Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (márc. 16 – 22.)

programajanlo

programajanlo Észt Hét és Animációs Filmnapok, SZFE Kicks és jubileumi Szaffi-vetítés, Queen koncertfilm és különleges horrorfilmes könyvbemutató vár rátok a héten. De mindez csak a kezdet! Jön Clooney rendezőként, nyílt napot tart a Francia Intézet, filmzene-koncert és közben filmvetítés az A38-on, ausztrál, koreai és magyar dokus filmklub van terítéken, de az Örökmozgó Skandináv Filmhetére is bemelegíthettek néhány északi alkotással.

Hétfő

Kezdjétek a hetet George Clooney-val a kamera mindkét oldalán! A Tabán Kinotéka Színészből Rendező sorozata ezúttal a 2008-ban készült Bőrfejek című romantikus drámát vetíti 18 órától, eredeti nyelven, magyar felirattal.

A Pótkulcs FILMklubja egy Bunuel klasszikussal vár mindenkit 19 órától. A rendező legutolsó alkotását, A vágy titokzatos tárgyát láthatjátok eredeti nyelven, magyar felirattal. A filmklub témája pedig ezúttal is a szerelem és a szerelmi háromszögek kivesézése lesz.

vagy titokzatos targya

Schiffer Pál megindító és szomorúan realista alkotásával folytatódik a 100 magyar dokut felvonultató filmklub az Urániában. „A szociológiai nézőpontú dokumentarista törekvés érvényesül ebben a lírai dokumentum-játékfilmben, egy intelligens, ambiciózus cigányfiú, Cséplő Gyuri fejlődésregényét bemutatva.” A 18 órakor kezdődő vetítést követő beszélgetés vendége Szilágyi Eszter, kulturális antropológus, míg a moderátor most is Szabó Elemér, vizuális antropológus.

Bár csak a következő héttől tart Skandináv Filmfesztivált az Örökmozgó, ezen a napon három bemelegítő alkotással is készül a mozi. 16 órától egy 1946-os dán drámát,a Szürke fényt vetítik, mely Martin Andersen Nexő Ditte Menneskebarn című regényének filmadaptációja. 18 órától Moreten Tyldum norvég rendező 2003-as Haverok című filmjét nézhetitek meg, mely izgalmasan és hűen mesél az egyik legértékesebb emberi kapcsolatról: a barátságról. 20 órától pedig Mikael Hafström svéd-finn produkcióját, a Könyörteleneket tűzi műsorára az Örökmozgó. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal nézhetitek majd meg.

Kedd

A nemzeti ünnep alkalmából vetíti a Lássnecsaknézz Petőfi Filmklub Lugossy László 84-es drámáját, a Szirmok, virágok, koszorúkat. A 15:30-tól tartó esemény vendége maga a rendező lesz, akivel a filmet követő beszélgetést is tartják.

szirmok viragok

Az Örökmozgó kínálatából pedig két filmet is ajánlunk ezen a kedden. Ha a tegnapi tripla vetítés a skandináv világból nem lett volna elég, vagy éppen nem értetek volna rá, itt egy újabb északi alkotás ezúttal Norvégiából. Bent Hamer Dalok a konyhából című 2003-as filmszatírája egy otthonkutató intézet alkalmazottja és az általa megfigyelt egyedülálló férfi közti barátságra épül, melynek legfőbb színtere a konyha. A szórakoztató, mégis komoly mondanivalóval bíró filmet 20:15-től vetítik eredeti nyelven, magyar felirattal.

A mozi Koreai Filmklubja pedig egy 2014-es alkotással jelentkezik ismét 18 órától. A Miss Granny egy idős hölgy csodaszerű átváltozásáról szól. A hirtelen ismét 20 éves Oh Mal-soon újabb esélyét kihasználva megpróbál mindent kihozni az életéből, családját sem felejtve el.

Szerda

2010. október 4-én átszakadt az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározójának gátja, házakat, családokat és emberi életeket téve tönkre. Gulyás János 2013-ban visszatért a helyszínre és leforgatta a Mintha nem otthon lennénk… című dokumentumfilmjét, melyben megszólalnak az érintettek. A Faluid DO-KU ezúttal is 18 órától kezdi a vetítést az Urániában, melyet beszélgetés követ magával a rendezővel.

Szász Attila tavaly elkészítette az elmúlt jó néhány év egyik legjobb magyar thrillerét, melyet most a BKF Fényíró Filmklub tűz műsorára. A berni követ címet viselő tévéfilm szép példája annak, hogy műfaji filmeket is képesek alkotni a hazai képviselők. A Tabán Kinotékában tartott est 19 órakor kezdődik, a filmet szakmai szeminárium követ a rendező előadásában.

A_berni_kovet_Szabo_Kimmel_Kulka_Janos

Újabb vetítéshez ért az Örökmozgó Ausztrál Filmklubja, mely olyan filmekre koncentrál a térségből, melyek nem jutottak el a hazai moziba, sőt még csak DVD-n se jelentek meg. Ted Kotcheff 71-es Wake in Fright című alkotásának még csak magyar címe sincsen. A Kenneth Cook adaptáció egy világvégi poros bányavárosban játszódik, és igen csak bővelkedik erőszakos jelenetekben. Ha érdekel, hogy milyen, egyébként Arany Pálmára jelölt művektől fosztanak meg minket, 18 órától a moziban a helyetek!

Az Európa Pont Lumiére Filmklubja ezúttal egy magyar alkotással jelentkezik, nem is akármilyennel. A 2008-2009-es romagyilkosságokat követő bírósági tárgyalásokat dokumentáló Hajdú Eszter és csapata a több, mint két éven át folyó per minden egyes állomásán jelen volt. Az Ítélet Magyarországon című filmet 19 órakor vetítik, utána beszélgetést tartanak a rendezőnővel.

Csütörtök

Ma kezdődik, és vasárnapig tart a Művész mozi Észt Hete, melyen közel 15 alkotást láthattok többségben eredeti nyelven, magyar felirattal. Játékfilmek, dokumentumfilmek és animációk közül válogathattok majd. Az esemény nyitófilmje Martti Helde Keresztszélben című 2014-es játékfilmje 19 órától.

eszt het

Ha pedig érdekel a művészet, és a filmek mellett belefér valami más, egészen különleges dolog is, akkor mától a Kassák Múzeum vár rátok egy hónapokon át tartó eseménysorral. Az avantgárd és folyóiratai: kontextusok, kapcsolatok, megközelítések előadás-sorozat meghívott előadókkal és közös beszélgetésekkel vár minden alkalommal 18 órától.

Péntek

Az Uránia koncertfilmeket felvonultató sorozata minden idők egyik legsikeresebb együttesének hazai fellépésével jelentkezik ismét. A Hungarian Rhapsody – Queen Live in Budapest 1986 című alkotást 19 órától láthatjátok. Ha meguntátok youtube-on nézegetni Freddie Mercury Tavaszi szél vizet áraszt előadását, itt a lehetőség, hogy az igazi koncertverziót is láthassátok!

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen elsőként végzett 6X6-os évfolyamának nyilvános diplomafilm-vetítést rendeznek a Toldi moziban (erről kritikánkat itt találjátok). A változatos alkotásokat 20:30-tól vetítik, melyeket after party követ a stábtagokkal. Kíváncsi vagy, kikből lehetnek a következő nagy rendezők, szereted a rövidfilmeket, vagy csak szívesen eltöltenél egy estét a saját közegedben? Itt a helyed!

szfe kicks

A modern horror mesterei: Lucio Fulci & George A. Romero címmel jelent meg tavaly Orosdy Dániel és Schreiber András átfogó műve a két horrorfilmes alkotóról. A Corvinpontban tartott könyvbemutató és dedikálás 20:30-tól vár minden kedves érdeklődőt.

Három napos animációs fesztivált tart az Örökmozgó mától vasárnapig. A rendkívül változatos programban hazai és külföldi alkotásokat láthattok: darabok a MOME-ről, a KAFF-ról, de retró cseh, szlovák és magyar rajzfilmeket is vetítenek. Több program ráadásul ingyenesen látogatható majd.

Szombat

A Tabán Budavári Filmklubja ezen a szombaton a gyermekeket várja elsősorban Foky Ottó A legkisebb ugrifüles című mesesorozatának 9 részével. A vetítés 10:30-kor kezdődik és a hangsúlyt ezúttal arra helyezik, hogy szórakoztató eszközökkel tanítsák a kicsiket a legalapvetőbb udvariassági formákra.

A Frankofón Fesztivál keretein belül tart nyílt napot a Francia Intézet. A hihetetlenül sokszínű programkínálatban olyan érdekes és hasznos dolgokat találtok, mint: nyelvvizsga tájékoztatók, nyelvi szintfelmérők, bemutatóórák, meseórák a könyvtárban, kreatív foglalkozás gyerekeknek és animációs rövidfilmek bemutatása. Ha szívesen tanulnád a nyelvet, érdekel a művészet vagy csak ingyen szeretnél újabb francia nyelvű könyvekhez jutni cserebere által, 10 órától vár rád a Fő utcai Francia Intézet.

Vasárnap

30 éve már annak, hogy Dargay Attila elkészítette az egyik legjobb magyar rajzfilmet, a Szaffit. Ennek kapcsán tart jubileumi vetítést az Uránia Filmszínház 16 órától. Valószínűleg az ország fele ezen nőtt fel, aki pedig nem, annak itt az ideje pótolni ezt a hatalmas hiányosságot! Kicsiknek, nagyoknak és tényleg mindenkinek szól ez a varázslatos mese!

szaffi

Az Auróra Dolgozók Esti Filmklubja Eduard Erne és Margarethe Heinrich Agyonhallgatva című német filmjét vetíti, eredeti nyelven, angol felirattal. A mű egy 1945-ös eseményt dolgoz fel, mely során a kőszegi koncentrációs táborból Rohoncra szállított közel kétszáz magyar foglyot néhány náci tiszt egy éjszaka leforgása alatt legyilkol. A megrendítő drámát 19 órától láthatjátok, utána beszélgetés tartanak Halasi Zoltánnal.

Ha valami igazán maradandóra vágytok ezen a vasárnapon, akkor 20 órától az A38-on a helyetek! „Dario Argento 1977-es horrorklasszikusa, a Suspiria (azaz Sóhajok) mindmáig a műfaj egyik kultikus alapműve. Ezen a különleges estén a film eredeti kísérőzenéjének komponistája, Claudio Simonetti zenésztársaival élő koncerten adja elő a filmzenét, miközben a film pereg a vásznon. A nem mindennapi esemény az áprilisban zajló Titanic Nemzetközi Filmfesztivál beharangozó programja is egyben.

Egy komolyzenei ajánlással búcsúzunk a héttől: Lehár Ferenc kultikus A víg özvegy című operáját közvetíti az Uránia a Metropolitanből. Az előadás 11 órakor kezdődik a mozi dísztermében, a vetítést magyar felirat kíséri.

Premierek a héten: A beavatott 2: A lázadó, Egy galamb leült az ágra, hogy tűnődjön a létezésről, Fácángyilkosok, Hamupipőke, Samba.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com