Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (márc. 2-8.)

programajanlo

programajanlo Ha hivatalosan nem is, a hónapokat nézve végre letudtuk a telet. Az alkalomhoz illően pedig Frankofón és Építészeti Filmnapok, iráni filmhét, nőnapi válogatás, rövidfilmek sora, mese, balett, koncert és egyedi magyar zenés film vár rátok a héten, persze sok minden más mellett.

Hétfő

Az 5. Frankofón Filmnapok keretein belül a mai napon 4 alkotást láthattok az Urániában. 18:30-tól az Amikor Bukarestre száll az éj, avagy metabolizmus című román-francia filmet vetítik, melyet 19 órakor a Csajkor követ. 20:30-tól Jean-Charles Hue Tagadd meg az őseid! című műve van terítéken, a vetítésre ráadásul maga a rendező is ellátogat. A nap zárása képpen pedig egy francia-belga filmet, a Lefújt falakat nézhetitek meg.

Panahi és más – Perzsia közelről címmel tart iráni filmhetet az Örökmozgó, melynek első darabja Panahi 2010-es különleges alkotása, az Ez nem egy film. A bő egy órás dokumentumfilm arra keresi a választ, hogy lehet akkor is alkotni, ha a cenzúra a művész ellen van. A vetítés 18 órától, eredeti nyelven, magyar felirattal lesz. 20 órától pedig egy filmdrámát láthattok Gyász címmel. Az alkotást az előzőhöz hasonlóan magyar felirattal adják majd.

A Pótkulcs FILMklubja az elmúlt évek egyik leggyönyörűbb, egyben legmegrázóbb drámáját tűzi műsorára, Haneke Szerelem című alkotása képében. A 2013-as Oscar-gálán a legjobb külföldi film díját elhozó művet 19:30-tól nézhetitek meg.

szerelem

Végre első alkalmához érkezett a Színészből Rendező filmklub a Tabán Kinotékában. Az eseménysor nyitófilmje Angelina Jolie tavalyi alkotása, a Rendíthetetlen. Az életrajzi drámát 18 órától, eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

Ember Judit Fagyöngyök című 77-es filmjével folytatódik az Uránia mozi 100 magyar dokut bemutató sorozata. A 18 órakor kezdődő filmklub vendége Mátis Lilla, a rendezőnő munkatársa, míg házigazdája ezúttal is Szabó Elemér vizuális antropológus lesz.

Az emberi génmódosítás témakörét járja kicsit körbe ma este a Gólya. A 18 órakor kezdődő esemény vendége egy biológus hallgató lesz, míg a megnézendő film Andrew Niccol 97-es Gattaca című alkotása Ethan Hawke-kal a főszerepben.

Kedd

Újabb hónap első keddjéhez érkeztünk, azaz megint itt a Közelkép filmklub. A kortárs magyar alkotásokkal foglalkozó estek mostani darabja Török Ferenc Senki szigete című filmje lesz. A helyét az életben nehezen találó fiatal lány történetét 18 órától láthatjátok. A vetítést követő szokásos beszélgetés vezetője ezúttal Hirsch Tibor.

Bánfalvi Eszter, Jakab Juli és Mohai Tamás a Senki szigete című filmben

A koreai filmművészet legjavából válogat az Esernyős Filmklub második sorozata. Lee Jeong-hyang Hazafelé című alkotását láthatjátok először. Az ingyenes vetítés 18 órakor kezdődik, az est vendégei pedig Kim Byung Wook, a Koreai Kulturális Központ igazgatóhelyettese, illetve Vincze Teréz filmesztéta.

Az Örökmozgó iráni filmeket bemutató sorozata a mai napon S. Shahid Saless 74-es NSZK-iráni filmjét, az Idegenbent vetíti 18 órától eredeti nyelven, magyar felirattal. A lassú, de szép alkotás egy török vendégmunkás életét mutatja be.

Második felvonásához érkezett a Pesti Séta koncert- és fesztiválfilmeket bemutató sorozatának Woodstock blokkja. Az 1969-es zenei fesztiválról készült film második felét vetíti ma az Auróra 20:30-tól. A belépés díjtalan.

Az OFOE Filmklub 3. évadának 3. vetítésén Linklater egekbe magasztalt Sráckorát láthatjátok. A 12 éven át forgatott alkotás végigköveti egy fiúcska felcseperedését és családjának alakulását. A helyszín ezúttal is a Kino Cafe, a vetítés pedig 17:30-kor kezdődik majd. A beszélgetés moderátora pedig Peer Krisztina pszichológus.

Boyhood

A Trafóban nyílik először lehetőség az idei Oscar legjobb dokumentumfilmjei között versenyző A föld sója című alkotás megtekintésére. Sebastião Salgado páratlan fényképészről készült portréfilm mintegy 7 év képeit gyűjti össze, hogy egy csodálatos világot tárjon a szemünk elé. A filmet 19 órakor vetítik eredeti nyelven, magyar felirattal.

Szerda

Fekete Ibolya német-horvát-chilei koprodukcióban készült kalandfilmjével folytatódik a BKF Fényíró Filmklub. A 2001-es Chicot 19 órától a Tabánban láthatjátok. A vetítést minden alkalommal szakmai szeminárium kíséri, melynek vendége ezúttal maga a rendezőnő. A belépés diákoknak ingyenes, de jegyváltás mindenképpen szükséges.

Jake Gyllenhaal egyik legjobb alakítását nyújtja az egyébként is figyelemre méltó Enemy című thrillerben, melyet most a Kinoflow-filmklub keretein belül láthattok. A vetítés, mely eredeti nyelven, angol felirattal zajlik majd, 20 órakor kezdődik a Hátsó Kapuban, melyet süti és kvíz követ.

Enemy

Ismét jelentkezik az Uránia Faludi DO-KU Filmklubja. Ezúttal Rockenbauer Pál ismeretterjesztő filmsorozatának két részét vetíti a mozi. A Másfélmillió lépés Magyarországon című blokk két filmje a Bodajktól Zircig a Bakonyban, illetve az Ősz az Alpokalján. A 18:45-kor kezdődő vetítést követő beszélgetés vendégei a készítők és Papp János színművész.

A Mika Tivadar Mulató FILMIKREK-sorozata Ingmar Bergman 61-es klasszikusát, a Tükör által homályosant vetíti 18:30-tól. A filmet magyar nyelven adják, utána pedig beszélgetést tartanak Csejk Miklós vezetésével.

A Politikatörténeti Alapítvány és Intézet szervezésében nézhettek meg egy újabb első világháborús alkotást. Ezúttal A vörös báró van soron 17:30-tól. Az Anno Filmklub vetítése most is ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Csütörtök

Ma kezdődik és március 8-ig tart a 7. Építészeti Filmnapok a Toldi moziban. A KÉK – Kortárs Építészeti Központ ismét megrendezi építészeti és urbanisztikai filmes seregszemléjét Budapesten. A több mint 30 bemutatott alkotás között találunk dokumentumfilmeket, rövid- és kísérleti darabokat is. A filmekben erős hangsúlyt kap a város szerepe, a közösségi élet és az együttélés témaköre. Az esemény során rendezők, színészek és építészek is megfordulnak majd a vetítéseken. Szakmai beszélgetések és változatos művek garantálják az érdekes és különleges estéket ezen a pár napon.

epiteszeti filmnap

Péntek

Filmpremierrel és bulival készül ezen a pénteken az Akvárium Klub. A Balaton Method egy összetett és egyedi zenés film, melyet a Kodály Method alkotói készítettek a Balaton körül több száz zenész közreműködésével. A filmet 20 órakor vetítik, melyet koncert követ a megismert zenekarokkal.

Két napos Nemzetközi Rövidfilmfesztivált tart az Örökmozgó. Az Oberhausen on Tour 2015 címmel ellátott esemény során 2014-ben díjazott rövidfilmek kerülnek bemutatásra. A két blokk egyszer-egyszer lesz látható ma, illetve holnap 18 és 20 órától. Az alkotásokat eredeti nyelven, angol felirattal vetítik, igény szerint magyar hangalámondással.

Michel Deville Lucky Jo című 64-es fekete-fehér filmjét vetíti a Nyitott Műhely. A hangulatos francia noirt 18 órától láthatjátok eredeti nyelven, magyar felirattal. A filmet követő beszélgetés vendége Sárosi Attila filmesztéta.

Szombat

Ez a szombat a rövidfilmeké. A már említett Örökmozgós nemzetközi díjnyertes blokk mellett a Bem mozi is kisfilmekkel vár titeket. A Szirtesfilmklub keretein belül megtartott esemény Igor és Ivan Buharov álnéven alkotó rendezőpáros (Hevesi Nándor és Szilágyi Kornél), illetve Lichter Péter alkotásaiból szemezget. Az est 18 órakor kezdődik, melyen vendég Kádár Anna filmesztéta.

Vasárnap

A Nemzetközi Nőnap alkalmából Mindenütt nő főcímmel két magyar filmet is vetít az Örökmozgó, melyekben a női nem képviselőin van a hangsúly. 18 órától Martonffy Emil 43-as Makrancos hölgyét tűzi műsorára a mozi Karády Katalinnal és Jávor Pállal. Míg 20 órától Szabó István Bizalom című 80-as drámáját nézhetitek meg.

bizalom

Az Uránia Filmszínház balettvetítései alkalmával ezúttal Prokofjev Rómeó és Júlia feldolgozását közvetíti felvételről a moszkvai Bolsoj Balett előadásában. A vetítés 15:45-kor kezdődik a mozi dísztermében.

A Puskin Kuckó Legkisebbek mozija Süni és barátai kalandjával várja a gyermekeket a hét legvégén. Ezúttal 6 részt vetítenek a sorozatból 10 órai kezdéssel.

Premierek a héten: Chappie, Csocsó-Sztori, Nagy szemek, Üzlet bármi áron.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com