Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (május 19-25.)

AdamsApplesBár a hét első felére gyönyörű időt jósolnak, aki megunta a napsütést, annak irány a filmek világa, mert ezen a héten is jobbnál jobb események és vetítések várnak a mozi szerelmeseire. Változatos programkínálatunkból szemezgethet kicsi, nagy, zene- vagy történelemkedvelő, és az is, aki szívesen elnézné Mads Mikkelsent több filmben is egymás után. 

Tematikus napok a héten

Az Uránia Nemzeti Filmszínház május 20-21-én Határon Túli Filmek Bemutatója címmel ingyenes vetítéssorozatot tart, mely a Kárpát-medencében élő magyar alkotók műveit gyűjti össze és tárja a közönség elé. A keddi megnyitón bemutatásra kerül Ferge Roland El című etűdje, illetve Tolnai Szabolcs A romlás virágai című kisjátékfilmje. Ez a változatosság végigkíséri az egész két napot, mely alatt 25 rövid-, animációs-, dokumentum- és nagyjátékfilm közül válogathat a néző.

A Tabán Kinotéka május 22. és 28. között tematikus filmhetet tart Jönnek a németek! címmel, mely során II. világháborús alkotásokat mutatnak be, köztük olyan filmekkel, mint a Könyvtolvaj, a Belle és Sébastien vagy a Műkincsvadászok.

a_könyvtolvaj_the_book_thiefPénteken (május 23.) pedig az Átrium Film-Színház örvendezteti meg a dán filmek kedvelőit egy egész napos Anders Thomas Jensen maratonnal. 6 órától kezdődően egymást követően öt filmjét láthatjuk a rendezőnek, ezek a vetítés sorrendjében: Ádám almái, Zöld hentesek, Gengszterek fogadója, Wolfgang és a Mifune utolsó dala.

Zene és film

A komolyzene rajongóinak két igazi különlegességet ajánlhatunk a hétre, irány az Uránia Nemzeti Filmszínház! Május 24-én Muzsikál az Operett címmel 2 felvonásban 100 évnyi magyar operett történelem elevenedik meg a HungarOperett és Bangó Margit előadásában. Május 25-én pedig 11 órától végre bemutatásra kerül Phil Grabsky rég várt Haydn nyomában című dokumentumfilmje, melyet a világ legkitűnőbb zenészeinek interpretálása tesz még izgalmasabbá.

A hétvége a gyerekeké

A hét első három napján (19-20-21) rendszeresen vetítésre kerül az Amazónia 3D, melyben varázslatos képekkel ismertetik meg az élővilág csodáit a gyermekekkel. A helyszín most is az Uránia Nemzeti Filmszínház.

amazonia3d.51A hétvégi gyereknap keretében pedig két ingyenes vetítés is vár a kicsikre: a Nagytétényi Kulturális Központ szombaton 10 órától a Cziffra matiné keretein belül a Vili, a veréb című színes magyar rajzfilmet adja, míg vasárnap az Örökmozgóban 5 órától A kék lovag kalandjai-t nézhetik meg a gyerekek.

Igazi különlegességek

Azoknak, akiknek mindez nem lenne elég, ajánljunk még két dokumentumfilm vetítést, illetve egy beszélgetős estet a hazai színészi élet egyik legnagyobbikával. Május 22-én este az Uránia Nemzeti Filmszínházban először lesz megtekinthető egy magyar focistákkal foglalkozó három részes dokumentumfilm Magyarok a Barcáért címmel, míg május 23-án a Nemzeti Dokumentumfilm kerül vetítésre 6 órától, vendég a rendező, Salamon András. A Károly Egyetemen pedig május 22-én 7 órától Kulka János mesél a nagy sikerű Esőember című színházi darabról, hogyan készül fel egy színész egy Raymond kaliberű karakter eljátszására, és hogy mit is adott neki mindez.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés