Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (június 9-15.)

brazil05Kitört a nyár, de mi lehetne jobb fegyver a kánikula ellen, mint egy hűs moziterem? Többek közt könyvbemutató, halhatatlan nagymesterek és maratoni éjszakai filmezés várja ezen a héten a filmrajongókat.

Kedd: egy könyv

A magyar filmtörténet kedvelőinek aligha ismeretlen Gelencsér Gábor: kedden (június 10.) 18 órától új könyvét, Az eredendő máshol – magyar filmes szólamokat mutatja be Hirsch Tibor az Urániában. A kötet a szerző elmúlt évtizedekben született írásait foglalja össze, felhívva a figyelmet a magyar filmtörténet fél évszázados folyamatainak összefüggéseire. Ezt követően Gelencsér Gábor, Hirsch Tibor és Böröczki Tamás beszélget Buglya Zsófia moderálása mellett, illetve az est folyamán levetítik Szemző Tibor Ez van! című rövidfilmjét is.

Szerda: három zseni

Fellini vagy Hitchcock? Esetleg inkább Terry Gilliam? Szerdán (június 11.) nehéz döntést kell hoznunk: a Litera irodalmi portál és a Nyitott Műhely írói filmklubjában Kovács András Ferenc választását, a Fellini: Róma című filmet vetítik 19 órától, a remekmű után Keresztury Tibor beszélget a költővel. Ám ha valaki a személyes, bohém álom helyett izgalmas thrillerre vágyik, a Puskin mozi Alfred Hitchcock sorozatában 18 órától Hitchcock egyik utolsó filmjét, a Tébolyt nézheti meg. Aki viszont egy szabadtéri, bulival (DJ Gerisson) kísért vetítést szeretne, sötétedéstől a Corvintetőn a helye, ahol Gilliam antiutópiája, a Brazil látható – ami ugyebár címében már a focivébét előlegezi.

Péntek: sorsok, életek

Most, hogy egymás után zárnak be a művészmozik, egy filmszínház újranyitása eseményszámba megy. Márpedig a rákosligeti Maros mozi újra szervez vetítéseket, pénteken (június 13.) a Medúzák című izraeli filmet tűzik műsorra a Celluloid filmklub keretében 18 órától. Sokszereplős sorsdráma helyett magyar emigránsokról szóló dokumentumfilmet lehet látni a Trafóban: a Menjek / maradjak dokumentumfilm-sorozat londoni epizódját vetítik 20.30-tól, amit a vetítés után 21:30-tól beszélgetés követ a film alkotóival, valamint Kováts András (Menedék Migránsokat Segítő Egyesület) és Soltész Béla (Budapesti Corvinus Egyetem) migrációkutatókkal. Moderátor: Libor Anita.

Szombat: rengeteg aktuális sikerfilm

Szombaton (június 14.) ismét egész éjszaka az elmúlt hónapok sikerfilmjei forognak a Corvin moziban: a 3. Corvin moziéjszakán sok más mellett megnézhetjük a Demóna, A csodálatos Pókember 2. vagy a Hogyan rohanj a veszTEDbe című filmeket, de bepótolhatjuk a Grand Budapest Hotelt, a Transzcendenst vagy a Wall Street farkasát is, mindezt csupán egy karszalaggal! Öt teremben öt-öt vetítés várja a telhetetlen filmrajongókat este hattól másnap hajnalig.

Vasárnap: egy régen várt premier

Vasárnap (június 15.) a japán animációs filmek rajongói örülhetnek: 19 órától a Toldi moziban vetítik Magyarországon először az idős mester, Hayao Miyazaki utolsónak beharangozott művét, a Szél támad című filmet. Mivel hatalmas az érdeklődés, érdemes idejében érkezni! A repülés csodáját körüljáró alkotás méltó zárása lehet a hétnek.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja, a Papírfény rovat felelőse.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés