Magazin

Mozi az egész világ – Programajanló (febr. 2 – 8.)

programajanlo

programajanlo Végre túl vagyunk a végtelennek tűnő januáron, újult erővel vethetjük bele magunkat a filmes programokba! A héten dominálnak a francia alkotók és a romantikus filmek, pedig hol van még a Valentin-nap. De folytatódik a Faludi DO-KU, a Közelkép és a Puskin Kuckó is. Premier előtt láthatod a Whiplasht, és belemerülhetsz Susanne Bier világába. Ha pedig nem csak nézni, de készíteni is szereted a mozgóképes alkotásokat, a kedd a te napod!

Hétfő

Folytatódik a Tabán Kinotéka olasz klasszikusokat felvonultató sorozata. Az idei félév első darabja Visconti 60-as drámája, a Rocco és fivérei. A filmet 18 órától vetítik eredeti nyelven, magyar felirattal.

Szalkai Zoltán Moszkvában is bemutatott alkotásával jelentkezik ezen a héten az Uránia 100 magyar dokumentumfilmet bemutató eseménysorozata. A 2002-es Gyaloglás Gulágföldön című mű vetítését (18 óra) követő beszélgetés vendége maga a rendező, a moderátor ezúttal is Szekfü András.

A Pótkulcs FILMklubja 19 órától Truffaut sokak szerint egyik legjobb filmjét, a szerelmi háromszöget kiemelkedően ábrázoló Jules és Jimet tűzi műsorára.

Maradva a francia alkotóknál, a Jean-Pierre Jeunet Filmklub mai darabja a rendező furcsa-őrült-zseniális Micmacs című vígjátéka. A 20 órai vetítést követő beszélgetést Géczy Dávid filmrendező vezeti.

Ha viszont valami különleges filmtörténeti gyöngyszemet látnál szívesen, irány az Örörkmozgó! Vertov 1929-es(!) dokumentumfilmjét, az Ember a felvevőgéppelt 18 órától vetítik.

Kedd

Susanne Bier Második esély című legújabb filmjének premier előtti bemutatása adja az alkalmat a Puskin mozinak egy a rendezőnőhöz kötődő retrospektív sorozathoz. A mai napon 20:30-tól a már említett filmet, míg holnap (febr. 4.) másik 3 művet is láthattok a dán Biertől. Ezek pedig: a könnyedebb hangvételű Csak a szerelem számít (16:00), a Mads Mikkelsen főszereplésével készült komolyabb Esküvő után (18:15) és a 2011-ben legjobb idegen nyelvű Oscar-díjat elhozó Egy jobb világ (20:30).

Ha hónap első keddje, akkor Közelkép Filmklub. A legfrissebb hazai alkotásokból szemezgető sorozat ezúttal Hajdu Szabolcs Délibábját mutatja be. Az Uránia mozi Fábri termében tartott vetítés most is 18 órakor kezdődik, utána pedig beszélgetést tartanak a közönséggel. A vitaindító előadást ezúttal Benke Attila tartja majd.

Jó hír minden Billy Elliot rajongónak: a filmet ezen a kedden két helyen is megnézhetitek! A Lássnecsaknézz Petőfi Filmklub 15:30-tól mutatja be a Petőfi Sándor Gimnázium színház termében, míg az OFOE Filmklub keretein belül 17:30-tól vetítik a Kino Cafeban. Utóbbi után beszélgetést tartanak Gyarmathy Éva vezetésével.

A Toldi mozi 20:30-tól tartja a Polaroidok című kísérleti film bemutatóját, melyet filmes/verses program követ majd. A vetítést zenei kísérettel felolvasás, illetve szakmai beszélgetés előzi meg, míg utána bemutató lesz az Inforg stúdió korábbi kísérleti munkáiból.

Az Esernyős – Óbudai Kulturális és Információs Pontjának Megszállottság és álmodozás címet viselő filmklubja a 60-as évek magyar filmjeiben kutatja a témát. Ezúttal Gaál István Sodrásban című alkotása lesz műsoron. A 17 órakor kezdődő ingyenes vetítés előszavát Baróti Éva mondja majd.

A Francia Intézet szervezésében folyó Ilyen a szerelem című ingyenes vetítéssorozat e heti filmje Godard 63-as klasszikusa, A megvetés. Az alkotást eredeti nyelven, angol felirattal adják majd 18:30-tól.

Mitől működnek a sikerfilmek? címmel ingyenes, de regisztrációhoz kötött előadást tart a Budapest Film Academy az ELTE BTK 6-8 épületében. A 16 órakor kezdődő előadás során szó lesz a sikerfilmek forgatókönyveinek alapvető strukturális elemeiről, a fő fordulópontjairól, valamint műfaji követelményeiről. Továbbá beszámolnak olyan speciális eszközökről és gyakorlatokról, amelyeket profi írók, rendezők használnak, hogy lebilincseljék a nézőket.

Szerda

Az Uránia kéthetente tartott Faludi DO-KU Filmklubja ezúttal Groó Diána Regina című dokumentumfilmjével jelentkezik. A jeruzsálemi nemzetközi filmfesztiválon kategóriagyőztesként szerepelt művet 18:45-kor vetítik, utána pedig beszélgetést tartanak a rendezőnővel.

A Mika Diplo Akadémia FILMIKREK – sorozata Ingmar Bergman felejthetetlen filmjével, a Hetedik pecséttel folytatódik. A 16:30-as vetítést követő vitaindító előadást Csejk Miklós filmtörténész tartja.

Szeretnéd premier előtt látni J.K. Simmons fergeteges alakítását a Whiplashban? Akkor 20 órakor a Toldi moziban a helyed, ahol a vetítést követően élő koncertet tartanak. Fellép Ajtai Péter, Porteleki Áron, a Songóra Jam Session és Veres Szabi.

Csütörtök

Dupla vetítéssel jelentkezik ezúttal Szirtes András ingyenesen látogatható filmklubja. 16:30-tól Macskássy Gyula két rajzfilmjét láthatod, a Két bors ökröcskét és A kiskakas félkrajcárját. 18 órától pedig Menzel egyik örök klasszikusa, Az én kis falum kerül bemutatásra. A filmeket követő beszélgetést természetesen Szirtes moderálja.

Péntek

Újabb előadáshoz érkezett a Shakespeare’s Globe on Screen a Tabán Kinotékában. A IV. Henrik 1. részét 19 órától vetítik eredeti nyelven, magyar felirattal. A mű folytatására azonban kerek egy hónapot kell majd várni, mert csak március 6-án tűzi műsorára a mozi.

A Nyitott Műhely Szerzői Filmklubja Michel Deville 63-as Leánylakás című filmjével jelentkezik ismét. A 19 órakor kezdődő filmet követő beszélgetés vendége Sárosi Attila filmesztéta.

Szombat

Magyar mesékkel jelentkezik ezen a hétvégén a Puskin Kuckó Legkisebbek Mozija. A mai napon 10 órától Dajka Margit főszereplésével a Bors nénit, míg holnap szintén ugyanebben az időpontban az egyik legsikeresebb bábsorozat, a Süni és barátai néhány részét nézhetik meg a gyermekek szüleikkel.

Jan Rybkowski 57-es lengyel vígjátékát tűzi ezen az estén műsorára az Örökmozgó. Az Anatol úr kalapja 18 órától lesz látható eredeti nyelven, magyar felirattal.

A Kalicka Bistro Gobbi Hilda filmklubja Donna Deitch A szerelem sivataga című filmjét vetíti 20 órától. A romantikus drámát követő beszélgetés vendégei Dr. Bollobás Enikő irodalomtörténész és Mesterházy Lili filmkritikus.

Vasárnap

Csajkovszkij Hattyúk tavát vetíti az Uránia Nemzeti Filmszínház Jurij Grigorovics rendezésében. A moszkvai Bolsoj Balett előadását 15:45-től láthatja a hazai közönség.

Ha kedveled az animéket, de még nem láttad Miyazaki Hayao első saját egész estés filmjét, a Nauszika – A szél harcosait, irány a Művelődési Szint! A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal 17 órától vetítik. A filmet követő beszélgetést Dobay Ádám anime- és kultúrkutató vezeti.

Premierek a héten: Csingiling és a Soharém legendája, Jupiter felemelkedése 3D, Rendíthetetlen, Whiplash.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com