még pár napot ki kell bírni a munkában. Lesz Tolnay 100 Emlékév záróest, Tarkovszkij, Nyisd ki a szemed, japán és koreai filmklub, színházi közvetítések, és különleges gyermekprogramok. Ha pedig A hobbit rajongó vagy, vár rád Középfölde a Corvin moziban!

Hétfő

Az Uránia Nemzeti Filmszínház Fejezetek a magyar dokumentumfilm történetéből elnevezésű sorozata ezúttal Gulyás Gyula és Gulyás János rendezők Ne sápadj! című 83-as filmjét mutatja be. A 18 órai vetítést követő beszélgetés vendégei maguk a rendezők lesznek, moderátor Pörös Géza filmkritikus.

Ezen a hétfőn két különleges régi filmmel is várja az érdeklődőket az Örökmozgó. 16 órától egy 50-es francia dráma, Az első hangverseny, 18 órától pedig egy Jávor Pál főszereplésével készült 42-es olasz dráma, a Carmela lesz műsoron. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

Kedd

Maradunk az Örökmozgóban, ahol 18 órától a Koreai Filmklub keretében Hur Jin-ho Áprilisi hó című romantikus drámája kerül bemutatásra. A 2005-ös dél-koreai alkotást eredeti nyelven, magyar felirattal lehet majd látni.

Előző héten már felhívtuk a figyelmeteket Mary Shelley Frankensteinjének Danny Boyle rendezte színdarab változatára, ezen a héten pedig jön a fordított felállás. Az Uránia londoni National Theatre előadásait bemutató vetítéssorozat darabjában ezúttal Benedict Cumberbatch alakítja a szörnyet, míg Johnny Lee Miller a tudóst. A 20:45-kor kezdődő „film” páratlan élményt nyújt, zseniális színészi játékkal.

frankenstein

Szerda

Az idei év utolsó vetítéséhez érkezett a 6.45 Faludi Filmklub. Philippe Falardeau 2012-es legjobb idegennyelvű filmek Oscar-díjáért harcba szálló Lazhar tanár úr című filmje zárja a sorozatot. A vetítés 18:45-től lesz, utána beszélgetést tartanak.

Az Örökmozgó Japán Filmklubjának e heti darabjaként egy meglepetés filmet adnak 18:30-tól, mely ingyenesen látogatható.

Harmadik alkalommal rendezi meg az Uránia Nemzeti Filmszínház a „körhintás-mozivetítést”. A gyerekek egy százéves műemlék körhintán játszhatnak, majd körbenézhetnek a műemlék filmszínház termeiben. Természetesen a programot filmvetítések is színesítik az elmúlt év legsikeresebb meséivel. A több időpontban is látogatható filmek pedig: a francia-brazil természetfilm, az Amazónia, egy magyar animációs film, a Bogyó és Babóca 3. – Játszótársak, az ausztrál-német Maja, a méhecske, az angol-francia-kanadai élőszereplős és animációs film, a Paddington és az angol családi animáció, a Postás Pat.

paddington

Egy kis kitekintés a színház iránt is érdeklődőknek: a Kolorban ma és holnap (18.), 19:30, illetve 20:45-ös kezdettel beszélgetőestet tartanak Alföldi Róberttel. A Vírus-Dömper elnevezésű program házigazdája, a Lady Dömper művésznevet viselő Petróczi Zoltán, aki a nemrégiben bemutatott magyar zenés filmben, a Swingben is felbukkant.

Ha pedig mindennél jobban várod már A hobbit befejező részét, akkor egy kis program a Corvin mozitól, hogy gyorsabban teljenek az órák. A hét első három napján lehetőséged lesz feleleveníteni a korábbi két filmet, ugyanis A hobbit – Váratlan utazást minden nap 17:45-től, míg A hobbit – Smaug pusztaságát 20:30-tól vetíti a mozi.

A premiert megelőző pár órában pedig Középföldévé alakul át a Corvin mozi. A Gyűrűk Ura Cosplay Club jelmezesei idén is lerohanják termeket, és Tolkein világát idéző dekorációs elemekkel borítják díszbe az előcsarnokot. A Középfölde napokban találkozhattok hobbitokkal, tündékkel, orkokkal és nazgulokkal, de lesz vásár és makettkiállítás is. 00:01-kor pedig először vetítik le A hobbit – Az öt sereg csatáját.

A Hobbit - Smaug pusztasága

Csütörtök

Az Uránia Nemzeti Filmszínház Tolnay Klárira emlékező sorozata is a végéhez ér. A Tolnay 100 Emlékév záróünnepsége 18 órától kezdődik, melyen beszélgetést tartanak Müller Péterrel, a Halhatatlan szerelem című nagy sikerű könyve kapcsán. Az est háziasszonya, Sunyovszky Sylvia, Jászai Mari-díjas Érdemes Művész lesz.

Szintén utolsó vetítéséhez ért a Puskin mozi Tarkovszkij sorozata. A filmklub a rendező 72-es, Cannes-ban Zsűri Nagydíjat nyert alkotásával, a Soralis-szal búcsúzik a nézőktől. A film ezúttal is 18 órától látható, eredeti nyelven, magyar felirattal.

A szentendrei Nyisd ki a szemed filmklub! Christopher Spencer nagyszabású drámájával, az Isten Fiával folytatódik. A vetítés 19 órakor kezdődik, melyet beszélgetés követ majd.

Mától van műsoron az Urániában a Vatikáni Múzeum tárlatvezetéseként funkcionáló exkluzív dokumentumfilm. A gyűjtemény kiemelkedő alkotásait bemutató mű akár 3D-ben is látható a moziban. Ezen a napon két alkalommal, ezentúl pedig napi három alkalommal vetítik a filmet.

sixtus-kapolna

Az Örökmozgó kétszer is műsorára tűzi ezen a héten a Vivian Maier nyomában című 2013-as dokumentumfilmet, mely a fényképésznő életét és munkáit hivatott bemutatni. A filmet csütörtököt követően 21-én, vasárnap vetítik 20 órától.

Péntek

Különleges programmal jelentkezik a Toldi mozi ezen a pénteken. 21 órától bemutatásra kerül ugyanis az Above Below elnevezésű szuperprodukció. A vetítés részét képezi Csepku Dani Drop The Style jam videója, Szabó Koni GPS welcome klipje és Králik Dani Poundland dokumentum-szatírája. Ha tehát érdekel, hogy mi is van a BMX világában itthon és külföldön, annak irány a Toldi!

A Daazo és a Francia Intézet december 19. és 21. között elhozza hazánkba a Rövidfilmek Világnapját, melynek keretein belül 15 helyszínen lehet hazai és külföldi rövidfilmeket megtekinteni. A legrövidebb nap elnevezésű vetítéssorozat mindenki számára ingyenes.

Szombat

Szirtes András kedvenc filmjeit bemutató Szirtesfilmklub ezen a héten Hal Ashby Harold és Maude című alkotását mutatja be 17 órától. A 71-es amerikai vígjátékot követően beszélgetést tartanak a filmről.

A Tabán Kinotéka Budavári Filmklubja 10:30-tól vetíti a Gru 2-t.

gru

Maradunk a gyerekeknél, a Puskin Kuckó Legkisebbek Mozija már az ünnepekre hangol: Karácsonyi mesefilm válogatással készül a kicsiknek. A 10 órakor kezdődő vetítésen találkozhatunk Frakkal, Pom Pommal és a kockásfülű nyúllal is.

Az Örökmozgó pedig egy 46-os dán filmmel, a Szürke fénnyel várja a nézőket 18 órától. A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

Vasárnap

A vasárnap is marad inkább a gyerekeké, hiszen ezúttal két nekik szóló programot tudunk ajánlani.

A Gólya Advent közösségi foglalkozásának keretein belül mesefilmklubot tartanak a gyerekeknek, sok más izgalmas és érdekes foglalkozás mellett.

A Puskin Kuckó pedig ismét 10 órától Misi mókus kalandjait vetíti.

Végül egy örök darab a karácsonyi hangulathoz az Urániában. Csajkovszkij Diótörőjét a moszkvai Bolsoj Balett előadásában láthatja a közönség 15:45-től.

Premierek a héten: A hobbit – Az öt sereg csatája, Eszeveszett mesék.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com