Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (február 25 – március 3.)

frankofon fesztival 2013Két izgalmas fesztivál kezdődik február utolsó napjaiban, illetve március kezdetén. Időrendben előbb az 5. Budapesti Építészeti Filmnapok startol a Toldi moziban, de már másnap kezdetét veszi a kilencnapos Frankofón Filmnapok az Urániában. Előbbi inkább a dokumentumfilm kedvelőknek áldás, utóbbinál viszont a franciatudás jelent előnyt. Ha pedig egyik sem jött be, akkor maradnak a kiváló filmklubok.

Frankofón Filmnapok

A tavasz első naptári napján veszi kezdetét a Frankofón Filmnapok az Uránia moziban. A harmadik alkalommal megrendezett filmes dömping minden korábbinál színesebbnek ígérkezik, ugyanis Algéria, Görögország és Szenegál is csatlakozott az eseményhez. A filmnapok különlegességét az jelenti, hogy Budapesten és hat vidéki nagyvárosban húsz olyan filmet mutatnak be, amelyekkel még magyarországi mozikban nem találkozhattunk. A nyitónap egy vígjátékkal, az Irma Veppel és egy drámával, a Marion Cotillard remek alakításával megspékelt Csont és rozsdával várja a vendégeket, másnap egy animációs film (Titeuf), egy thriller (Démoni szerető) és egy filmdráma érkezik (Halál eladó). Akinek pedig még ez sem elég, megnézhetik a Starbuck című vígjátékot, a drámai Tisztát vagy az A házban című thrillert.

5. Budapest Építészeti Filmnapok

Csütörtöktől vasárnapig tartják a fővárosban az 5. Budapesti Építészeti Filmnapokat. A Kortárs Építészeti Központ által szervezett program az tűzte ki célul, hogy a film médiumát használva tárja az érdeklődők elé az építészet, a design és a városfejlesztés árnyaltabb folyamatait. A négynapos esemény az egyik legnagyobb hatású XX. századi építész, Oscar Niemeyer portréfilmjével nyit majd 19:00 órakor a Toldi moziban. Másnap már több dokumentumfilmet vetítenek, többek között a sivatagi építészetről és a megalopoliszok infrastruktúrájáról. A hétvége napjain aztán felgyorsul a tempó, 17 dokumentumfilmet nézhetünk meg két nap alatt a Bajcsy-Zsilinszky úton. Legérdekesebbnek egy amerikai film, a Városi mikrohelyek szociális élete – Az utcasarok tűnik, de bizonyára sok érdeklődőt vonz az Elveszett város is, ami két frissen végzett építész álmát, majd annak rémálommá válását mutatja be. A vetítések és a rendezőkkel való beszélgetések mellett egy építészeti video-jockey perfomanszot, valamint egy metrótúrával összekötött filmbemutatót is tartanak a 4-es metró egyik épülő állomásán.

Minden napra egy…

február 25. (hétfő)

Immár harmadik idényben folytatódik a Művészetek Palotája és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet teltházas filmklubja, a MÜPA mozi. A rendezvényen a nézők az ötvenes évek kultúrpolitikájának szűrőjén keresztül bepillantást nyerhetnek a váci gépgyár kórusába. A Dalolva szép az élet című filmben van reakciós kórusvezető, a nyugati zenét majmoló jampi és persze népmozgalmi munkáslegény is. Keleti Márton alkotása tipikus nevelési film, azonban ez sem csorbítja a mozgókép gyönyörű zenéjét, élén Soós Imre és Ferrari Violetta Tavaszi szél vizet áraszt felejthetetlen duettjével. Az est házigazdája Réz András. Utolsó előadásához érkezett a Púder Woody Allen filmklubja. A vetítéssorozat az 1989-es Bűnök és vétkekkel zár, a beszélgetés moderátora ezúttal is Géczy Dávid. Az 53 magyar film névre keresztelt vetítéssorozat következő előadása Fábri Zoltán híres könyvadaptációja, az Édes Anna lesz. Egy 1958-as alkotás a megaláztatásról, az emberi teherbírás korlátairól, Törőcsik Marival a főszerepben A Magyar Független Film és Video Szövetség Adásszünet című sorozata ezen a hétfőn is egy rendkívül egyedi programmal várja az érdeklődőket 8 órától, melyben olyan rövidfilmek kaptak helyet, mint a Facebook-Molotov, a Flört/ölők vagy a Fejezetek egy agglegény életéből.

február 26. (kedd)

Folytatódik a Zöld Föld Filmklub Budapesten a DocuArt Filmművészeti Központban, ahol este 7-kor A hülyeség kora című angol dokumentumfilmet láthatják az érdeklődők. A film 2055-ben egy pusztulásra ítélt világban játszódik, így járva körbe azt a kérdést, hogy miért nem mentettük meg otthonunkat, a Földet, ameddig még lehetett.  A CineVideoClub, az Olasz Intézet filmes klubja kedden egy ifjúsági filmmel folytatódik, ez lesz a Petites Historias das Criancas. A foci integráló szerepét bemutató dokumentumfilmet hét országban forgatták Boszniától Iránon át Kamerunig. Ugyanebben az időpontban a Corvin mozi is egy igazi ínyencséggel várja a filmrajongókat, az Előadások a Broadwayről sorozat következő darabjában a Smokey Joe’s Café tekinthető meg, mégpedig az eredeti, Tony-díjra jelölt szereposztással. És ha egyik film sem keltette fel érdeklődéseteket, még mindig van alternatíva, hiszen az Örökmozgóban a Pest megér egy estet 2013-as évadának következő darabja a méltán kultikus Moszkva tér lesz – megint csak este 7 órától.

február 27. (szerda)

18 órától indít e héten is az ELTE MMI Média Tanszék és a DocuArt közös rendezvénye, a Romakép Műhely, a téma e héten a digitális emlékezet és identitás. A vendégek ezúttal Bodgán Árpád filmrendező és Vaspál Veronika kurátorok lesznek. A Godot filmklub is folytatódik, a Mike Leigh 70 című sorozat következő darabja az angol rendezőklasszis legutóbbi munkája, a Még egy év. A vetítés 7-kor kezdődik.

február 28. (csütörtök)

Timo Novothy Körforgás című filmjével folytatódik a DocuArt Japan Surprise Me! filmklubja. Az experimentális zenés dokumentumfilm a világ nagyvárosainak atmoszféráját tárja a nézők elé különböző szemszögből. A Godot filmklub nem sokkal arrébb szintén egy sorozatát folytatja, mégpedig a Nők a képzeletben és a valóságban elnevezésűjét, ahol a 2009-es svéd A tetovált lányt nézhetitek meg. Becsszó jobb lesz, mint az amerikai remakeje! A Kőbányai Filmklub programjának következő darabja Fellini világhírű (és a Puskin moziban egy saját teremmel is megtisztelt) Amarcordja. A filmet Kárpáti Ildikó filmesztéta vezeti fel, a vetítés ingyenes.

március 1. (péntek)

Indul a Frankofón Filmnapok vetítéssorozata, ma két filmet is láthattok: délután 5-től az Irma Vepet, 7-től pedig a Csont és rozsdát vetítik az Urániában. A Sambhala Tibet Központ 20 órától várja az érdeklődőket a japán-francia-kanadai korprodukcióban készült A tibeti halottaskönyv című film vetítésére.

március 2. (szombat)

Folytatódnak a vetítések a Frankofón Filmnapokon, 15 órától a Titeuf című animációs filmet nézhetitek meg, de ha inkább thrillerre vágytok, üljetek be 16:30-tól a Démoni szeretőre. 19 órától is lesz vetítés, a Halál eladó, aminek az érdekessége, hogy a rendező, Faouzi Bensaïdi is jelen lesz. Mazsola és Tádé – bábfilmmel kedveskedik a gyerekeknek a Puskin mozi. A Puskin Kuckó vetítése reggel 10-kor kezdődik.  Az Öreg kutya című tibeti film pedig este 9-re várja az nézőket az Attila útra a Sambhala Tibet Központba.

március 3. (vasárnap)

Ötkor két film közül is választhattok: a Starbuck és a Tiszta filmeket egy időben vetítik az Urániában. Hétkor is két vetítés indul, A házban és az Egy hónap Thaiföldön. Kilenctől pedig megnézheti a Csont és rozsdát, aki az első vetítésről lemaradt. ÉS megint egy érdekesnek tűnő dokumentumfilmmel jelentkezik a Sambhala Tibet Központ, az amerikai A dharmatestvérek című film a Goenka módszer kísérleti bevezetését mutatja be egy amerikai börtönben.

Hallgasd meg a Filmtekercs programajánlót az RCKO.fm-ről!

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés