Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (január 20-26.)

THX-1138Olyan sok csodálatos program vár minket a héten, hogy nem is győzünk majd mindre elmenni. Pedig most nagyon be kellene őket szorítani a naptárunkba, hiszen a filmek jelentős része olyan, amivel nemcsak a moziban, de úgy egyáltalán máshol is ritkán találkozunk.  

A beígért hideg és hó csak megérkezik ezen a télen is, de semmi ok az aggodalomra, ez az idő csak megkönnyíti, hogy számtalan remek mozis eseményben legyen részünk. A heti programajánlóban rengeteg magyar filmet, török barátokat és néhány klasszikust kínálunk Nektek!

Simulated Realities Filmklub (január 20.)

A filmklubban az érzékek és az elme kontrolljáról vetítenek filmet minden hétfőn este 8-tól a Gólya vetítőtermében. Az ingyenes előadásokon olyan alkotásokat láthatunk, amelyekben minden, ami körülvesz minket, csupán egy jól felépített látványvilág része. A kérdés minden esetben az, megéri-e kockáztatni a kiszámítható alárendeltséget a bizonytalan szabadság érdekében. Ezen a hétfőn George Lucas kultikus elsőfilmje, a THX-1138 van soron.

2. Uránia Filmnapok (január 24-26.)

Hihetetlenül gazdag magyar filmes programmal vár mindenkit az Uránia ezen a hétvégén. A műsoron szereplő közel ötven vetítésen nyolcvannál is több rövid- és egészestés-, játék- és dokumentumfilm szerepel, melyek közül a legkorábbi 1918-ban, a legújabb 2013-ban készült.

Az Uránia Filmnapok rendezvényét a Filmszínház 2013-ban azzal a szándékkal hozta létre, hogy a magyar film és e filmeket alkotó szakma – dramaturgok, vágók, látványtervezők – láthatóságát növelje. A Filmnapok első kiadásán a hangmérnökök és filmzene-szerzőink, azaz a film hangja, a sound design került a program középpontjába. A folytatás főszereplői idén az operatőrök, a nemzetközileg is méltán elismert magyar operatőri iskola.

narciszespsyche

A programba olyan filmek kerültek be, mint például az 1918-as Aphrodite (zongorakísérettel), az első magyar filmről, az 1901-es A Tánczról készült feltáró dokumentumfilm, az Ének a búzamezőkről, a Déryné, hol van?, a Haggyállógva Vászka vagy a Nárcisz és Psziché I-II.

Ennél is felvillanyozóbb a kisfilmes program, amelyben 9 blokkban gyönyörködhetjük végig a teljes magyar filmtörténet kihagyhatatlan rövidfilmjeit a ’30-40-es évek ritkaságaitól a rendszerváltás utáni új generáció „így jöttemein” át a természet- és dokumentumfilmekig. Az alkotók között Elek Juditot, Huszárik Zoltánt, Tímár Pétert, Mispál Attilát, Fliegauf Bencét és Kocsis Ágnest is megtalálhatjuk – és persze az operatőröket is: Hegyi Barnabást, Sára Sándort, Erdély Mátyást vagy Pohárnok Gergelyt.

Colours Fesztivál 2.0 – Török hétvége (január 25-26.)

A Colours Fesztivál célja olyan társadalmilag fontos filmek bemutatása, melyek a különböző kultúrák találkozásából fakadó emberi konfliktusokat tematizálják. Az Odeon szervezésében létrejött fesztivál a tolerancia támogatása érdekében alakult, így ebben az évben is több nemzet filmjei mutatkoznak be. Ezen a hétvégén a török alkotásokon van a hangsúly, így aki ellátogat a Kinoba, igazi csemegéket kóstolhat. Részletes program a fesztivál honlapján.


Fazekas Balázs

Fazekas Balázs

Fazekas Balázs pszichológus, újságíróként specializációja a filmek és a lélektan kapcsolódási pontjai, a pszichológiai jelenségek, elméletek filmes megjelenése, a művek mélylélektani-szimbolikus értelmezései.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés