Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (márc. 23 – 29.)

programajanlo

programajanlo Friss Hús 3.0, 9. BIG diákfilmfesztivál, skandináv művek minden mennyiségben, Monty Python, SZFE vetítés, Filmipari Konferencia, hollywoodi filmtörténelem, BKF Fényíró Filmklub, animációs rövid- és egész estés filmek, magyar dokuk, keleti alkotások, szakmai szeminárium és beszélgetés egy neves magyar operatőrrel. Mindez pedig csak töredéke a hét változatos és kiemelkedően nagy számú programjának. Csak győzzetek válogatni!

Hétfő

Kezdjétek a hetet egy 43-as magyar melodrámával, Karády Katalin és Jávor Pál utánozhatatlan kettősével! A Bethlen Café Habos kávés filmklubja 15 órától vár titeket a Szováthy Évával!

A Tabán Kinotéka Színészből Rendező sorozata egy angol klasszikussal készül 18 órától. Ha érdekel, mit alkot Terry Jones és Terry Gilliam a kamera másik oldalán is, akkor a Monty Python: Az élet értelme a ti filmetek, eredeti nyelven, magyar felirattal!

elet ertelme

A Müpamozi még mindig a spanyol filmgyártás nagyjai között kalandozva hozza el nektek Bunuel Tristana című 70-es drámáját. Catherine Deneuve és Franco Nero emlékezetes szereplését 19 órától láthatjátok a Művészetek Palotájában. A vetítést követő beszélgetést Réz András vezeti.

Zárófilmjéhez érkezett a Pótkulcs FILMklubjának Szerelem szirup nélkül elnevezésű blokkja. Ingmar Bergman egy tőle kevésbé megszokott, könnyed hangvételű vígjátékát, a Szerelmi leckét vetítik ezúttal. Az este a szokásos: 19-kor gyülekező, majd 19:30-tól filmnézés.

Az Örökmozgó még mindig skandináv lázban ég, így a szerdán kezdődő öt napos fesztivál előtt is bőven lesz alkalmatok a térség filmjeit megtekinteni. A mai napon 16 órától egy norvég alkotással folytatódik az Irány Skandinávia! sorozat, ráadásul egy igen megrázóval. 1942-ben Oslóban járunk, ahol egy csapat árvaházi zsidót próbál átmenekíteni semleges területre egy doktornő. Az 58-as Azon az éjszakánt eredeti nyelven, magyar felirattal láthatjátok. 18 órától a jóval könnyedebb a Nézz balra, ott egy svéd! című dán romantikus vígjátékkal megy tovább a program. Az abszurd jelenetekkel teleszúrt bolondos történet kellemes kikapcsolódást nyújt a hét elejére. Ha azonban szívesebben néznél megy egy izgalmas krimit, itt a Q-ügyosztály legújabb nyomozása, a Fácángyilkosok. A Mikkel Noorgaard rendezte svéd alkotást szintén eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik 20 órától.

Fácángyilkosok (Fasandraeberne)

Az Uránia 100 magyar dokut felvonultató második sorozatának címe A történelem fogságában. A vetített filmek „nem a szörnyűségeket mutatják be, hanem azokat, akik a szörnyűségek közepette is emberek tudtak maradni.” Ezt az elvet követve tűzi műsorára a mozi Vitézy László Békeidő című alkotását. A dokumentumfilmet 18 órától adják, melyet beszélgetés követ. A meghívott vendég maga a rendező, az est házigazdája Pólik József filozófus, filmesztéta, míg a moderátor ismét Szabó Elemér vizuális antropológus.

Damien O’Donnell 99-es vígjátékával, A Kelet az Kelettel jelentkezik a Mika Tivadar Mulató Menedék filmklubja. Az alkotás azt mutatja be, milyen is egy Angliában élő pakisztáni családapának elfogadnia, hogy gyermekei inkább tartják magukat angolnak, mint muzulmánnak. A 19 órakor kezdődő ingyenes vetítést beszélgetés követi a témában.

Ezúttal is a Púder Bárszínház és Galéria ad otthont Géczy Dávid filmklubjának, melyen ma este Jean-Jacques Annaud 2001-es háborús drámáját láthatjátok. A sztálingrádi ütközet köré felépített Ellenség a kapuknál olyan nagy nevekkel vonultat fel, mint Rachel Weisz, Jude Law, Ralph Fiennes, Bob Hoskins és Ed Harris.

ellenseg a kapuknal

Kedd

A Bálint Ház filmklubja ezúttal az egyik legjelentősebb, máig aktív amerikai író, Philip Roth Szégyenfolt című regényének filmadaptációját tűzi műsorára. A 2003-as thrillerben Robert Benton Nicole Kidmant és Anthony Hopkinst rendezte. A vetítés 18 órakor kezdődik, melyet beszélgetés követ Perlaki Tamás vezetésével. Az eseményre jegy foglalása szükséges!

Az Osztrák Kulturális Fórum szervezésében tart vetítést az Uránia Filmszínház 18 órától. „Joseph Vilsmaier művészien megkomponált, légi felvételekkel teli filmjében a káprázatos természeti adottságokkal rendelkező, modern Ausztria képe tárul elénk, Hubert von Goisern zenei aláfestésével.” Az Ausztria madártávlatból és földközelből című alkotást ezzel az egyetlen alkalommal tűzi műsorára a mozi.

ausztria madartavlatbol

Ha szeretitek az animációt és érdekelnek a különböző kultúrák és emberi sorsok ma 15:30-tól feltétlenül a Petőfi Sándor Gimnázium Lássnecsaknézz Filmklubján a helyetek! A Persepolis egy francia-amerikai fekete-fehér alkotás, egy iráni lány életét dolgozza fel igen ötletesen, sokszor megrázóan, sokszor pedig különleges humorral élve. A film után beszélgetés vár rátok Király Hajnal esztétával.

Danny Boyle 2007-es sci-fi kalandfilmjével vár titeket ismét Géczy Dávid, ezúttal az Opera Pubban. A Cilian Murphy főszereplésével készült Napfényt 20 órától vetítik. Nézzétek, milyen alternatívákkal szolgál a film arra az esetre, ha a Nap megszűnne elegendő energiát adni nekünk!

Mára is tartogat két skandináv alkotást az Örökmozgó, és nem is akármilyeneket! 18 órától Vintenberg 2012-es drámáját vetítik a csodálatos Mads Mikkelsennel. A borongós hangulatú, szépen fényképezett dán-svéd alkotás megrázóan nyújt képet arról, mit is tesz egy emberrel a pedofília gyanúja. A vadászatot egyszer az életben mindenkinek látnia kell, miért ne most tennétek ezt meg? A komolyabb témákat folytatandó a tavalyi év egyik legkiemelkedőbb skandináv filmjét, a Lavinát nézhetitek meg. Az emberi kapcsolatokat, a házasságot és a bizalom kérdését alapjaiban feszegető filmet 20 órától vetítik.

A vadászat
A vadászat

Szerda

Eljött a szerda, eljött a harmadik Friss Hús! Az öt napos sorozat alatt 30 magyar és 15 nemzetközi alkotást láthattok összesen. A blokkokra szedett programsort az eseménynek helyet adó Toldi mozi oldalán találjátok.

Újabb sorozattal folytatódik mától a több mint tíz éve működő Műcsarnok Filmklub. “Az éves program olyan alkotások közül válogat ezúttal, amelyekben különböző világok, illetve külső vagy belső kényszerítő erők feszülnek egymásnak.” Az első vetítés alkalmával David Lynch Útvesztőben című 97-es drámáját láthatjátok Bill Pullmannel a főszerepben. A 18 órakor kezdődő filmet követő előadást Mátyás Péter filmesztéta tartja majd.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Filmrendező és Operatőr mesterképzős osztályának első vetítését tartják ma 18:30-tól a Francia Intézetben. A Kipakolunk! elnevezésű rendezvény alkalmával láthattok rövidebb darabokat, televíziós stúdiómunkákat és kortárs magyar novellák adaptációit. A rendezvényre regisztráció szükséges!

szfe kipakolunk

Roy Andersson Arany Oroszlánt nyert alkotása, az Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről már a mozikban van, most pedig a film operatőrével találkozhattok személyesen! A 20:30-kor kezdődő vetítést követően ugyanis beszélgetést tart a Cirko-Gejzír Pálos Gergellyel.

Filmvetítéssel emlékezik meg a 68-as eseményekről a MÚOSZ székháza 17:30-tól. Az Öt ujj egy ököl című alkotás a berlini diáklázadást dolgozza fel. A vetítés után Molnár János, a Friedrich Ebert Alapítvány tudományos munkatársa, Tamás Gáspár Miklós, a besorolhatatlan politikai taburomboló, Ungváry Rudolf jeles közíró, és André Libik,a film alkotója beszélgetnek 1968 következményeiről.

A BKF Fényíró Filmklubja ismét egy kortárs magyar filmet hoz el nektek szakmai szemináriummal kísérve. Miklauzic Bence Parkoló című alkotását vetíti 19 órától a Művész mozi, melyet a rendező által tartott előadás követ majd.

parkolo_2

Aki Kaurismäki Külvárosi fények című 2006-os finn filmdrámájával vár titeket az Uránia 6.45 Faludi Filmklubja. Vajon milyen lehet mások által láthatatlanként élni? Milyen az, ha a főnököd évek múltán sem képes megjegyezni a neved? És mit teszel, ha egy nap mégis mindez megváltozik egy szépséges nő megjelenésével? 18:45-től minderre választ kaphattok!

A Mika Diplo Akadémia SZOCIOFILM-sorozatának e heti alkotása ékes példája annak, hogy a szerelem kortalan, élni bármikor elkezdhet az ember, és hogy Róma bizony egy gyönyörű város. Marcos Carnevale Elsa és Fred című filmjét 18:30-tól láthatjátok a Mika Tivadar Mulatóban. A szinkronos vetítést követő előadáson Csejk Miklós beszél majd.

A férfiasság változó formái címmel egy-délutános fórumot tart a Kossuth Klub. A 15 órakor kezdődő rendezvény vitaindító előadások sorával keresi a választ arra, mi is a férfiak szerepe a nemek közötti társadalmi egyenlőség előmozdításában. Az est zárásaként pedig Stephen Daldry Billy Elliotját láthatjátok majd. A balettozni tanuló kisfiú történetét követően pedig beszélgetést tartanak a filmről és az általa felvetett kérdésekről.

Elérkeztünk tehát az Örökmozgó Skandináv Filmfesztiváljához, mely egészen vasárnapig eltart. A sorozat alatt napi három északi alkotást láthattok 16, 18 és 20 órától. Dokumentumfilmek, rövidfilmek és persze nagyjátékfilmek minden mennyiségben! A mai 19 órás megnyitót követően a Megzavart figyelem című dokumentumfilmmel indul a program.

skandinav 2015

Csütörtök

Folytatódik a Puskin Mozi Hollywoodi filmtörténelem címen futó sorozata, melynek keretein belül ma Meryl Streep és Robert Redford maradandó alakítását csodálhatjátok a Távol Afrikától című filmben. Sydney Pollack díjnyertes alkotását 18 órától vetítik eredeti nyelven, magyar felirattal.

A Budapesti Corvinus Egyetem 15:30-as kezdéssel Filmipari Konferenciát tart az iskola III. előadójában. Az eseményen Scherer Péter, színész, Divinyi Réka forgatókönyvíró és Zákonyi S. Tamás, a Mafilm igazgatója tartanak előadást. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Mundruczó Kornél sokszorosan díjnyertes Fehér istenével jelentkezik ebben a hónapban a szentendrei Nyisd ki a szemed! filmklub. A P’Art Mozi 19:05-től vetíti a kutyáktól hemzsegő magyar alkotást. A film után beszélgetést tartanak.

Fehér Isten (Mundruczó Kornél filmje)

A MEOSZ Székház Rokino Filmklubja jogi témájú alkotásokkal foglalkozik. Ezen a héten Tony Goldwyn 2010-es Meggyőződés című drámáját vetítik 18 órától. Az ingyenes program keretein belül beszélgetést is tartanak Váraljai Erzsébet és Hajdi László vezetésével.

Péntek

Ha tennétek egy esti kitérőt a színház világába, irány az Uránia! Shakespeare A windsori víg nők című darabját vetítik a londoni Globe Színházból. A kereken három órás előadás 19 órakor kezdődik, és eredeti nyelven, magyar felirattal lesz látható.

Szombat

Ez a hét tényleg a skandinávokról szól, hiszen az Erőművház is ezen a szombaton tartja meg éves Skandináv Napját. A végtelenül izgalmasnak ígérkező nap folyamán dokumentum-, rövid- és nagyjátékfilmeket láthattok az épület Nagy és Kis termében is. Lesz azonban kézműves foglalkozás, akusztikus koncert, kvíz és előadás is a skandináv mitológiáról. Ráadásul 15 és 20 óra között kedvezményes skandináv könyvek és ajándéktárgyak vásárlására is lehetőségetek nyílik. Akit vonz ez a világ, annak feltétlen itt a helye!

skandinav nap

Idén 9. alkalommal rendezik meg a BIG Filmfesztivált az Urániában. Az eseményen levetítik a korábban szakmai zsűri által megrostált és díjazott legjobb rövidfilmeket. Az ingyenes programra 13-tól várják a rendezők az érdeklődőket, akik két blokkba gyűjtve nézhetik meg az alkotásokat. A díjkiosztásra pedig 18 órakor kerül sor.

A Puskin mozi Legkisebbek Mozija ismét szeretettel vár minden kicsit és nagyot 10 órától az Ágacska című magyar mesejátékra. Tímár Béla elragadó és kedves alkotása egy tóparti háború köré fonódik kacsák és békák között.

Vasárnap

Goran Dukic fekete komédiájával búcsúzunk a hétre. A magyarul kicsit furcsára fordított Csuklónyiszálók (eredeti címén Wristcuutes: A Love Story) történetében egy öngyilkos fiatal a pokolnak azon tornácán találja magát, ahol kizárólag sorstársai élnek. Ha kíváncsi vagy, milyen is ez a hely, ahol a színek fakók ugyan, mégsem különbözik semmi igazán a való világtól, 19 órától a kolorban a helyed!

Premierek a héten: A hetedik törpe, A szomszéd fiú, Bérhaverok, Gunman, Végre otthon!.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés