Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (február 11-17.)

szürkületÚjra beköszöntött a tél, a filmklubok ezért vették a fáradtságot és extra sok programmal készültek minden érdeklődőnek. Az eheti kínálat gazdagságára elég bizonyíték, ha csak néhány filmcímet említünk: Hannah és nővérei, Szürkület, Taxisofőr, Álombrigád, Jules és Jim, Szerelemre hangolva. A bejáratott külföldi retrospektívek és magyar vonatkozású sorozatok mellett a romantikázni vágyók is találnak filmes elfoglaltságot a hétre (a Valentin-nap okán), és mostantól már az RCKO.fm rádióban is hallhattok filmtekercses programajánlót egy-egy munkatársunktól minden kedden 16:10-től Lévai Balázs Súgógép című műsorában.

Minden napra egy…

február 11. (hétfő)

A hétfő délutánra egyből az idősebbek és az operafilmek szerelmesei készülhetnek, hiszen a Gerolsteini kaland látható a „Megáll az idő – Operafilmek nyugdíjasoknak” sorozat keretében 16 órától az Örökmozgóban. Az 53 magyar film második blokkja ezen a héten Fábri Zoltán Húsz órájával folytatódik az Urániában. A meghívott vendég Barabás Klára filmkritikus, a kezdés 18 óra. Második alkalommal tartja meg Adásszünet című klubját a Magyar Független Film és Videó Szövetség a Szomszédban. A programban most is díjnyertes független rövidfilmek kaptak helyet 20 órától. Immár a harmadik idénnyel folytatódik a Müpamozi is a Művészetek Palotája és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) szervezésében. A „Dalolva szép az élet – magyar zenés filmek ’48-’97” alcímmel jelentkező évad első filmje Keleti Márton 1948-as zenés vígjátéka, a Mágnás Miska. A Réz András vezette filmklubban olyan kultműveket láthatnak majd a résztvevők, amelyek ötven év legnagyobb magyar slágereit vonultatják fel. Folytatódik a Woody Allen-filmklub is a Púder Bárszínházban, ezen a héten a Hannah és nővérei kerül vászonra 20 órától.

február 12. (kedd)

Igazi kuriózum az Osztrák filmklub eheti vetítése, hiszen a híres filmrendező, Michael Haneke egy kevéssé ismert filmje, a Franz Kafka regényéből készült A kastély kerül műsorra 18 órától az Örökmozgóban. Újra jelentkezik a CineClub, az Olasz Kultúrintézet filmklubja. Ezen a héten 18 órától a Tíz szabály, hogy beléd szeressenek című 2011-es film révén ismerkedhetnek a nézők a mai Olaszországgal. Egy másik olasszal találkozhattok a Közhelyben, ott ugyanis 20 órától folytatódik az ingyenes Scorsese-filmklub a rendező szerintünk legjobb filmjével, a Taxisofőrrel és Robert De Niroval. Ha viszont egy kis Broadway-musicalre vágytok, akkor mindenképpen a Corvinban a helyetek, itt ugyanis a Memphis című zenés darabot láthatjátok 19 órától. Az est végén pedig néhány magyar filmvetítésre érdemes ellátogatni: a Godot filmklubban a Szürkület, Fehér György komor atmoszférájú szerzői krimije látható 19 órától a „Táj, lélek, sors” keretein belül a Mohában. Továbbra is találkozhatunk a „Pest megér egy estet VárosFilmklubbal” az Örökmozgóban, 20 órától Salamon András filmje, a Közel a szerelemhez pereg. Ha kedd, akkor Kedd esték a Toldiban, ezúttal Bánóczki Tibor – Szabó Sarolta (Domestic Infelicity) és Csáki László rövidfilmjeiből, klipjeiből, reklámjaiból láthattok válogatást 20:30-tól.

február 13. (szerda)

A félévben első alkalommal jelentkezik újra a Romakép Műhely a DocuArtban, a vetített film Szederkényi Júlia Paramicha, vagy Glonczi az emlékező című, a Balázs Béla Stúdiót idéző formanyelvű 1993-as fikciós dokumentumfilmje. A 6:45 filmklub soron következő vetítése a 2003-as Ház a ködben Vadim Perelman rendezésében Ben Kingsleyvel és Jennifer Connellyvel az Urániában. A Bárdos filmklub Jeles András kultikus Álombrigádjával folytatódik 18:30-tól a Kulteában, míg a „Gondolj bele!” című sorozat keretében újabb francia alkotással ismerkedhetnek azok, akik 19 órára inkább a Francia Intézetbe látogatnak. Az eheti film a 2011-es Hasadás. Új filmklub indul a Kino Caféban Fényíró Filmklub néven. Az idei programban egy-egy magyar operatőrrel beszélget a moderátor-operatőrtanár, a meghívott vendégnek pedig egy rég nem látott, vagy egy eddig még be sem mutatott műve kerül vetítésre 19 órától. Az első vendég Szécsényi Ferenc (Hideg napok, Két félidő a pokolban). Ma is vár a Godot filmklub 19 órára a Mohába, a vetített film a Két angol lány a „Mike Leigh 70” sorozat részeként. Az Iskolában ellenben az Ó, testvér, merre visz az utad? című filmet nézhetitek meg a Coen-filmklub keretében 20 órától.

február 14. (csütörtök)

A mai napon a Nukleáris nemzettel folytatódik a Japan Surprise Me! filmklub 18 órától a DocuArtban, a téma a közelmúlt japán nukleáris katasztrófája. A Kőbányai Filmklub „Varietas Ultimum Delectat – A változatosság utoljára gyönyörködtet” címmel kerül újra megrendezésre a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban 19 órától. Az első alkotás a listán a francia új hullám emblematikus filmje, a Jules és Jim François Truffaut-tól, a film utáni beszélgetést Kárpáti Ildikó filmesztéta vezeti. A „Nők a képzeletben és a valóságban” mai darabja szintén francia: François Ozon 8 nő című zenés kamaradrámája tekinthető meg a Godot filmklub jóvoltából 19 órától a Mohában.

február 15. (péntek)

Egyelőre utolsó vetítésével jelentkezik az Indiai Filmest az Indiai Kulturális Központban. A márciusi Indiai Fesztiválra készülve remek felvezetésnek tűnik 18 órától a The President is Coming című „szatirikus dokumentumfilm paródia”, amely arról szól, hogy hogyan választják ki a 2006-ban Indiába érkező Bush elnök köszöntésére „Új India” arcát. A filmet Kunaal Roy Kapur rendezte. A Bálint-nap alkalmából rendkívüli vetítést tart a Godot filmklub, a megjelenés ellenben nem csak a szerelmeseknek ajánlott, hiszen Wong Kar-wai egyik remekművével, a Szerelemre hangolva című filmmel találkozhattok a Mohában 19 órakor. Szintén a távol-keleti filmek iránt érdeklődőknek ajánljuk a House of Mozi vol 4. nevű programot az Atelierarchitects-ben, itt Ozu Yasujirô műve, a Késő tavasz tekinthető meg 19:30-tól. 20 órától Az öreg kutya című tibeti-kínai filmet láthatjátok a változó társadalomról, valamint a régi és új értékek közötti konfliktusról a Sambhala Tibet Központban.

február 16. (szombat)

Ingyenes vetítéssel kezdődik a nap a Tabánban a Budavári Filmklub szervezésében, műsoron 15 órától az Égbőlpottyant Mikulás című német vígjáték. Az Örökmozgóban a kisebbek is megtalálhatják a számításukat, mivel 16 órától diavetítések láthatók Móra Ferenc meséiből. Szintén 16 órától tartják a Pedagógus filmklub első vetítését is, az érdeklődők a Ben X című filmet láthatják. 20 órától ismét a Sambhala Tibet Központba invitálunk titeket, ahol A Dharmatestvérek című dokuból megtudhatjátok, hogy milyen eredménnyel járt a meditáció első, kísérleti bevezetése egy büntetés-végrehajtási intézetbe.

február 17. (vasárnap)

Az Örökmozgó a „Szerelmek és egyebek” összeállításának eheti programjával a magyar film és Bódy Gábor rajongóinak kedvez, 18 órától ugyanis a Psyché I-II. látható a moziban. A mozgókép csemegézőinek ajánljuk 20 órától a Hamu és hó című kanadai filmetűdöt Gregory Colberttől a Sambhala Tibet Központban, vagy a Kisüzem Némafilmzene című programját, amelynek keretében Grencsó István zenél néma és elnémított rövidfilmekhez 20:30-tól.

Fazekas Balázs

Fazekas Balázs

Fazekas Balázs pszichológus, újságíróként specializációja a filmek és a lélektan kapcsolódási pontjai, a pszichológiai jelenségek, elméletek filmes megjelenése, a művek mélylélektani-szimbolikus értelmezései.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya