Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (február 11-17.)

szürkületÚjra beköszöntött a tél, a filmklubok ezért vették a fáradtságot és extra sok programmal készültek minden érdeklődőnek. Az eheti kínálat gazdagságára elég bizonyíték, ha csak néhány filmcímet említünk: Hannah és nővérei, Szürkület, Taxisofőr, Álombrigád, Jules és Jim, Szerelemre hangolva. A bejáratott külföldi retrospektívek és magyar vonatkozású sorozatok mellett a romantikázni vágyók is találnak filmes elfoglaltságot a hétre (a Valentin-nap okán), és mostantól már az RCKO.fm rádióban is hallhattok filmtekercses programajánlót egy-egy munkatársunktól minden kedden 16:10-től Lévai Balázs Súgógép című műsorában.

Minden napra egy…

február 11. (hétfő)

A hétfő délutánra egyből az idősebbek és az operafilmek szerelmesei készülhetnek, hiszen a Gerolsteini kaland látható a „Megáll az idő – Operafilmek nyugdíjasoknak” sorozat keretében 16 órától az Örökmozgóban. Az 53 magyar film második blokkja ezen a héten Fábri Zoltán Húsz órájával folytatódik az Urániában. A meghívott vendég Barabás Klára filmkritikus, a kezdés 18 óra. Második alkalommal tartja meg Adásszünet című klubját a Magyar Független Film és Videó Szövetség a Szomszédban. A programban most is díjnyertes független rövidfilmek kaptak helyet 20 órától. Immár a harmadik idénnyel folytatódik a Müpamozi is a Művészetek Palotája és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) szervezésében. A „Dalolva szép az élet – magyar zenés filmek ’48-’97” alcímmel jelentkező évad első filmje Keleti Márton 1948-as zenés vígjátéka, a Mágnás Miska. A Réz András vezette filmklubban olyan kultműveket láthatnak majd a résztvevők, amelyek ötven év legnagyobb magyar slágereit vonultatják fel. Folytatódik a Woody Allen-filmklub is a Púder Bárszínházban, ezen a héten a Hannah és nővérei kerül vászonra 20 órától.

február 12. (kedd)

Igazi kuriózum az Osztrák filmklub eheti vetítése, hiszen a híres filmrendező, Michael Haneke egy kevéssé ismert filmje, a Franz Kafka regényéből készült A kastély kerül műsorra 18 órától az Örökmozgóban. Újra jelentkezik a CineClub, az Olasz Kultúrintézet filmklubja. Ezen a héten 18 órától a Tíz szabály, hogy beléd szeressenek című 2011-es film révén ismerkedhetnek a nézők a mai Olaszországgal. Egy másik olasszal találkozhattok a Közhelyben, ott ugyanis 20 órától folytatódik az ingyenes Scorsese-filmklub a rendező szerintünk legjobb filmjével, a Taxisofőrrel és Robert De Niroval. Ha viszont egy kis Broadway-musicalre vágytok, akkor mindenképpen a Corvinban a helyetek, itt ugyanis a Memphis című zenés darabot láthatjátok 19 órától. Az est végén pedig néhány magyar filmvetítésre érdemes ellátogatni: a Godot filmklubban a Szürkület, Fehér György komor atmoszférájú szerzői krimije látható 19 órától a „Táj, lélek, sors” keretein belül a Mohában. Továbbra is találkozhatunk a „Pest megér egy estet VárosFilmklubbal” az Örökmozgóban, 20 órától Salamon András filmje, a Közel a szerelemhez pereg. Ha kedd, akkor Kedd esték a Toldiban, ezúttal Bánóczki Tibor – Szabó Sarolta (Domestic Infelicity) és Csáki László rövidfilmjeiből, klipjeiből, reklámjaiból láthattok válogatást 20:30-tól.

február 13. (szerda)

A félévben első alkalommal jelentkezik újra a Romakép Műhely a DocuArtban, a vetített film Szederkényi Júlia Paramicha, vagy Glonczi az emlékező című, a Balázs Béla Stúdiót idéző formanyelvű 1993-as fikciós dokumentumfilmje. A 6:45 filmklub soron következő vetítése a 2003-as Ház a ködben Vadim Perelman rendezésében Ben Kingsleyvel és Jennifer Connellyvel az Urániában. A Bárdos filmklub Jeles András kultikus Álombrigádjával folytatódik 18:30-tól a Kulteában, míg a „Gondolj bele!” című sorozat keretében újabb francia alkotással ismerkedhetnek azok, akik 19 órára inkább a Francia Intézetbe látogatnak. Az eheti film a 2011-es Hasadás. Új filmklub indul a Kino Caféban Fényíró Filmklub néven. Az idei programban egy-egy magyar operatőrrel beszélget a moderátor-operatőrtanár, a meghívott vendégnek pedig egy rég nem látott, vagy egy eddig még be sem mutatott műve kerül vetítésre 19 órától. Az első vendég Szécsényi Ferenc (Hideg napok, Két félidő a pokolban). Ma is vár a Godot filmklub 19 órára a Mohába, a vetített film a Két angol lány a „Mike Leigh 70” sorozat részeként. Az Iskolában ellenben az Ó, testvér, merre visz az utad? című filmet nézhetitek meg a Coen-filmklub keretében 20 órától.

február 14. (csütörtök)

A mai napon a Nukleáris nemzettel folytatódik a Japan Surprise Me! filmklub 18 órától a DocuArtban, a téma a közelmúlt japán nukleáris katasztrófája. A Kőbányai Filmklub „Varietas Ultimum Delectat – A változatosság utoljára gyönyörködtet” címmel kerül újra megrendezésre a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban 19 órától. Az első alkotás a listán a francia új hullám emblematikus filmje, a Jules és Jim François Truffaut-tól, a film utáni beszélgetést Kárpáti Ildikó filmesztéta vezeti. A „Nők a képzeletben és a valóságban” mai darabja szintén francia: François Ozon 8 nő című zenés kamaradrámája tekinthető meg a Godot filmklub jóvoltából 19 órától a Mohában.

február 15. (péntek)

Egyelőre utolsó vetítésével jelentkezik az Indiai Filmest az Indiai Kulturális Központban. A márciusi Indiai Fesztiválra készülve remek felvezetésnek tűnik 18 órától a The President is Coming című „szatirikus dokumentumfilm paródia”, amely arról szól, hogy hogyan választják ki a 2006-ban Indiába érkező Bush elnök köszöntésére „Új India” arcát. A filmet Kunaal Roy Kapur rendezte. A Bálint-nap alkalmából rendkívüli vetítést tart a Godot filmklub, a megjelenés ellenben nem csak a szerelmeseknek ajánlott, hiszen Wong Kar-wai egyik remekművével, a Szerelemre hangolva című filmmel találkozhattok a Mohában 19 órakor. Szintén a távol-keleti filmek iránt érdeklődőknek ajánljuk a House of Mozi vol 4. nevű programot az Atelierarchitects-ben, itt Ozu Yasujirô műve, a Késő tavasz tekinthető meg 19:30-tól. 20 órától Az öreg kutya című tibeti-kínai filmet láthatjátok a változó társadalomról, valamint a régi és új értékek közötti konfliktusról a Sambhala Tibet Központban.

február 16. (szombat)

Ingyenes vetítéssel kezdődik a nap a Tabánban a Budavári Filmklub szervezésében, műsoron 15 órától az Égbőlpottyant Mikulás című német vígjáték. Az Örökmozgóban a kisebbek is megtalálhatják a számításukat, mivel 16 órától diavetítések láthatók Móra Ferenc meséiből. Szintén 16 órától tartják a Pedagógus filmklub első vetítését is, az érdeklődők a Ben X című filmet láthatják. 20 órától ismét a Sambhala Tibet Központba invitálunk titeket, ahol A Dharmatestvérek című dokuból megtudhatjátok, hogy milyen eredménnyel járt a meditáció első, kísérleti bevezetése egy büntetés-végrehajtási intézetbe.

február 17. (vasárnap)

Az Örökmozgó a „Szerelmek és egyebek” összeállításának eheti programjával a magyar film és Bódy Gábor rajongóinak kedvez, 18 órától ugyanis a Psyché I-II. látható a moziban. A mozgókép csemegézőinek ajánljuk 20 órától a Hamu és hó című kanadai filmetűdöt Gregory Colberttől a Sambhala Tibet Központban, vagy a Kisüzem Némafilmzene című programját, amelynek keretében Grencsó István zenél néma és elnémított rövidfilmekhez 20:30-tól.

Fazekas Balázs

Fazekas Balázs

Fazekas Balázs pszichológus, újságíróként specializációja a filmek és a lélektan kapcsolódási pontjai, a pszichológiai jelenségek, elméletek filmes megjelenése, a művek mélylélektani-szimbolikus értelmezései.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés