Magazin

Mozi az egész világ – Programajánló (nov. 17-23.)

anilogue-2014-poster-print Odavagy az animációkért vagy jobban érdekelnek a zsidóság történetét feldolgozó alkotások legjobbjai, esetleg a rendszerváltást felelevenítő magyar filmek vonzanak? Ez a hét a tied! Jön az Anilogue, a ZsiFi, a Screen Memories, de újabb Truffaut és Coen testvérek alkotás is vár rád, sőt, ha vállalkozó szelleműbb vagy, irány Bollywood!

Hétfő

Az Uránia Nemzeti Filmhszínház 100 magyar dokumentumfilm címen futó sorozata ezúttal Kósa Ferenc Küldetés című alkotását tűzi műsorára. A 18 órai vetítést követő beszélgetés vendége maga a rendező lesz.

Folytatódik a már-már rendhagyónak mondható japán és olasz klasszikusokat felvonultató filmklub a Tabán Kinotékában. Ezen a héten egy újabb Kuroszava gyöngyszemet vetítenek, az Élni (Ikiru) című 52-es drámát. A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal, 18:30-as kezdettel tekinthetik meg az érdeklődők.

ikiru

Az RS9 Színház Filmestésztája ezúttal a Daniel Radcliffe főszereplésével készült Horns című 2013-as különleges drámát vetíti 19:30-tól.

Akit a színház világa is vonz, most figyeljen, hiszen az Uránia elhozza nekünk Tennessee Williams A vágy villamosát. A National Theatre közvetítése 19 órakor kezdődik, az előadás eredeti nyelven, magyar felirattal lesz látható.

Maradunk az Urániában, ez a hétfő már csak ilyen, ahol ma kezdődik a három napon át tartó XXII. Szlovák Filmszemle és szakmai szeminárium. A változatos témájú vetítéseket szakmai beszélgetések színesítik. A megnyitót követően 17, illetve 19 órától új játékfilmeket vetítenek: a Csendben és a Lépés a sötétben című alkotásokat.

szlovák

Kedd

Az Örökmozgó Ausztrál Filmklubja ezen a kedden meglepetés filmmel várja az érdeklődőket 20 órától.

Truffaut halálának 30. évfordulója kapcsán vetítéssorozatot tart a Francia Intézet az újhullámos rendező alkotásaiból. Ez alkalommal egy romantikus drámája, a Lopott csókok kerül bemutatásra 18:30-as kezdettel a Francia Intézet Auditóriumában.

A Művelődési Szint (Müszi)Kevin Spacey filmklubjának következő darabja J.C. Chandor 2011-es thrillere, a Krízispont.

margin-call

Szerda

Ezen a szerdán indul az immáron XXII. alkalommal megrendezett Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, melynek az Uránia mozi ad otthont. A két versenyszekciót a rövid-, illetve a nagyjátékfilmek teszik ki. A fesztivál öt napja alatt a kísérleti filmektől a japán animéken át a látványos nagyprodukcióikig az év legjobb animációinak teljes körképét ismerhetik meg a nézők.

Vizualitás, holokauszt, emlékezettörténet címmel előadással egybekötött könyvbemutatót tart az Auróra Szász Anna és Zombory Máté Transznacionális politika és a holokauszt emlékezettörténete című műve kapcsán. A 18:30-kor kezdődő beszélgetés során mind a könyvről, mind a témáról általánosságban szólalnak fel többek között filmtörténettel foglalkozó személyiségek. Az est folyamán olyan filmek részleteivel is foglalkoznak majd, mint a Budapesti Tavasz, az Apa vagy a Sorstalanság.

Az Európa Pont Lumiére Filmklubja ezúttal Hana Makhmalbaf 2007-es iráni drámáját vetíti 19 órától, a Buddha elsüllyedt szégyenébent. A film kapcsán beszélgetést tartanak a magyarországi afgán bevándorlók helyzetéről.

buddha elsüllyedt

A BKF Fényíró Filmklubja pedig Gothár Péter Haggyállógva Vászka című 96-os filmszatíráját tűzi műsorára. A 19 órai vetítést szakmai beszélgetés követi majd.

Csütörtök

Indul a III. Zsidó Filmfesztivál a Művész moziban, melynek célja, hogy minél sokrétűbb képet adjon az érdeklődők számára a zsidóság rendkívül színes, és a többség számára ismeretlen világáról, mai állapotáról. A négy napos fesztivál alatt mind kis-, mind nagyjátékfilmeket tekinthet meg a közönség.

Az idei Screen Memories témája az államszocializmus és a rendszerváltás emlékezete a mozgóképkultúrában. A szintén négy napos fesztivál során nagyrészt olyan játék- és dokumentumfilmek kerülnek vetítésre, amelyeket eddig nem láthattak a hazai nézők. A filmeket eredeti nyelven, angol felirattal adják, igény szerint magyar hangalámondással.

Screen-Memories

A Puskin mozi e heti Coen klasszikusa a testvérpár 91-es jellemzően “coenes” vígjátéka, a Hollywoodi lidércnyomás. A filmet 18 órától vetítik, eredeti nyelven, magyar felirattal.

Péntek

Ez a péntek egy igazi magyar gyöngyszemet tartogat a filmrajongóknak. Szőts István felejthetetlen Emberek a havason című örök darabjának digitálisan felújított változatát vetíti az Uránia Nemzeti Filmszínház. 16 órától DVD bemutató, majd 17 órától maga a film kerül műsorra.

Szombat

Emlékeztek még a Muminokra? Most minden emléket felidézhettek ezen a szombaton, ugyanis egész napos programkínálattal készül az ERöMŰVHÁZ. Könyvklub, kvízek, vetélkedők, beszélgetések és persze filmvetítés vár minden kedves érdeklődőt. Az Üstökös a Mumin-völgy fölött című rajzfilmet 16:30-tól vetítik.

mumin nap

A Mika Tivadar Mulató pedig egy egészen távoli világba kalauzol el minket: irány Bollywood! A filmvetítéssel egybekötött Bollywood party izgalmas és szórakoztató estét ígér, mely során a legjobb indiai zenékre rophatja a közönség. A 18:30-kor kezdődő amerikai animációs film, a Sita Sings the Blues egy ókori indiai eposz feldolgozása. Az ingyen látogatható program tökéletes kikapcsolódás egy szombati estén.

Vasárnap

A mai napon véget érő három fesztivál még tartogat kiváló filmeket a záró szakaszra. Az Anilogue hajrájában olyan filmeket láthat a közönség, mint A fiú és a világ vagy A tenger dala, de lesznek díjazott művek, cseh rövidfimlek és best of Anilogue válogatás is.

A ZsiFi utolsó napján is érdemes lesz ellátogatni a Művész moziba, hiszen 8 alkotást is bemutatnak még ezen a napon, köztük a Gett – Válólevél, a Blumenthal és az Árnyékban.

A Screen Memories pedig olyan művekkel búcsúzik a közönségtől, mint az Apacsok vagy a Télbúcsúztató.

apacsok2

Heti premierek: Az éhezők viadala 3: A kiválasztott (I. rész), Barátok, szerelmek, barbecue, Gibraltár, Tir – A kamionsofőr.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com