Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (március 25-31.)

tronok harcaEz a hét nagyban kedvez a magyar rövidfilmek és a dokuk kedvelőinek, valamint nem maradnak érdekes programok nélkül a különleges, mozikban vetített színházi előadásokra vágyók sem. Kivételesen egy rendhagyó Trónok harca sorozatmaratont is a figyelmetekbe ajánlunk, a húsvét közeledtével a megszokott filmklubok jóvoltából pedig lehetőség nyílik a befelé figyelésre, és a vallással kapcsolatos elmélkedésre is. Nincs más hátra, irány a mozi!


Hirdetés

Észt hét

A fővárosban még ezen a héten is tart az Észt hét, ennek kereteiben pedig a Dosztojevszkij-regényből készült A félkegyelmű című játékfilmet, valamint a Varjúszigeti oroszok és a Regilaul – Az ősi tenger dalai című dokumentumfilmet láthatjátok.

Friss hús

A „rendes” Filmszemlét idén nem rendezik meg, de néhány kisfilmesnek, a daazo.comnak és a Toldi mozinak hála azért találkozhatunk új magyar (kis)játékfilmekkel Nagycsütörtökön és Nagypénteken. Az egyszerűen csak „rövid.film.szemlére” keresztelt program öt blokkban kerül a közönség elé, amiben Török Ferenc és Dyga Zsombor kisfilmje is helyet kapott. Részletes program a mozi honlapján érhető el.

Trónok harca maraton

Az egyik legsikeresebb sorozat, a Trónok harca 3. évadának hétvégi indulása előtt nem árt feleleveníteni az első két szériát, hogy mindennel képben legyünk, a B3 és a KözVet csapata pedig pont erre biztosít lehetőséget. Március 24-étől 28-áig 20 órától éjfélig naponta 4 rész kerül terítékre, amit hűséges rajongók körében tekinthettek meg a B3-ban, a Bercsényi utcában.

Napi bontás…

március 25. (hétfő)

Már a III. válogatásnál tart az „53 magyar film” vetítéssorozat, a mostani blokk témája az egyén és a hatalom. Ennek keretében 18 órától Jancsó Miklós időtlen klasszikusa, a Szegénylegények látható az Urániában. 18:30-tól kuriózumnak számító színházi előadások felvételeiből tartanak filmvetítést a MOM Kulturális Központban. Ezúttal egy 1988-as Doktor Zsivágó feldolgozás kerül a vászonra a Szolnoki Szigligeti Színház előadásában. A Budapesti Építészeti Filmnapokon már sikerrel vetített Furcsa otthonok rövidfilm válogatással indul a KÉK filmklub a Toldiban 19 órától. A mai napon újra látható válogatásra a Filmnapokon többen nem fértek be, ezért igyekezzetek minél hamarabb beszerezni a jegyeket. A pontosabb tájékozódásra itt találtok egy leírást. 20 órától folytatódik a Terry Gilliam filmklub a Púderben, ezen a héten a kultikus disztópia, a Brazil kerül sorra. A magyar független filmek kedvelői viszont nem hagyhatják ki a 7. Adásszünetet a Szomszédban, a kezdés ismét 20 óra.

március 26. (kedd)

18 órától folytatódik a CineVideoClub, az Olasz Kultúrintézet filmklubja, a mai vetítésen pedig a Majd ha nagy leszek című 1987-es film lesz látható az „Ifjúsági filmek” sorozatban. A mai napon nem kerülhetik el a választást a filmszeretők és a moziban színházra vágyó közönség sem, 19 órára ugyanis öt ajánlatunk is van, lássuk hát őket sorban! A Moha Kávézóban, a Godot filmklubban a Jarmusch életmű bemutatása a Mystery Trainnel, míg 19 órától az Örökmozgóban a „Pest megér egy estet! VárosFilmklub” Nemes Gyula 2005-ös Egyetleneim című filmjével folytatódik. Ez utóbbi sorozat érdekessége, hogy olyan kultfilmeket próbál összegyűjteni, amelyekben Budapest hangsúlyos szerepet kap. Aperitifként Müller Péter Sziámi egyik rövidfilmjét láthatjátok, az est témája pedig a budapesti underground. Szintén 19 órától láthatjátok a „Broadway a Corvin moziban” következő darabját, a Putting it Togethert. Ez a Broadway leghosszabb ideje futó darabja, mely válogatás a zeneszerző/szövegíró Stephen Sondheim humoros és megrendítő darabjaiból. Ugyancsak színházi programmal készül az Uránia is. Itt a „Globe a mozivásznon” sorozat kezdődik 19 órától, amely az első vetítése annak a programnak, ami a londoni Shakespeare’s Globe és a National Theatre előadásait tűzi műsorra. Az első adás William Shakespeare: Sok hűhó semmiért című darabja lesz.  Akik viszont környezettudatos dokumentumfilmekre vágynak, azoknak a DocuArt mozijába érdemes ellátogatniuk 19 órára, itt ugyanis Molnár Attila Dávid Farkaslesen és Ruszkai Nóra Négy lábbal a földön című filmjeit láthatják a „Zöld Föld Ökofilmklubban”.

aelita
Aelita

március 27. (szerda)

Újra jelentkezik Halmy György filmklubja a Tabánban 18 órától. A mai vetítésen Csáji László Koppány két filmjét láthatja a közönség (Hunza mítoszok Belső-Ázsiában és Viszontagságos út a Thui-hágón át a kowarok földjére). A 9. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál hat emlékezetes alkotását mutatja be a RE-VERZIÓ dokumentumfilm sorozat. Ezen a napon a dél-koreai, fogyatékossággal élő szerelmespár történetét bemutató Csigabolygót tkinthetitek meg ingyenesen az OSA Archívumban, az Arany János utcában 18 órától. A 6.45 Faludi filmklub egy eldugott remekművel, Peter Mullan 2002-ben Arany Oroszlánnal díjazott A Magdolna nővérek című filmjével jelentkezik az Urániában. A film a kényszerből apácazárdába került fiatal lányok viszontagságos életét mutatja be. A kezdés a szokásos 18:45. Folytatódik márciusi programjával a Fényíró Filmklub is, ezen a héten Máthé Tibor, Az én XX. századom operatőre a meghívott vendég. A vetítés és a beszélgetés 19 órakor kezdődik. Szintén 19 órától a Godot Nyikita Mihalkov Pereputty című filmjét kínálja. Érdemes ellátogatni 20 órára az Átriumba, itt ugyanis igazi kuriózumként élő orgonakísérettel lesz látható a szovjet némafilmgyártás első sci-fije, az 1924-es Aelita. A magyarhangya és az Átrium Film-Színház „Szóljon hangosan a néma” című közös szervezésű programjában a zenét Fassang László gondolja újra. Már negyedik filmjével érkezik a Kusturica Filmklub az Iskolába. Az eheti mű Az élet egy csoda 20 órától.

március 28. (csütörtök)

Folytatódik az ingyenes Kőbányai Filmklub is a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban. 19 órától Kurosawa mester Álmok című filmje kerül vetítésre. Szintén japán filmet vetít a Godot is, a januárban elhunyt Oshima Nagisára leghíresebb filmjével, az Érzékek birodalmával emlékezik. 19:30-tól és 21 órától kezdődik a Friss hús első két blokkja a Toldiban, ne hagyjátok ki az idei év új magyar rövidfilmjeit!

március 29. (péntek)

A mai napra is jut még friss magyar rövidfilm a Toldiban, a 3-5. blokk kezdési ideje 18 óra, 19:30 és 21 óra. 18 órától folytatódik Popper Péter Vallásalapítók című sorozata a Marczibányi Téri Művelődési Központban. A sorozatban a pszichológus előadásainak videofelvételei kerülnek vászonra. Szintén a vallásé a főszerep 20 órától: Ron Fricke Samsara című lírikus dokuját vetítik a Sambhala Tibet Központban.

március 30. (szombat)

Ezen a héten szintén vihetjük a legkisebbeket is moziba, hiszen a Puskin Kuckóban Magyar népmeséket vetítenek 10 órától. A meghívott vendég a mesék rendezője, Jankovics Marcell lesz. 20 órától újra irány a Sambhala Tibet Központ, itt ugyanis két francia dokut nézhettek meg A jógik tava (1968) és A bölcsesség gyermekei (1993) címmel. Ha pedig valami őrült dologra vágytok, menjetek a VAM Design Centerbe, ahol Almodóvar legújabb, Szeretők, utazók című filmjét láthatjátok este hattól, nem éppen mindennapi körülmények között. A Confetti Mozi Piknik névre keresztelt eseményen ugyanis az általatok vitt pléden ücsörögve vagy akár fekve nézhetitek a filmet.

március 31. (vasárnap)

Visszatér a Legkisebbek Mozija is, 10 órától Dargay Attila halhatatlan remekművével, a Vukkal ismerkedhetnek a csemeték. Húsvéti vetítéssel vár mindenkit a Sambhala Tibet Központ, ahol Mel Gibson A passióját láthatjátok 20 órától.

 

Programajánlónkról az RCKO.fm rádióban is beszélünk minden kedden 16:10 körül.

Fazekas Balázs

Fazekas Balázs pszichológus, újságíróként specializációja a filmek és a lélektan kapcsolódási pontjai, a pszichológiai jelenségek, elméletek filmes megjelenése, a művek mélylélektani-szimbolikus értelmezései.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!