Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (febr. 9 – 15.)

programajanlo

programajanlo Animációs programok, filmes kvízest, francia rendezők és különleges magyar alkotások várnak rátok a héten. De lesz előadás is meghívott külföldi előadóval a Timbuktu kapcsán, készülhettek a Valentin-napra vagy tiszteleghettek Arvo Pärt, észt zeneszerző előtt is. Ha pedig mindezek nem mozgattak volna meg, olvassatok tovább.

Hétfő

Különleges filmtörténeti csemegékkel jelentkezik a héten három alkalommal is a Godot Filmklub. A Reményi Róbert filmesztéta vezette és moderálta estek 19 órától kezdődnek ma, csütörtökön és pénteken. Murnau 1924-es Az utolsó emberével indul a sorozat, melyet Le Chanois 58-ban készült Nyomorultakja, illetve záró filmként Jafar Pahani A tükör című alkotása követ majd. Utóbbi két művet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik. A filmek előtt bevezető előadás, utána pedig közös beszélgetés lesz minden alkalommal.

A Müpa mozi legújabb vetítéssorozata ezúttal korábban betiltott spanyol alkotásokkal foglalkozik minden hétfőn 19 órától. Az első film Buñuel Viridiana című 61-es remekműve, melyet közös beszélgetés követ majd a közönség bevonásával.

Vittorio de Sica szintén 61-ben készült filmje, az Egy asszony meg a lánya lesz a Tabán Kinotéka olasz klasszikusokat felvonultató sorozatának mai darabja. A filmet 18 órától, eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik majd.

Közeleg a Valentin-nap, ezt azonban csöpögős-nyálas filmek mellőzésével is tökéletesen meg lehet ünnepelni, ahogy azt a Pótkulcs FILMklubja is teszi. Szabó István Szerelmesfilmjét 19:30-tól vetítik, de érdemes 19-re érkezni a biztos hely érdekében. A filmet szokásosan közös beszélgetés követi majd a témáról, illetve a rendezőről.

A Francia Intézet és a Francia Új Hullám Kiadó közös szervezésében kerül bemutatásra Philippe Garrel A féltékenység című 2013-as fekete-fehér drámája. A filmet 18:30-tól vetítik eredeti nyelven, magyar felirattal.

Alfred Kinsey a 40-es évek tabukban tobzódó Amerikájában kezdi kutatni a szexualitás sokszínűségét. Életéről és munkájáról szól a Müszi GBME Filmklubjának következő darabja, a Kinsey. A Liam Neeson főszereplésével készült filmet 19 órától vetítik eredeti nyelven, magyar felirattal.

Domokos János Palimpszeszt című munkájával folytatódik az Urániában a 100 magyar dokumentumfilm elnevezésű sorozat. A film Gusztav Spet, szovjet filozófusról szól, akit a sztálini rezsimben elnyomtak, száműztek, majd ki is végeztek. Lányának közreműködésével próbálja a rendező összeállítani Spet életét. A 18 órakor kezdődő vetítést követő beszélgetés vendége maga a rendező, a moderátor Szekfü András filmtörténész.

Kedd

Magyar Animáció 100 címmel konferenciát tartanak a Vigadóban, mely a szerdán nyíló azonos címen futó kiállítást nyitja meg. A három szekcióra bontott esemény különböző aspektusokból vizsgálja az animációkat, illetve szerepüket a filmgyártásban és az oktatásban egyaránt. Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött program 9 órától veszik kezdetét.

A Lássnecsaknézz Petőfi Filmklub ezúttal Ashgar Farhadi Oscar-díjjal jutalmazott alkotásával jelentkezik. A Nader és Simin – Egy elválás története című iráni filmdráma egy lassan kibontakozó peren keresztül mutatja be egy házaspár életét és annak nehézségeit. A filmet a Petőfi Sándor Gimnáziumban vetítik 15:30-tól.

A Berlinale 60 filmklub keretein belül vetíti le az Örökmozgó Imai Tadashi 63-as filmjét, a Szamurájhűséget. „A megelevenedő családi napló történetei, melyekben mindig ugyanaz a színész játssza a főszerepet, drámai áttekintést adnak Japán történelméről és a szamuráj szabályrendszer, a bushido máig ható kötöttségeiről.” Az alkotást eredeti nyelven, magyar felirattal, 18 órától adja a mozi.

Szerda

Az idén 80 éves Arvo Pärt előtt tiszteleg a Magyarországi Észt Intézet és a Budapest Music Center. A világhírű zeneszerzőről több életrajzi alkotás is készült, melyekből egyet műsorára is tűz a BMC. Dorian Supin 89-es filmje, az És lőn este és lőn reggel Pärt életét és munkásságát mutatja be komolyabb és humorosabb betéteket váltogatva. Az ingyenes vetítés eredeti nyelven, magyar felirattal lesz látható.

Tovább dübörög a Francia Intézet Ilyen a szerelem című vetítéssorozata, melynek mai filmje Godard 63-as A megvetése. A művet egyébként nemrég újították fel digitálisan, ezt a változatot mutatja be az Intézet is 18:30-tól. A filmet eredeti nyelven, angol felirattal vetítik, a belépés ingyenes.

megvetés

Az Uránia Frontmozi filmklubja ezúttal Ráthonyi Ákos Sarajevo című alkotását hozza el a nézőknek. A 18 órakor kezdődő vetítés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

A Mika Tivadar Mulató SZOCIOFILM-sorozatának következő darabja Kusturica 85-ös filmje, A papa szolgálati útra ment. A 18:30-kor kezdődő vetítést követő előadás és vita vezetője Csejk Miklós filmtörténész lesz.

A kéthetente jelentkező Faludi Filmklub Ranódy László Árvácska című filmjét vetíti 18:45-től. A Móricz Zsigmond regényéből készült megrendítő alkotását egy beszélgetés követi, melyet Gelencsér Gábor vezeti.

Ezen a szerdán a Kino ad helyet a Kollégiumi Kulturális Klubestnek, melynek keretein belül Zomborácz Virág Utóélet című filmjét vetítik. Az esemény 19:30-kor kezdődik, a film után pedig beszélgetést tartanak magával a rendezőnővel. A belépés díjtalan, azonban regisztrációhoz kötött.

utoelet

Csütörtök

Fellini ikonikus 8 és 1/2 című alkotásával jelentkezik az RS9 Filmklub. A vetítés 18 órakor kezdődik, melyet beszélgetés követ Harmat György filmkritikus vezetésével.

19 órától kvízestet tart a Toldi mozi. A Hetediksor kvíz 5.0 ezúttal is 60 darab általánosan filmekhez kötött kérdéssel várja a 4 fős csapatokat. A játékot követően pedig tombola vár rátok értékes nyereményekkel.

Nagyon gonosz címmel Sam Raimi estet tart a Retek Klub. 20 órától a rendező egyik leghíresebb filmjét, a Gonosz halottat, míg 22 órától A sötétség seregét vetítik. Mindkét alkotást eredeti nyelven, magyar felirattal adják majd.

Mától tűzi műsorára a Művész mozi Noaz Deshe tanzán-német-olasz filmdrámáját, a Fehér árnyékot. A történet egy afrikai albínó fiú meneküléséről szól, akinek varázserőt tulajdonítanak, ezért üldözni kezdik. A megindító történet vetítését követően pedig beszélgetést tartanak Hitek és mítoszok – babonák a 21. század Afrikájában címmel. A filmet 18 órától, magyar felirattal tekinthetik meg az érdeklődők.

Péntek

Premier előtt láthatod az Oscar-díjra jelölt Timbuktut 18:30-tól a Művész moziban. A megdöbbentő és egyben szomorú alkotást követően beszélgetést tartanak, melynek meghívott vendége Al Ghaoui Hesna, a Bábel – Hesnával a világ című riportsorozat szerkesztő-műsorvezetője. Az iszlám vallásról, a radiális csoportokról és az átlagemberek keserű sorsáról értekeznek a film kapcsán.

A Tabán Budavári Filmklubja Fábri Zoltán Édes Anna című alkotását tűzi műsorára. A Törőcsik Mari főszereplésével készült filmet 14 órától vetítik, a belépés díjtalan.

Latinovits Zoltán és a magyar írók előtt tiszteleg az Örökmozgó Révész György Karinthy adaptációjával. Az Utazás a koponyám körül 18 órától tekinthető meg a moziban.

A házasság hete és a Valentin-nap alkalmából beszélgetéssel egybekötött vetítést tart az Uránia Filmszínház. 18 órától az igaz történet alapján készült Fogadom című drámát adják, melyet követően szakmai előadókkal vitatják meg a témát.

Szombat

Indiai Filmklubjának keretén belül hozza el az Örökmozgó a Hajrá, India! című sport-vígjátékot Shah Rukh Khan főszereplésével. A 2007-es Shimit Amin rendezte alkotást eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

A Puskin Kuckó Legkisebbek mozija ismét várja a gyermekeket 10 órától. Ezúttal Katkics Ilona Hagymácska című, 62-es, fekete-fehér mesejátékát vetítik.

Vasárnap

Az Örökmozgó lengyel válogatása kapcsán vetíti Andrzej Wajda Walesa – A remény emberét. A 2013-as alkotás egy gyári munkás életét és küzdelmeit mutatja be. A filmet 20 órától adják eredeti nyelven, magyar felirattal.

Premierek a héten: Ahol a szivárvány véget ér, A szürke ötven árnyalata, Kingsman: A titkos szolgálat, SpongyaBob: Ki a vízből!.

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya