Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (január 6-12.)

programajanlo

Mára talán mindenki kijött már a bejgli-sokkból, és habár még dübörög a vizsgaidőszak, valamint újult erővel zúdítják az emberre a januárra felhalmozódott munkákat, remélhetőleg akad egy kis idő a kikapcsolódásra is. Habár a hét egyik legizgalmasabb programsorozata nem feltétlenül a halálra röhögjük magunkat értelemben szórakoztat, hanem sokkal inkább felkavar, azért mindenkinek ajánlom, hogy válogasson a kínálatából. Lars von Trier ugyanis napjaink megkerülhetetlen alkotója, és ugyan lehet kételkedni az épelméjűségében, de az vitathatatlan, hogy egészen egyedi módon építi az életművét. Szóval bátorság!

 

Shakespeare, vagy amit akartok (január 6.)

Ma este hattól megnézhetitek az Urániában, miként adják elő a londoni Shakespeare’s Globe Színház színészei a mester Vízkereszt, vagy amit akartok című darabját. A rendező nem más, mint Tim Carroll, a magyar szöveg pedig Nádasdy Ádám fordítása alapján készült. Ha ez nem lenne elég garancia, elárulom, hogy a társulat csak férfiakból áll, ami megidézi Shakespeare korának színjátszását, ugyanis abban az időben a női szerepeket is egytől egyig férfiakra vagy fiatalabb fiúkra bízták.

Lars von Trier minden mennyiségben (január 9-11.)

Kezdődik a Lars von Trier fesztivál a Toldiban! A kortárs európai filmművészet egyik legismertebb és legvitatottabb alkotójának műveiből válogattak az esemény szervezői, így a rendező utóbbi filmjeit is újranézhetjük, de lehetőségünk nyílik arra is, hogy a Twin Peakshez hasonlóan borzasztó összetett, nyomasztó és hallatlanul érdekes minisorozatot is láthassuk. 9-én este 6-tól az Antikrisztust, 7-től A nimfomániás 1. részét, 8-tól pedig a lenyűgöző látványvilágú Melankóliát vetítik. A nimfomániás című filmmel kapcsolatban külön öröm, hogy premier előtt látható. 10-én 19 órától ismét látható A nimfomániás 1. része, szóval ha esetleg nem jutottatok be előző nap, még nincs minden veszve. Aztán szombaton délután kettőkor megkezdődik a szupermaratoni vetítés, a Birodalom sorozatot teljes egészében láthatja, aki elég erősnek érzi magát hozzá. Figyelmeztetés! Türelem, acélidegek, nyitottság és megfelelő tápanyagbevitel szükséges a megtekintéséhez. És az sem baj, ha elviszitek az egyik barátotokat is, hogy legyen kibe kapaszkodni. Aki pedig kíváncsi arra, milyen módszerekkel alkot a rendező, nézze meg 8-tól a The Humiliated című dokumentumfilmet is!

Melankólia
Melankólia

Coen-fivérek és Anyegin (január 11.)

A Jameson filmklub elhozza nektek az egyik legkedveltebb Coen-filmet az AnKERTbe. Hogy melyik lesz ez? Vagy a Nem vénnek való vidék, vagy A nagy Lebowski, vagy az Égető bizonyíték, vagy pedig a Fargo. Ebben a pillanatban az utóbbi vezet, merthogy maguk a nézők döntik el, hogy melyiket vetítsék szombaton 8-tól. Szavazzatok, és nézzetek meg egy jó filmet. Bármelyik is nyerjen, garantáltan remek élményben lesz részetek. Ha pedig már kívülről tudjátok a Coen-filmek összes jó beszólását, és valami másra vágytok, menjetek az Urániába, ahol az Anyegin opera feldolgozását láthatjátok 7 órás kezdettel.

Avatar

Maksai Kinga

A filmhez az irodalmon, a színházon és a művészettörténeten keresztül vezetett az utam. Ami a diplomákat illeti, az ELTE-n végeztem magyar, illetve filmelmélet és filmtörténet szakon, jelenleg pedig az SZFE televíziós műsorkészítő szakán készülök befejezni a tanulmányaimat. Mindig is imádtam moziba járni, maradandó mozis élményeim közé tartozik az Apollo 13, a Titanic és az első 3D-s film, amit Disneylandben láttam. Sokakkal ellentétben nem vetem meg a tévét és a DVD-t sem. Azt mondják, hogy ha sokat tudsz valamiről, akkor már nem vagy képes úgy élvezni a dolgot. Én még mindig felhőtlenül szórakozok egy sitcomon, ami ugye két dolgot jelenthet: vagy nem igaz rám a fenti állítás, vagy... Nem tartom magam sorozatfüggőnek, de a csajos és vicces változatokat szívesen nézem. A bennem élő feminista entellektüelt elnyomva imádom a Szex és New Yorkot, a Modern Family és a Bored to Death című sorozatokat pedig az utóbbi idők legjobbjainak tartom. Egy éve vagyok a tagja a Filmtekercs csapatának, jelenleg a fesztivál rovatot vezetem.

Filmek: Nem csak műfajok, hanem rendezők és színészek alapján is válogatok, így jöhet minden, amiben van egy kis Woody Allen, Tarantino, Alejandro Gonzalez Iñárritu, Mike Nichols, Philip Seymour Hoffman, Javier Bardem vagy Meryl Streep. Barátkozom az animékkel és Bollywooddal, de mellettük hű maradok régi kapcsolataimhoz is. Nehéz kiemelni filmeket, mert ez folyton változik, de most éppen: Diploma előtt, Madárfészek, 21 gramm, Annie Hall, Elveszett jelentés, A nagy Lebowski, Halálbiztos, Tükör, Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, Melankólia, Totoro, Ra One, Chungking Express.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya