Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (febr. 23 – márc. 1.)

programajanlo

programajanlo Eljött az 5. Frankofón Filmnapok, Cseh és Szlovák Filmkarnevál vár rátok a Toldiban, ingyenes japán és osztrák filmklubbal jön az Örökmozgó, de lesznek magyar, francia és lengyel alkotások, animációk és rövidfilmek is a héten. A szombat egyelőre esőnap, de mi bízunk a filmklubokban, és azonnali frissítéssel jelentkezünk. Mozizzuk át magunkat a tavaszba!

Hétfő

Tovább barangol a spanyol filmművészetben a Müpamozi. Ezúttal Juan Antonio Bardem Főutca című 56-os fekete-fehér alkotását láthatjátok 19 órától eredeti nyelven, magyar felirattal. A filmklubot továbbra is Réz András vezeti, így a vetítést követő beszélgetést is ő tartja.

Végéhez ért a Tabán Kinotéka olasz klasszikusokat felvonultató sorozata. Vittorio de Sica örök darabjával, a Biciklitolvajokkal búcsúzik a filmklub. A vetítés most is 18 órakor kezdődik, a filmet pedig eredeti nyelven, magyar felirattal nézhetitek meg.

III. blokkjához érkezett a 100 magyar dokumentumfilm nevet viselő sorozat az Uránia Filmszínházban. A Válogatás a Budapesti Iskola dokumentum-játékfilmjeiből kategória első alkotása Dárday István és Szalai Györgyi Jutalomutazás című filmje. A 18 órakor kezdődő vetítést követő beszélgetés vendégei maguk a rendezők. Az estek moderátora mostantól Szabó Elemér vizuális antropológus lesz.

magyar dokuk

Az Örökmozgó Lengyel válogatása utolsó két filmjéhez érkezett. 16 órától Jan Rybkowski A múlt kávéháza című pszichológiai drámát, míg 20 órától Krzystóf Zanussi Ritka látogató című 71-es alkotását vetítik. Az első filmet eredeti nyelven, magyar felirattal, míg a másodikat magyar hanggal nézhetitek meg.

Komolyabb témákat feszeget ezúttal a Mika Tivadar Mulató Menedék filmklubja. Három skandináv rövid dokumentumfilmet vetítenek a bevándorlásról, az identitásról és az integrációról. A műveket (Én és az orrom, Aziz kertje, A kis szépségszalon) 19 órától nézhetitek meg ingyenesen. A vetítés után beszélgetést tartanak.

Yvan Attal Változatok a házasságra című 2004-es francia drámájával jelentkezik újra a Pótkulcs FILMklubja. A gyülekező most is 19 órakor lesz, míg magát a filmet 19:30-tól vetítik majd.

Kedd

Záróvetítéséhez érkezett a Francia Intézet Ilyen a szerelem című sorozata. Xavier Dolan 2012-es Laurence Anyways című alkotásával búcsúzik a francia filmgyártást áttekintő ingyenes filmklub. A filmet 18:30-tól eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

Laurence-Anyways

Benjamin Heisenberg Rólam és rólad című alkotásával folytatódik az Örökmozgó ingyenes Osztrák filmklubja. A 2014-es német-osztrák-svájci vígjátékot 18 órától vetítik eredeti nyelven, német-angol felirattal, magyar hangalámondással.

A Petőfi Sándor Gimnázium Lássnecsaknézz Petőfi Filmklubja Philippe Falardeau Lazhar tanár úr című filmjét vetíti 15:30-tól. A filmet követő beszélgetés vendége Julien Rossi, a Francia Intézet munkatársa, a JATE vendégtanára.

Szerda

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából két hazai alkotást is műsorára tűz az Uránia Filmszínház. Jelenczki István Az igazság soha nem késő I-III. című alkotását 17:30-tól vetítik a mozi Dísztermében, míg Huth Gergely Lejáratás és bomlasztás – A hálózat örök című legújabb dokumentumfilmjét 19:15-től láthatjátok a Csortos teremben.

Ma indul a 4 napon át tartó különleges Cseh és Szlovák Filmkarnevál a Toldi moziban. A fesztivál szlogene: Nézz a szomszédod képébe! Az esemény során 7 alkotást láthattok majd, melyek mindegyikét szakmai beszélgetés követi az alkotók és/vagy a szereplők egyikével. Az estek moderátora Veiszer Alinda. A filmeket eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal vetítik majd.

cseh szlovak filmkarneval

A BKF Fényíró Filmklubjának e heti darabja Mészáros Márta A Temetetlen halott – Nagy Imre naplója című történelmi drámája. A Művész mozi ad otthont a 19 órakor kezdődő vetítésnek, melyen vendég a film operatőre, Jancsó Nyika.

Hirajama Hidejuki Szeretetre vágyva című 98-as alkotásával folytatódik az Örökmozgó ingyenes Japán filmklubja. A 18:30-kor kezdődő vetítésen eredeti nyelven, magyar felirattal láthatjátok a művet.

A Litera és a Nyitott Műhely közös írói filmklubja Wim Wenders klasszikusát, a Párizs, Texast vetíti 19 órától. A filmet követő beszélgetés vendége Bajtai András.

Csütörtök

Oscar-ünneplős vetítést tart a MOM Park. A lengyel Ida győzelmét ünnepelve 19 órától műsorára tűzi ezt a gyönyörű alkotást a mozi. A film előtt egy pohár pezsgőre, míg utána egy Zubrowka-almalére hívják meg a szervezők az érdeklődőket.

Péntek

Mától veszi kezdetét az 5. alkalommal megrendezett Frankofón Filmnapok az Uránia Filmszínházban. Közel harminc filmet láthattok egészen március 8-ig. A hihetetlenül széles választékú esemény élőszereplős és animációs filmekkel is készül a világ különböző pontjairól. Olyan alkotásokkal találkozhattok, mint a Csajkor, a Szégyentelenek, az Aya vagy a filmnapokat megnyitó kanadai dráma, a Mommy, melyet 19 órakor vetítenek a Díszteremben.

frankofon filmnapok

Elindul a MOME Mind Filmklubja, a Movie On My Mind. Bár a helyszín egyelőre még kérdéses, az biztos, hogy Ridley Scott feledhetetlen klasszikusát, a Szárnyas fejvadászt fogják vetíteni 19 órától.

Vasárnap

Az Auróra Kortárs Filmklub ezúttal Brauner Máté válogatásában közvetít kortárs rövidfilmeket. Az est 19 órakor kezdődik, és bár hivatalos belépő nincsen, minden adományt szívesen lát az Auróra.

Vagy mit szóltok a hét lezárásaként egy Oscar-díjra jelölt animációhoz? Az Uránia 11 órától vetíti Tomm Moore A tenger dala című filmjét. A varázslatos mese elkalauzol minket egy ősi legendába, amelyben még éltek a fókatündérek. A filmet megelőző egy órában pedig tízóraival, daltanulással és színezővel várják a szervezők a gyermekeket és szüleiket.

Premierek a héten: Focus – A látszat csal, Manieggs – Egy kemény tojás bosszúja, Shaun, a bárány.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com