Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (február 18-24.)

lorna_csendjeEljött az Oscar hete, így már nagy valószínűséggel tűkön ülve várjátok, hogy a Filmtekercs szerzőivel és koktélokkal együtt élvezzétek az élő díjátadó fergeteges hangulatát a Cinema Cvájban. Vasárnapig azonban még van idő, ezért egy hétnyi jóféle programot ajánlunk Nektek latin-amerikai filmekkel, véget érő retrospektív filmklubokkal és rengeteg különleges dokuval. Aki viszont nem szeret bogarászni, az ezen a héten se hagyja ki Lévai Balázs keddi Súgógép című műsorában egyik kollégánk „élő” programajánlóját 16:10-től az RCKO.fm-en.

Országos Latin-Amerikai Filmnapok

Első alkalommal kerül megrendezésre az Országos Latin-Amerikai Filmnapok, az OLAF február 21-24. között. A rendezvény különlegessége, hogy a budapesti Cirko-Gejzír és Toldi mozin kívül 12 vidéki városban zajlanak vetítések, melyeket más kulturális programok is színesítenek majd.

Szerelmek és egyebek…

Az Örökmozgó magyar szerelmes filmekből készített összeállítást a hétre, így február 18-23. között olyan alkotások láthatók majd, mint a Szerelem első vérig, az Egymásra nézve vagy a Szüts Mara házassága. A program kuriózuma, hogy 23-án (szombaton) a Final cut – Hölgyeim és Uraim kerül vászonra, ami előtt a film készítői beszélgetnek Teszler Tamással. Részletes időpontok a mozi honlapján.

Hetvenkedő

Több filmmel jelentkezik a héten a Hetvenkedő mozimaraton is, amely hetven év legnépszerűbb magyar filmjeit vetíti kópiáról az Örökmozgóban. Most a Szegény gazdagok, a Szent Péter esernyője és a Fűre lépni szabad kerülnek sorra.

Minden napra egy…

február 18. (hétfő)

A hetet a már megszokott 53 film nyitja a Bakaruhában című művel, Fehér Imre rendezésében. A sorozat kedvelőinek mindenképpen az Urániában a helyük 18 órakor. Az Otthonunk című Yann Arthus-Bertrand-dokumentumfilmmel vár minden érdeklődőt a Mom Kulturális Központ, a vetítés itt is 18 órakor kezdődik a Színházteremben. A Woody Allen filmklub ezúttal a rendező egy igen korai, és kevésbé ismert filmjét tűzi vászonra, így 20 órától a Banánköztársaságot láthatjátok a Púderban. Harmadik adásával jön a héten a MAFSZ-filmklub, a Magyar Független Film és Videó Szövetség ingyenes függetlenfilm-válogatása. Kezdés: 20 óra.

február 19. (kedd)

18 órakor kezdi a napot a szokásos CineClub, az Olasz Kultúrintézet filmklubja. A „Film és irodalom” sorozatban az 1976-os Kedves Michele című alkotás látható. Még egy időpontot érdemes megjegyezniük a dokufanoknak, a DocuArtban ugyanis újabb sorozat indul Zöld Föld Ökofilmklub néven 19 órától. A programban hét alkotással találkozhatunk, melyek tág keretét a környezetvédelem adja, a felvetett problémákról pedig meghívott előadók beszélnek majd. A sorozat első filmje, a dán-német Vérmobil a telefongyártás sokrétű, káros hatásait mutatja be. A „Gondolj bele” sorozat következő darabjához lehet szerencsétek, ha 19 órára inkább a Francia Intézetbe látogattok el, a vetített film az egy apácanövendék őrületbe hajló hitéről szóló Hadewijch. A Corvint ajánljuk viszont azoknak, aki nagy rajongói a The Rolling Stones-nak, itt ugyanis az együttes Some Girls című koncertfilmjét vetítik 19 órától. Ha ezek egyike sem keltette fel az érdeklődéseteket, akkor a Godot filmklub biztosan fel fogja: 19 órától Bernardo Bertolucci Oltalmazó ég című műve a „Táj, lélek, sors” keretein belül a Mohában! Utolsó filmjével jelentkezik a Scorsese filmklub. 20 órától a mester nagy felháborodást keltő, de az egyik legzseniálisabb művét, a Krisztus utolsó megkísértését nézhetitek meg a Közhelyben.

február 20. (szerda)

14 órától jelentkezik a Nyugdíjas Filmklub és TeaházKéthetente a Mom Kulturális Központban, ma a Mészöly Miklós Film című kisregényéből készült 2000-es Surányi András-adaptációt tekinthetitek meg. A főszerepben Temessy Hédi és Darvas Iván. A félév második estjével érkezik a Romakép Műhely 18 órától a DocuArtban, az eheti program Kóthy Judit – M. Topits Judit Aki hallja, aki nem hallja és Medgyessy Gabriella Három pokol című filmje. A kéthetente jelentkező Faludi dokumentumfilmklub 18:45-től tér vissza, ezúttal Gulyás Gyula Mámó című alkotása kerül vászonra. A hét mostanában nem múlhat el Broadway-darab nélkül, mindezért pedig a Puskin felelős ezen a héten, itt ugyanis 19 órától egy Stephen Sondheim-válogatás, a Putting It Together van műsoron. Jön a BKF kameraman szakának nyilvánosan látogatható szemináriuma, a Fényíró Filmklub második estje a Kinóban. A heti vendég Kardos Sándor operatőr, aki az Eldorádót hozza el a közönségnek 19 órára. Ma szintén választhatjátok a Godot filmklubot 19 órától, hiszen a Mohában a Minden vagy semmi fut a „Mike Leigh ’70” sorozatban. Az utolsó vetítéséhez érkezik a Coen-testvérek filmklub is, így aki még szeretne közösségben abszurd humort nézni, az feltétlenül látogasson el az Iskolába. Annál is inkább, mivel ezúttal az 1998-as A nagy Lebowski kerül terítékre 20 órától.

február 21. (csütörtök)

A Japan Surprise Me filmklub ezúttal a Hogyan tanuljunk egy kisborjútól című dokuval szerepel a felhozatalban, amely egy különleges oktatási programmal működő japán általános iskolával ismerteti meg a nézőit. A kezdés most is 18 óra. A Kőbányai Filmklubban az ingyenes Varietas Ultimum Delectat válogatás második alkotása Orson Welles nagyszabású klasszikusa, az Aranypolgár lesz, amely idén első alkalommal veszítette el abszolút elsőségét minden idők ötven legjobb filmjét felvonultató listán. Ide 19 órára érdemes ellátogatni. Szintén 19 órakor kezdődik a Godot filmklubban a belga Dardenne-testvérek filmje, a Lorna csendje a „Nők a képzeletben és a valóságban” keretein belül a Mohában.

február 22. (péntek)

Itt van újra az Okkal lázadók?, az Örökmozgó ifjúsági filmtörténeti filmklubja. A mai produkció Sándor Pál Szerencsés Dániel című műve, mely 17 órakor kezdődik. A koncertek mellett filmet is nézhettek a héten az A38-on. Az ingyenes Öko-filmklubban műsoron a 2011-es Polisse 18 órától, utána pedig beszélgetéssel várnak mindenkit a szervezők. Folytatódik a Béka Filmklub a Fogasházban, a mai film Paul Verhoeven 1995-ös Showgirls című filmje 19 órai kezdettel. Premier előtti „Nemvetítést” szervez a magyarhangya Pablo Larrain Oscar-esélyes filmjéből, a NO-ból, melynek apropóját nemcsak a jelölés, hanem az égető politikai-társadalmi kérdések fontossága is adja. Mindenképpen érdemes tehát ellátogatni a Vörösmarty moziba 20 órára, hiszen Vincze Teréz és Puzsér Róbert véleményét is meghallgathatjátok a témáról. Ha valaki ma is dokura vágyik, irány a Sambhala Tibet Központ, 20 órakor ugyanis a kanadai Tulkut láthatjátok, amely öt, gyermekkorban azonosított, nyugaton reinkarnálódott buddhista mester tapasztalatait mutatja be.

február 23. (szombat)

A kicsiknek is lesz mit nézni a héten: a Puskin Kuckóban újra Legkisebbek mozija Süsü, a sárkánnyal! Még egy Scorsese, a Dühöngő bika látható 17 órától a Gondozó Kertben a Szirtes filmklubban, és új filmjével jelentkezik az ingyenes Alexandra Filmklub is. A 18 órai vetítés témája továbbra is az igaz történetek alapján készült filmek, így most Abel Ferrara Mocskos zsarujával találkozhattok az Alexandra Pódiumon.

február 24. (vasárnap)

Dokumentumfilm-estet tartanak az Átrium Film-Színházban 17 órai kezdettel, melyben Salamon András, Gerő Péter és Csillag Ádám filmjeit láthatjátok, a vetítés után pedig meg is vitathatjátok őket. A részletes programot az Átrium oldalán találjátok. Végéhez közeledik a Kisüzem érdekes kísérlete, a Silentfilmmusic, a februári program utolsó fellépőjeként Ágoston Béla zenél néma és elnémított filmekhez 20:30-tól.  És mivel itt a vasárnap, naná, hogy itt az Oscar is. A Művészben egész délután nézhetitek a jelölt filmeket (részletes program a mozi oldalán érhető el), aztán pedig gyertek át a Cinema Cvájba, ahol kellemes mennyiségű koktél kíséretében izgulhatjátok végig az élő díjátadót a Filmtekercs munkatársaival.

Fazekas Balázs

Fazekas Balázs

Fazekas Balázs pszichológus, újságíróként specializációja a filmek és a lélektan kapcsolódási pontjai, a pszichológiai jelenségek, elméletek filmes megjelenése, a művek mélylélektani-szimbolikus értelmezései.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya