Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (május 20-26.)

Django UnchainedA pénteki Artmozik éjszakáján ugyan kissé háttérbe kerülnek a magyar filmek, ám a hét első fele bőven kárpótol ezért. Olyan, ritkán látható filmeket nézhetünk, mint a Meteo, A kenguru vagy éppen a Tesó. Aki bírja a sajátos stílusú, helyenként cseppet elborult sztorikat, válogasson bátran. De lesz Kismama filmklub, Müpamozi, Legkisebbek mozija és egy kis Wagner is, hogy senki se unatkozzon.

Artmozik éjszakája

Május 24-én másodszor rendezik meg az Artmozik éjszakáját, amelyben a Puskin, a Művész a és a Toldi mozi vesz részt. A rendezvény délután öttől egészen másnap reggelig tart. Nincs más dolgotok, mint megvenni a karszalagot valamelyik mozi pénztárában, amellyel aztán annyi filmet néztek meg, amennyit nem szégyelltek. És akkor most kedvcsináló gyanánt néhány cím: Django Unchained, Tango libre – Szabad a tánc, 360, Croodék, A vadászat, No, The Master, Pi élete, BEST OF FRISS HÚS, A torinói ló, Samsara. Túlzás nélkül állítható tehát, hogy Tarr Bélától Paul Thomas Andersonig, az animációtól a rövidfilmig mindenféle művel találkozhattok, és csak rajtatok múlik, melyikre ültök be.

Minden napra egy…

máj. 20. (héftő)

Ha elég nyitottnak érzitek magatokat egy formabontó magyar filmre, akkor az Örökmozgóban a helyetek, ahol 19 órától vetítik a Meteo című filmet, a főszerepben Eperjes Károllyal. És ha már magyar filmek, A kenguru szintén héttől megy a Müpamoziban. Ez kicsit korábbi, 1975-ös film, amelyben Gálffi László, Pásztor Éva, Koltai Róbert, és Bánfalvy Ágnes is látható.

máj. 21. (kedd)

A Kedd esték a Toldiban keretében ezúttal a szűk körben ismert Tesó című filmjét láthatjátok (rendező Dyga Zsombor), utána pedig a The Uptown Felaz zenél az előtérben. A házigazda a megszokott módon Durst György, kezdés fél 9-kor. És még egy toldis: 21:20-tól a tízszeres Kékszalag-győztes Litkey Farkasról nézhettek portréfilmet A vitorlázó címmel.  Aki viszont inkább egy kis olaszra vágyik, menjen az Budapesti Olasz Kultúrintézet vetítésére, amelyen az Életem legszörnyűbb hete című filmet vetítik hattól. Aki szerette a Vejedre ütök kalamajkáját, valószínűleg ebben sem fog csalódni.

máj. 22. (szerda)

19 órától Kismama filmklub a Kinoban, ahol a Várandósok – Az a bizonyos kilenc hónap című, témába vágó filmmel találkozhatnak az érdeklődők. Ahogy az a címből is sejthető, a szülővé válásról szól a film, egészen pontosan öt, meglehetősen különböző párról, akik életüknek ebben a meghatározó időszakában vannak. Okosabbak azért nem leszünk tőle, de kikapcsolódásnak nem rossz. A vetítés után pedig lesz beszélgetés is, mégpedig Halász Katalin, dúla-gyógymasszőrrel.  Heti Válasz filmklub is lesz, este 7-től a Szabadság – különjárat című magyar filmet nézhetitek meg. A film érdekessége a sztori mellett (repülőgép eltérítés ’56-ban), hogy először vetítik nagyobb közönség előtt.

Várandósok

máj. 23. (csütörtök)

Magyar kötődésű filmek az Örömozgóban. Némafilmfesztivál: „Nem elég magyarnak lenni. Tehetség is kell!”  címmel rendeznek vetítéssorozatot ezen a héten. Ahogy sejthetjük is, olyan némafilmekkel találkozhatunk, amelyeknek az alkotói magyar származásúak. Ez alkalommal A sejk fia látható, amely 1926-ban készült. A film története legalább annyira szövevényes, mint a létrejöttének körülménye.

máj. 24. (péntek)

Puskin, Művész, Toldi – három helyszín és rengeteg film. Délután öttől szabad a pálya, és a megvásárolt karszalaggal annyi filmet nézhettek meg, amennyit bírtok, na és persze ahányra befértek.

máj. 25. (szombat)

Mára is jut egy különlegesség, este 9-től Kertész Mihály Párizs játékszere című 1925-ös művével találkozhattok az Örökmozgó némafilmes vetítéssorozatában.

máj. 26. (vasárnap)

10- től Legkisebbek mozija – ezúttal A találékony kisfiú címmel láthattok rajzfilmválogatást. Ha még nem terveztetek gyereknapi programot, ez remek indítás lehet. Közben pedig kitalálhatjátok a többit… De a gyerekek mellett az opera-rajongók is ujjonghatnak, hiszen 17 órától Wagner Ring-cklusának utolsó darabját, Az istenek alkonyát tűzi műsorára az Uránia. A Wagner-fanok úgyis tudják, a többieknek azért megsúgom, a műsoridő 288 perc.

 

Avatar

Maksai Kinga

A filmhez az irodalmon, a színházon és a művészettörténeten keresztül vezetett az utam. Ami a diplomákat illeti, az ELTE-n végeztem magyar, illetve filmelmélet és filmtörténet szakon, jelenleg pedig az SZFE televíziós műsorkészítő szakán készülök befejezni a tanulmányaimat. Mindig is imádtam moziba járni, maradandó mozis élményeim közé tartozik az Apollo 13, a Titanic és az első 3D-s film, amit Disneylandben láttam. Sokakkal ellentétben nem vetem meg a tévét és a DVD-t sem. Azt mondják, hogy ha sokat tudsz valamiről, akkor már nem vagy képes úgy élvezni a dolgot. Én még mindig felhőtlenül szórakozok egy sitcomon, ami ugye két dolgot jelenthet: vagy nem igaz rám a fenti állítás, vagy... Nem tartom magam sorozatfüggőnek, de a csajos és vicces változatokat szívesen nézem. A bennem élő feminista entellektüelt elnyomva imádom a Szex és New Yorkot, a Modern Family és a Bored to Death című sorozatokat pedig az utóbbi idők legjobbjainak tartom. Egy éve vagyok a tagja a Filmtekercs csapatának, jelenleg a fesztivál rovatot vezetem.

Filmek: Nem csak műfajok, hanem rendezők és színészek alapján is válogatok, így jöhet minden, amiben van egy kis Woody Allen, Tarantino, Alejandro Gonzalez Iñárritu, Mike Nichols, Philip Seymour Hoffman, Javier Bardem vagy Meryl Streep. Barátkozom az animékkel és Bollywooddal, de mellettük hű maradok régi kapcsolataimhoz is. Nehéz kiemelni filmeket, mert ez folyton változik, de most éppen: Diploma előtt, Madárfészek, 21 gramm, Annie Hall, Elveszett jelentés, A nagy Lebowski, Halálbiztos, Tükör, Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, Melankólia, Totoro, Ra One, Chungking Express.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés