Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (december 17-23.)

bladerunner-fullA karácsony előtti utolsó hétbe léptünk, a legtöbb filmklub lassan zárja őszi szemeszteri programjait, de azért most is bőven jut választék minden napra. Ha szerencsénk van, és megússzuk a világvégét, akkor talán még találkozhatunk például az „53 magyar film” újabb válogatásával, vagy a vissza-visszatérni látszó éjszakai mozizással az Átriumban. De ha mégsem úsznánk meg, akkor se keseredjetek, inkább töltsétek velünk a pénteket, hiszen a naphoz illő cikkek mellett Facebook oldalunkon különleges világvégi játékra is számíthattok. Így biztosan jó kis filmes programokkal búcsúzhattok az evilágtól.

Minden napra egy…

december 17. (hétfő)

A hetet az 53 magyar filmmel kezdjük, a „Szőts István nyomában” válogatás utolsó darabja Gaál István kultikus Sodrásban című filmje. A rendező 1963-ban ezzel a művével debütált játékfilmkészítőként, és rögtön be is írta magát a magyar mozgókép történetébe. Modernista téma és zaklatott montázsforma tökéletes fúziója a magyar falu közegében. Kihagyhatatlan. A Francia Új Hullám Kiadó pedig ma mutatja be JLG/JLG – Jean-Luc Godard dicsérete, avagy a filmművészet önfelszámolása című kötetet.  A könyvbemutatót filmvetítéssel kötik egybe, így a francia új hullám rajongói megnézhetik Godard 1966-os Made in U.S.A című filmjét a Nyitott Műhelyben este hatkor.

december 18. (kedd)

Már a délutánt is egy filmes programmal indíthatjuk: Jackson Pollockról szóló dokumentumfilmeket nézhetünk az ELTE-n. A programhoz szükséges némi angoltudás, a vetítés ugyanis angolul, felirat nélkül zajlik. A filmekből nemcsak a híres festő élettörténetét, de munkamódszerét is megismerhetjük, valamint az interjúk keretében magát a művészt is meghallgathatjuk.  Este a Tarantino Filmklubban a rajongók a rendező legutóbbi filmjét, a Becstelen Brigantykat nézhetik meg nyolckor az Ötkertben. A film után lehetőség nyílik az eszmecserére is. Végéhez ér az ez évi filmklub, a CineVideoClub az Olasz Kultúrintézetben. Utolsó alkalommal egy elsőfilmes rendező 2011-es vígjátékát nézhetitek meg Mozzarella Stories címmel. Kezdés: 18 óra. 19 órára a Moha Kávéház és Kultúrtérbe várnak mindenkit, akit inkább a nagy amerikai független filmes, Jim Jarmusch érdekel. A Godot filmklub műsorán a Halott ember Johnny Deppel. A klasszikus zene és balett kedvelőinek viszont a Corvinban a helyük ugyanebben az időpontba, hiszen ott a Diótörőt vetítik 3D-ben.

december 19. (szerda)

A szerda a cicák napja. Aki nemcsak macskabarát, de a filmeket is kedveli, az mindenképpen menjen el szerda este hétkor az Átrium Filmszínházba, ahol részt vehet egy különleges japán film, a Bérelj cicát! premierjén. Az este azonban nem csak egyszerű bemutató, hanem Adományozó Cicagála is, amelyet a magyarhangya, a Noé Állatotthon Alapítvány, a Simon’s Cat és a Royal Canin szervez. A jegyeddel a Noé Állatotthon Alapítvány gazdátlan macskáit is támogatod. A film egyébként egy japán lányról szól, aki cicái bérbeadásával próbál szeretetet lopni a magányos emberek életébe. Hát nem tökéletes film így a szeretet ünnepének közeledtével? Ha azonban inkább a dokumentumfilmeket kedveled, akkor az Urániában még elkaphatod a Faludi Dokumenumfilmklub utolsó vetítését. Zsigmond Dezső egy magányos nőről szóló Csigavár című filmjét vetítik.A Godot filmklub „Nyugatnémet újhullám” szekciója decemberben már végig Fassbinder-alkotásokat vetített, ezt a nagyszerű szokást pedig továbbra is megtartják a szervezők. 19 órától a neves rendező 1982-es, utolsó munkáját, az erősen homoszexuális tartalmú, expresszionista Querelle, szerződés az ördöggel című filmet láthatjátok a Moha Kávéház és Kultúrtérben.

december 20. (csütörtök)

A „Nők – a képzeletben és a valóságban” sorozat keretein belül ma a román 4 hónap, 3 hét, 2 napot vetítik a Moha Kávéházban és Kultúrtérben, a Godot filmklubban. Az új román film jeles alakjának, Cristian Mungiunak 2007-es műve, melyet Cannes-ban Arany Pálmával díjaztak, a minimalista filmkészítés egyik csúcsa.  

december 21. (péntek)

Szokásos módon jelentkezik az Indiai Kulturális Központ ingyenes filmestje, ezen a héten az Egy család vagyunk (We are family) kerül terítékre 18 órától, hindi nyelven, magyar felirattal. Az indiai kultúra iránt érdeklődőknek és a válásos családi dráma kedvelőinek is ott a helyük, hiszen a filmet állítólag az Édesek és mostohák inspirálta. Az Átrium Film-Színház viszont az éjszakai vetítéseket szeretné újrahonosítani Budapesten, és Éjjel a Moziban címmel visszatérő programot csinálni az eseményből. Ezt a szépnek ígérkező, induló hagyományt a Mad Max II-vel kezdik, 23 órakor.

december 22. (szombat)

A filmklubok gyanúsan nem szerveztek semmilyen programot a világvége utáni első napra, így pihenjetek egy kicsit, készüljetek a karácsonyra és persze olvasgassátok a Filmtekercset. Vagy menjetek el találkozni A Gyűrűk Ura szereplőivel a Corvin moziba. A Tolkien Társaság jelmezesei elevenítik meg Gandalfot, a hobbitokat és a tündéket, akikkel még fényképezkedni is lehet. Továbbá a rajongók Hobbit-os ajándéktárgyakat is vásárolhatnak. Ha van Tolkien fanatikus a családban, akkor egy karácsonyi ajándék kipipálva!

december 23. (vasárnap)

Hétvégi programként ellátogathatunk a Műcsarnok aktuális kiállítására, ahol bár Bansky-műveket nem, de az  az Exit Through The Gift Shop (Kijárat az ajándékbolton át) című dokumentumfilmet megnézhetjük.  A filmet a két éve mutatták be a  Sundance filmfesztiválon, és ma is a „a világ első street art katasztrófafilmjeként” tartják számon. 2011-ben még Oscar- és BAFTA-díjra is jelölték. A filmet magyar street art művészek közös alkotásaként létrehozott, különleges k örnyezetben mutatják be. A vetítések időpontja vasárnaponként: 10:15, 11:45, 13:15, 14:45, 16:15.  Ha pedig van kistesó a családban (és karácsony előnapján jófejek akarunk lenni), irány az Uránia, ahol 16 órától Cakó Ferenc élő homokanimációs előadását láthatjátok.

Fazekas Balázs

Fazekas Balázs pszichológus, újságíróként specializációja a filmek és a lélektan kapcsolódási pontjai, a pszichológiai jelenségek, elméletek filmes megjelenése, a művek mélylélektani-szimbolikus értelmezései.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés