Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (december 10 – 16.)

Úgy tűnik, már mindenki az ünnepekre készülődik, hiszen érezhetően megcsappant a filmes események száma. Természetesen így sem maradunk programok nélkül, hiszen a filmklubok vetítései folytatódnak ezen a héten is, ezen kívül megnézhetitek Jimi Hendrix kultikus koncertjét vagy A diótörőt is.

Minden napra egy…

december 10. (hétfő)

Folytatódik az 53 magyar film című sorozat az Urániában. Ma a 80 huszár című Sára Sándor-filmet nézhetitek meg. A vetítés hatkor kezdődik.

december 11. (kedd)

Tarkovszkij rengeteget elemzett klasszikusát, a Sztalkert 7-től vetítik a Godot Filmklubban. Aki még nem látta, annak itt a remek alkalom, hogy megnézze! Ha ennél valamivel könnyedebbre vágytok, irány a Corvin Mozi, ahol ezen a napon vetítik a Jimi Hendrix woodstocki koncertjéről készített filmet. A zenész 70. születésnapja alkalmából feljavított hangzással látható és hallható a film este nyolctól.

december 12. (szerda)

A klasszikus karácsonyi kedvenc, A diótörő a Puskinban látható 19 órától. Az előadást a szentpétervári Marenszkij Balettben vettek föl a tavalyi évben. Igazi családi program. Japan Surprise me! néven fut az a Japán Dokumentumfilm-klub, amelyet a DocuArtban rendeznek, a Japán Alapítvány támogatásával. Ezen a héten a Nem embernek való vidék – Elégia Fukushimához című dokumentumfilmet nézhetitek meg. Szerdán este héttől az Átrium Film-Színház is útnak indítja kultfilmklubját, elsőként a 12 majom kerül terítékre. Ha pedig az Örökmozgó közelében jártok, térjetek be, hogy megnézzétek Dyga Zsombor filmjét, a 2003-as Tesót a Funzine Filmklub keretében. Kezdés: 8-kor. Amikor 13 újhold van egy évben, a Godot Filmklub műsorán. Rainer Werner Fassbinder a tőle megszokott módon nyúl a drámai helyzetekhez. Ezúttal egy transzszexuális szereplő áll a sztori középpontjában.

december 13. (csütörtök)

Este 7-től a Nyisd ki a szemed! Filmklubban a P’Art moziban (Szentendrén) láthatjátok A legszebb dolog című filmet. Egy történet a szülővé válás nehézségeiről és arról, hogy hogyan változtatja meg egy kisgyerek az életet. És egy merőben más stílus: Lynch kultikus filmje, a Kék bársony lesz látható a Godot Filmklubban. Igazi, szürreális, sötét Lynch-film, amit legalább egyszer érdemes megnézni. Főszerepben Denis Hopper, Isabella Rossellini, valamint Kyle MacLachlan.

december 14. (péntek)

Igyatok forralt bort vagy sok-sok teát, csomagoljatok ajándékokat vagy menjetek moziba! Az Urániában pedig mától vasárnapig rendezik meg a III. Keresztény Film- és Könyvnapokat, amelynek keretében a témába vágó játék- és dokumentumfilmekkel találkozhattok. További információ itt.

december 15. (szombat)

Fél négytől a Szerelemrevalók című, idei indai filmet vetítik az Örökmozgóban az Indiai filmklub keretében. Rómeó és Júlia egy indai kisvárosban.

december 16. (vasárnap)

Ha elmentek a Corvin Moziba, összefuthattok néhány nem mindennapi alakkal. Ott lesznek ugyanis a Gyűrűk Ura szereplői, no nem a hollywoodi sztárok, de majdnem… A Tolkien Társaság ugyanis gondoskodik arról, hogy ebben a mesevilágban érezzétek magatokat.

 

Avatar

Maksai Kinga

A filmhez az irodalmon, a színházon és a művészettörténeten keresztül vezetett az utam. Ami a diplomákat illeti, az ELTE-n végeztem magyar, illetve filmelmélet és filmtörténet szakon, jelenleg pedig az SZFE televíziós műsorkészítő szakán készülök befejezni a tanulmányaimat. Mindig is imádtam moziba járni, maradandó mozis élményeim közé tartozik az Apollo 13, a Titanic és az első 3D-s film, amit Disneylandben láttam. Sokakkal ellentétben nem vetem meg a tévét és a DVD-t sem. Azt mondják, hogy ha sokat tudsz valamiről, akkor már nem vagy képes úgy élvezni a dolgot. Én még mindig felhőtlenül szórakozok egy sitcomon, ami ugye két dolgot jelenthet: vagy nem igaz rám a fenti állítás, vagy... Nem tartom magam sorozatfüggőnek, de a csajos és vicces változatokat szívesen nézem. A bennem élő feminista entellektüelt elnyomva imádom a Szex és New Yorkot, a Modern Family és a Bored to Death című sorozatokat pedig az utóbbi idők legjobbjainak tartom. Egy éve vagyok a tagja a Filmtekercs csapatának, jelenleg a fesztivál rovatot vezetem.

Filmek: Nem csak műfajok, hanem rendezők és színészek alapján is válogatok, így jöhet minden, amiben van egy kis Woody Allen, Tarantino, Alejandro Gonzalez Iñárritu, Mike Nichols, Philip Seymour Hoffman, Javier Bardem vagy Meryl Streep. Barátkozom az animékkel és Bollywooddal, de mellettük hű maradok régi kapcsolataimhoz is. Nehéz kiemelni filmeket, mert ez folyton változik, de most éppen: Diploma előtt, Madárfészek, 21 gramm, Annie Hall, Elveszett jelentés, A nagy Lebowski, Halálbiztos, Tükör, Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, Melankólia, Totoro, Ra One, Chungking Express.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés